Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Schronisko Pilsko na Hali Miziowej

Jarro

nechcem rypat ale na jednej strane sa tu stazujete a na druhej strane ste radi ked je v horach takmer ludoprazdno....uvedomte si ze cim viac tych chat bude, tym viac budete nadavat ze je to ako na jarmoku a polezu vam na nervy sandalkovi turisti

Merhorn

Honzo nic proti ale postavit chatu na turcianskom hrebeni VF a budem tyzden plakat, ten hreben ma prave preto svoje caro, to iste aj dalsie tebou menovane priklady. Je to moj nazor preto prosim neberte moje slova ako presadzovanie si jedneho nazoru.
Som toho nazoru, ze hory nemusia byt pre vsetkych, vysvetlim.
Ja chapem, ze hory chcu navstivit aj deti a menej zdatni turisti, to je uplne v poriadku, ale preco by mali byt hory "organizovane" tak aby ich mohli vsetci zdolat, teda vsetky hory.
Prave to je na tom to carovne, ze na niektore trasy sa musim pripravit a nezdolam ich lahko. Preco robit z hrebena NT, VF a pod lunapark kde sa dostane kazdy? nie, to ja vonkoncom nechcem. Zveladit co tu uz je pripadne velmi citlivo pridat ak niekde je naozaj potrebne.

Honza286

Na Slovensku jde celá turistika postupně do háje - více horských chat je snad jen ve Vysokých Tatrách, Nízkých Tatrách a Kriváňské Malé Fatře + něco málo ve Velké Fatře, ovšem např. Beskydy nemají po celé své délce na Slovensku jedinou chatu na slovenské straně, Západné Tatry totéž Turčianská větev Velké Fatry totéž, Lúčanská Fatra jediná chata na Matzinkách a tak by se dala jmenovat další a další pohoří. To už pomíjím úroveň turistických stezek - mnohde je výhodnější použít stezek od zvěře než turistické trasy, ve Slovenském ráji se už řadu let vybírá vstupné srovnatelné se vstupným do soutěsek v Alpách, ovšem v úrovni chodníků soutěskami to poznat není - nějaké zábradlí,to ve Slovenském ráji asi ještě nevynalezli, chybějící šprušle na žebřích atd. A opravdu si nemyslím, že jsou polské Beskydy nějak enormně navštěvované - hojně navštěvovaný je snad jen pohraniční hřeben Slezských Beskyd, Rača a s přimhouřením obou očí i Babia hora.

Merhorn

presne ako vrana pise, chat mame dost, aj by som ich este pretriedil, ide skor o sluzby a prostredie danej chaty.
Matus, stravili sme nadherny vikend na bielej farme, mozem fakt odporucit a koliba na konci oravskej polhory ma genialneho kuchara :)

Vrana

2 clarion: uf ale si to zo seba vysypal ;-)

Je fakt, ze v Slovenskych horach je tych chat pomenej ako napriklad u susedov v Polsku alebo v Cechach. Za velky nedostatok to vsak nepovazujem. Tatry su pokryte chatami velmi slusne a v nizsich pohoriach netreba chatu na kazdom kroku.

Na com by vsak bolo treba popracovat je profesionalita personalu chat. Niekedy staci ozaj malo - slusny pozdrav, usmev, "dakujeme za navstevu a pridte opat" ... IMHO nie je to len o peniazoch skor o pristupe ludi. Za neprijemnu Slovensku specialitu povazujem pohrdanie zahranicnymi navstevnikmi. Ale mam dojem, ze pomaly sa aj to lepsi.

Peter61

Tomáš, funguje ešte tá štátna podpora ?

Clarion

Komu stačí vyznačený chodník? Jedna turistická chata v dosahu jedného dňa? Nejakým tvrdým náturistom? Trampom? Alebo rodine z deťmi, čo je rada, že sa niekde sotane a bodlo by jej, aby si mali kde kúpiť aspoň pohár vody, či hrachovicu? Kde to majú? Na Sitne? Na skalke? V Skorušinských vrchoch? Niekde v oblasti Vtáčnika? Strážova? Jaj, už počujem, tam je Baske? Koľko krát tam človek musí prísť, aby tam bolo otvorené? Mne nie je treba ani chata, ani chodník, dokonca ani žiaden organizovaný bordol s názvom turistický spolok. Chodím od mala, a chodiť mudem pokiaľ ma budú nohy nosiť. Vyspím sa aj zahrabaný v lístí, mne to nevadí. Ale moje decká už na taký harcore nie sú. Ako im fajn padla chata na polskej strane Veľkej Rače? AKo aj tu menovaná pod Pilsom? Či pod Rycierovoj horou? Čo im padne dobre tu? Ďurková? Kde dostaneš rýchlejšie po hube ako pohár vody? Nejak mám pocit, že sa všetko kastuje. Chývajú ti chaty? Nie si dobrý turista lebo repceš. Chýbajú ti slušné ceny na tých pár chatách? Nie si dobrý turista, lebo reprceš. Chýba ti kľud na chate po polnoci? Nie si dobrý turista, lebo reproceš proti našim. Nechcem to hrotiť, ale za to, že blačíme do vankúša, že mládež kaká na hory si môžeme zčasti aj sami, lebo netlačíme dosť na tých, čo môžu veci posunúť dopredu. Kedy sa asi dočkáme nejakého projektu u nás? S KST? Vidiac, čo stvárali okolo Beránkovej lavínovej búdy, tak asi nikdy...

MatusM

Jáj, zase hento..
1) obsahovo hlúposť
2) ani to vtipné nie je.

FunTTomas

Peter: ten materiál je možno pravdivým, ale hlavne trápnym pokusom zosmiešňovania národa, ktorý má podobnú mentalitu ako ktorýkoľvek slovanský národ, takže toto by som vôbec neriešil. Vždy je to o jednotlivcoch a ich správaní. A nemá to nič spoločné so štátnou podporou, aby Poliaci dovolenkovali doma.

FunTTomas

clarion: upresni, čo je to nič? Chodníky, chaty, krčmy, hrady, lunaparky atď. Ak niekto ide do prírody za oddychom, tak mu stačí vyznačený turistický chodník a jedna turistická chata v dosahu jedného dňa. To je nič? Nič je nič nehovoriaci pojem :-). Ak niekto potrebuje hotel s bazénom a masážami, tak neprišiel primárne do prírody resp. na horskú túru, ale na relaxačný pobyt do hotela bez ohľadu na to, čo ho obklopuje v blízkych horách.

MatusM

Clarion, trochu by som ťa poopravil (... tam nič pre nich nieje ...):

bielafarma.sk/$ret

= nádherný penziónik priamo pod Pilskom, skvelý prístup, príjemné ceny, čo viac si priať?

To poľské schronisko je ako päsť na oko, obrovská chata pre lyžiarov. Osobne 100x radšej podporím slovenské služby (hoci s poľskými mám často aj lepšie skúsenosti, to je pravda), keď za to stoja.

Tomáš napísal zásadnú vec - počet poľských turistov v Beskydoch 100 a viac násobne prevyšuje počet našich. Je to obrovská škoda, lebo Beskydy sú krásne!!! Podobne ako iné naše pohoria - všetko sa akosi točí okolo Fatier a Tatier, neprávom.

Clarion

Len či to nebude aj o tom, že tí turisti tie Beskydy ignorujú aj preto, že tam nič pre nich nieje...

FunTTomas

clarion: ono na oboch stranách hranice Oravských Beskýd sú priepastné rozdiely v turizme v Poľsku a na Slovensku. Na našej strane vieme spočítať ubytovacie a stravovacie zariadenia na prstoch dvoch rúk, tak na poľskej strane celé dediny žijú z turistického ruchu. No treba napísať, že v Poľsku sú všetky horské oblasti rekreačnými zónami pre desiatky miliónov Poliakov, žijúcich na rovine, tak u nás sú Beskydy na pokraji záujmu turistov, ktorí sa sústreďujú do vyšších pohorí, ktorých máme viac ako Poľsko.

Merhorn

presne ako pises, u poliakov vidno, ze to tak nejak ide, ze sa to da.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov