Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Užanský NP – polonina Čeremcha v zime

Diskusná téma K článku: Užanský NP – polonina Čeremcha v zime

Výstup na poloninu Čeremcha síce nepatrí medzi náročné túry, ani vrchol nedosahuje závratných výšok, ale návštevníka odmení vynikajúcim výhľadom do diaľav. V lete je to mierne náročná poldenná túra, no v zime počítajte s dlhším a hlavne náročnejším výstupom v závislosti od výšky snehovej pokrývky.

Ježo

Pěkný článek. Vzpomněl jsem si, jak jsme s kolegy astrofyziky byli na výletu ke kráteru na Stinské na UA/SK hranici. Dopřáli jsme si jako doprovod průvodce ze správy Užanského NP (mají sídlo ve Velkém Berezném u hlavní cesty) a dobře jsme udělali: přesto, že jsme byli nahlášeni u pohraničníků, měli jsme po polovinu cesty postaráno o ozbrojený doprovod. :)

Vladopresov

neviete niegdo nahodou,ci sa z wolosate moze ist po asfaltke bez nejakeho povolenia NP biescszady na sedlo beskid hranicu PL/UA. moj nazor bez problemov, polsko je v schengenskom prostore. vdaka za radu chistam sa tam.

Jjano

Nie je mi jasné - pýtaš sa na prípadné obmedzenia z hľadiska policajného alebo z hľadiska ochrany prírody?

Inak, najistejšie budeš mať, ak napíšeš na Správu NP.

FunTTomas

vladopresov: nie, na sedlo Beskid nie je možné ísť z Wolosate. Z vlastnej skúsenosti viem, keď sme schádzali z vrchu Halicz do Wolosate a chceli sme sa ísť pozrieť na hranicu, tak nás bez diskusie otočili ešte na odbočke z asfaltky mapy.hiking.sk/?zoom=15&… poľskí pohraničiari, že to neprichádza v úvahu. Poľsko síce je v Schengene, ale musíš pamätať na to, že sedlo Beskid leží na vonkajšej hranici schengenského priestoru a táto hranica je prísne strážená. Voľný prechod hraníc medzi krajinami v schengenskom priestore je možný, ale na vonkajšej hranici to nie je možné.

Ukrajinskí pohraničiari majú na území Užanského NP vysunuté pracoviská v lokalitách: Stryčava, Kňahyňa, Stužycja, Verchovyna-Bystra Užok-Užockyj pereval resp. Sianky. Pred túrou sa odporúča nahlásiť sa na týchto pracoviskách so zamýšľanou túrou, aby ste predišli problémom resp. sa treba pohybovať po novovyznačených turistických trasách a mať vždy pri sebe pas so vstupnou ukrajinskou pečiatkou.

Vladopresov

ale v ktorom roku si bol wolosate?od roku 2009 je schengen,ak si bol 2008 je jasne ze ta tam nepustili,ak nebol este schengensky priestor. schengensky priestor je aj na sedle beskid, a cital som diskusie na treking.cz, ze sa tam cesi dostali na sedlo beskid. stretli polskich pohraniciarov, po ceste, skontolovali ich,bez problemov. pokial neprekrocis hranicu,nemozu ti branit-opitam sa vo wolosate v maji tam idem. p.s poliaci musia brat ohlad nato ze sme v schengenu, a sedlo beskid je tiez! ak sa tam dostanem-super!

Vladopresov

rovnako to funguje aj na kremenci, ak sa pohibujes na polskej, slovenskej strane co je tiez schengenska hranica SK/PL/UA. tak po tebe pohraniciari nepojdu. kamarat mi vravel ze nekoho chitili az 5km po prekroceni hranice. UA je potrebne mat sebou pas. ine bi to bolo ak bi sedlo beskid bolo na ukrajine!

FunTTomas

vladopresov: v Bieščadoch som bol v 2006 a 2010. Sedlo Beskid síce je v schengenskom priestore, ale leží priamo na prísne stráženej vonkajšej hranici EÚ a vonkajšej hranici Schengenu. V prvom rade nad voľným pohybom v Schengene je ochrana prírody a sedlo Beskid leží v NP Bieščady a nevedie naň značená trasa na rozdiel od hraničného hrebeňa Kremenec - Veľká Ravka (v tom je podstatný rozdiel). Kde značka nevedie, tam nesmieš, lebo si v NP. Cesta z Volosate do sedla je účelovou cestou pre pohraničiarov v pohraničnom pásme a nie promenádou pre turistov (na to sú značky v NP). V prípade zásahu poľských alebo ukrajinských pohraničiarov môžu kohokoľvek vykázať z pohraničného pásma (okrem TZT). Neviem, čo chceš vidieť v sedle Beskid, ale tam okrem búdy pohraničiarov a rampy s plotom nie je nič a Ukrajinu neuvidíš. Ak už chceš niečo vidieť, tak si vyšlap na Bukovské sedlo (Przelecz Bukowska) vedľa Haliča, odkiaľ je výborný výhľad na kus Ukrajiny. Pohraničiari ťa môžu kontrolovať kdekoľvek, či si na TZT alebo si v aute v pohraničnom pásme. Po platí rovnako pre UA, PL aj SK. Na každej strane som zažil takúto kontrolu. Je to len formálne skontrolovanie dokladov osôb, ktoré sa pohybujú blízko hraníc. Nič viac.

Alexander

Od jedného Poliaka vo Wolosatom som počul, že na tomto prechode je raz v roku stretnutie - zraz Poliakov a Ukrajincov (resp. teda Rusínov, ktorých táto hranica rozdelila po II. sv. vojne a stále sú tam ešte rodinné väzby). A inak článok veľmi dobrý.

Robbie

Velmi se omlouvám za špatnou informaci ohledně hraničního přechodu Wolosate. Vycházel jsem z mapy, na němž je zakreslen, ale očividně se jednalo pouze o plán, u kterého zatím stále zůstalo - viz např. summitpost.org/…/650943 a mswia.gov.pl/…/COMPLETION_OF_…

V celém národním parku určitě nebude nařízené chodit jen po značených cestách, to by tam pak místní lidé vůbec nemohli žít (respektive ke každému domu by musela vést značka). Pokud se tam skutečně chodit nesmí, musí to být podle mě nějaká zóna s přísnější ochranou nebo nějaký jiný speciální zákaz.

Jjano

Tomáš, z policajného hľadiska na Slovensku môžeš ísť až na čiaru, ba dokonca z hľadiska slovenských zákonov nič neporušíš ani keď prejdeš na Ukrajinu, policajti ti v tom nemôžu zabrániť. Ak majú Poliaci nejaké prísnejšie pravidlá ochrany schengenskej hranice, tak tie pravidlá nevyplývajú zo schengenskej legislatívy, ale z nejakej ich poľskej legislatívy. Samozrejme, ak majú prísnejšie pravidlá z hľadiska ochrany prírody, tak to je niečo iné.

FunTTomas

alexander: zaujímavé. Smutné na tom je, že medzi dnešnou poľskou a ukrajinskou stranou sú priepastné rozdiely v osídlení. Napr. zatiaľ, čo Ľubňu dodnes obývajú Rusíni, pôvodné Volosate či Ustrzyki Górne sú zrovnané so zemou vrátane drevenej cerkvi a stojí tu len hŕstka objektov cestovného ruchu, postavených v druhej polovici 20. storočia. O osídlení Rusínmi sa už ani nedá hovoriť, ale len o ľudoprázdnych údoliach, ktoré obýva pár Poliakov, čo je pre preľudnené Poľsko netypický úkaz.

FunTTomas

robbie: veď ak informáciu opravíš, tak tú jednu vetu v článku zmažem.
Pokiaľ ide o pohyb ľudí v NP, tak samozrejme v intraviláne (zastavené územia) platí voľný pohyb osôb. Obyvatelia obcí v NP a majitelia pozemkov v NP majú samozrejme umožnený voľný pohyb na svojom majetku a umožnený prístup k nemu. Dám iný príklad z Poľska: Tatry - Dolina Bialki resp. Bielovodská dolina, príjazdová cesta ku Schronisku w Roztoce je účelová cesta, po ktorej sa nesmú pohybovať návštevníci NP napriek tomu, že je to tvrdá lesná cesta. Cesta slúži len TPN, chatárovi a kedysi aj pohraničiarom. Pre turistov je chata prístupná len po zelenej značke od vodopádov.

FunTTomas

jjano: tak ti napíšem, že osobne mi môže byť jedno, kto sa kam vytrepe a aké následky z toho bude znášať. Komu niet rady, tomu niet pomoci. Načo sa zbytočne naťahovať s pohraničiarmi, keď nemusíš? Je každého problém, či sa rozhodne legálne alebo nelegálne behať po štátnej hranici. Takisto policajtom na schengenskej strane hranice je šumafuk, keď sa niekto rozhodne ísť na Ukrajinu, lebo prekročenie bude riešiť ukrajinská strana, lebo na jej územie bol nelegálny prechod. V NP Bieščady je pohyb mimo TZT okrem legislatívy zabránený aj fyzicky - oplotením turistických chodníkov nad hornou hranicou lesa, aby nevznikali nové paralelné cestičky a neničil sa vegetačný a pôdny kryt.

Jjano

Tomáš, ja som iba reagoval na Tvoj koment, že Poliaci prísne strážia schengenskú hranicu. Iba som napísal, že ak ju strážia prísnejšie ako slovenskí policajti slovenskú hranicu, tak to nevyplýva zo schengenskej legislatívy, ktorá nezakazuje prístup zvnútra na vonkajšiu hranicu. Nič viac a nič menej :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov