Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata pod Javorníkom (Ukrajina)

Diskusná téma K článku: Chata pod Javorníkom (Ukrajina)

Prytulok pid Javornykom (po ukrajinsky) resp. Chata pod Javorníkom (po slovensky) je jedinou zachovalou chatou na Ukrajine z obdobia 1. Československej republiky, keď niesla názov Útulna KČST pod vrchem Juda. Dnes je najzápadnejšou ukrajinskou horskou chatou a dodnes slúži putujúcim po Zakarpatskej turistickej magistrále.

Alexander

Výborné info. Odkedy viem o tej chate (tiež len nedávno), chcem sa tam zájsť pozrieť a tak doplňujúce info sa zídu.

Zivan

Je Zakarpatská magistrála Velykyj Bereznyj - Rachov kompletne vyznačená a akou značkou?
Aký je najlepší prístup (doprava) do Velykeho Berezného resp. Rachova?

Jozef Junas

Ako vynikajuci nastupny bod na najvyssiu horu Ukrajiny - HOVERLU (2 061 m) po rusky ??????? (Goverla) a do prilahlych kopcov na vychode Podkarpatskej Rusi, alias Zakarpatia v pohori Čiernej hory na historickej Poľsko – Ceskoslovenskej hranici je ATC/Turbáza Edelweis, v obci Jasina, ktora je zaroven aj hlavním turistickým centrom tejto oblasti. (blizko je i jeden z geografickych stredov Európy). Obec Jasina, bola za prvej republiky najvychodnejsou obcou Československa. Navstivit sa oplati aj Pop Ivan Cernohorsky (2 025 m) tento vrchol bol za prvej Ceskoslovenskej republiky najvýchodnejsim vrcholom celého Československa. Na jeho vrchole stoja zbytky byvalej chaty KCST a aj astronomickeho observatoria, boli vsak znicene v roku 1939 po vypuknuti druhej svetovej vojny. Na hrebeni Cernej Hory mozno este aj teraz najst stare hranične kamene oznacujuce Českoslovenko-Polsku hranici (CS-PL).
Jozef Junas

FunTTomas

alexander: rado sa stalo. Chcel som dať vedieť o tejto lokalite, ktorú máme pár km od Slovenska a je reliktom z čias 1. ČSR aké ani my už nemáme.

FunTTomas

zivan: áno, Zakarpatská magistrála je v celej dĺžke vyznačená. Pôvodne bola vyznačená žltou značkou hiking.sk/…/zakarpatska_ukraj… s rázcestníkmi forestportal.sk/…/dsc_0752.jpg, ale v posledných rokoch sa robí preznačenie na červenú značku ako na hlavnú transkarpatskú trasu. V súčasnosti je červená značka magistrály vyznačená na úsekoch: Velykyj Bereznyj - Užockyj pereval karpaty.net/…/uzansky-park-20… a podkarpatskarus.net/…/mapa-UN… cez Užanský národný park; Volovec - Mižhyrja karpaty.net/…/borzava.htm cez Poloninu Boržava; Mižhirja - Koločava podkarpatskarus.net/…/mapa-Ho… cez Horhany resp. Sinevirský národný park; Koločava - Usť Čorna podkarpatskarus.net/…/mapa-Ho… cez Poloninu Krásna; Usť Čorna - pereval Peremyčka (lyž. stredisko Drahobrat) podkarpatskarus.net/…/Svidove… cez Poloninu Svidovec. Úseky: Užockyj pereval - Pikuj - Volovec, a pereval Peremyčka - Bliznica - Kvasy - Petros - Hoverla - Čorna hora - Pip Ivan - Rachiv majú staré neobnovené žlté značenie a rázcestníky zvyčajne v dosť zanedbanom stave alebo úplne chýbajú. Dnes už sú dostupné dobré mapy pre hory Zakarpatska (Užanský NP + Pikuj, Sinevirský NP, Čornohora).

Doprava: z Michaloviec do Užhorodu chodí SAD alebo vlakom cez Čiernu nad Tisou do Užohorodu a odtiaľ chodia vlaky, autobusy a súkromné mikrobusy do Veľkého Berezného. Z Rachiva chodí český dopravca regabus.cz/…/000350---praha--… resp. chodia ukrajinské autobusy a súkromné mikrobusy z Rachiva do Mukačeva či Užohorodu.

Vladopresov

FunTTomas/ nevies alebo niekto z vas co ste boli na ukrajine, nahodou ci z obce verchovina bystra vedie zelena znacka na kincik bukivsky/kincszyk bukowsky 1251m,zancka ma pokracovat az po hranici do uzocky pereval. mam znacku zelenu,na mape vychodne biescszady co som kupil. ale v clanku o uzockom NP o tej znacke nepisali. tak tam nieje podla mna,aj ked nechapem preco ukrajinci dali informaciu PL ze tam znacka je,alebo tam bude lebo poliaci tam chodili,a podla toho urobili mapu. ak nie tak sa nahlasim u hranicnej straze UA. idem s kamaratom zakarpatsku hrebenovku. dufam ze nas pustia aj pred hranicu sedlo beskid k plotu gde je pristresok. myslim ze hej niekto pred hranicou fotil tabulu,ukrajinstine ze sa tam nesmie do PL prekracovat hranica.

FunTTomas

vladopresov: ak myslíš značky vyznačené na mape napr. e-gory.pl/…/Bieszczady-czesc-…, tak ťa sklameme, ale na tej mape sú pre Ukrajinu zobrazené neexistujúce (plánované) značky vrátane zelenej cez Kinčik.

Lubo

Pfuha, tam som pred x rokmi spal ... skoda veru

Axel

Toto su veci, co ma budu matat este dlho. Tolke roky som sa tam chystal, az som to zmeskal doslova o par dni...
Skoda jej :-(

Axel

Aktualne info spod Javornika:

zapadne od chaty
mapy.hiking.sk/?x=22.53962…
chlapi postupne stavaju sukromne ubytovanie. Noclah oficialne nie je, ale aspon na bivak pod strechou sa dohodnut bude dat. Mali aj nieco navarene, ale skor pre seba. Naozaj len nudzovka, lebo ak tam nikto nebude, treba spacak, karimatku a do altanku. Voda je ponize vo valove.

Drevene ruiny chaty su odpratane, z kamena povodnej stavby stavaju prizemie novej chaty pod zastitou (noveho majitela?) stezhky.org
Roboty je tam ale stale este vela, no udajne maju nejaky grant, takze to vyzera, ze nova chata bude naozaj stat.
O pricine poziaru padli rozne nazory, ale domaci sa zhodli, ze to nahoda veruze nebola, lebo nastal cas sa starej barabizne zbavit... Ale to su reci jedna baba povedala, takze treba brat s mierou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov