Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata pod Javorníkom (Ukrajina)

Diskusná téma K článku: Chata pod Javorníkom (Ukrajina)

Prytulok pid Javornykom (po ukrajinsky) resp. Chata pod Javorníkom (po slovensky) je jedinou zachovalou chatou na Ukrajine z obdobia 1. Československej republiky, keď niesla názov Útulna KČST pod vrchem Juda. Dnes je najzápadnejšou ukrajinskou horskou chatou a dodnes slúži putujúcim po Zakarpatskej turistickej magistrále.

Zivan

Ešte by som chcel upozorniť na rozsiahly polom na červenej značke v smere od Veľkého Berezného na chatu. Začína to cca 1km za motokrosovou dráhou Termačuv a je to náročné obísť.
Odporúčam preto použiť žltú značku smerom na osadu Ruskyj Močar a ďalej pokračovať po červenej prístupovou cestou k chate.

Axel

Tak seriozna voda je az pod chatami na zapadnom svahu... A tam je gazda niekto iny.
V kazdom pripade uvidime ako im to tam pojde.

Zivan

Stav výstavby novej chaty k 6.5.2016: hrubá stavba je prakticky hotová, chýbajú ešte osadiť okná a dvere. Podľa slov chalana, ktorý to tam stráži, by to malo byť do letnej sezony hotové aspoň tak, aby to mohlo fungovať. Má tam byť dokonca aj fotovoltaika. Je to veľmi pekná drevená chata na masívnej podmurovke. Problémom je vraj zatiaľ stabilný prameň vody.

Axel

Neuveritelne, ale nova chata je prakticky pod strechou !

Axel
Prace pokracuju aj v zime. Nova chata uz ma drevene steny prveho poschodia.

Druha chata ponize ma aj teraz staleho hospodara.

Axel

Stav chaty z vikendu - kamenne mury su potiahnute po stropny veniec prizemia. Doslo aj k rozsireniu na ukor byvalej vstupnej drevenej verandy, ktora je teraz sucastou chaty a je z kamena.

Axel

Aktualne info spod Javornika:

zapadne od chaty
mapy.hiking.sk/?x=22.53962…
chlapi postupne stavaju sukromne ubytovanie. Noclah oficialne nie je, ale aspon na bivak pod strechou sa dohodnut bude dat. Mali aj nieco navarene, ale skor pre seba. Naozaj len nudzovka, lebo ak tam nikto nebude, treba spacak, karimatku a do altanku. Voda je ponize vo valove.

Drevene ruiny chaty su odpratane, z kamena povodnej stavby stavaju prizemie novej chaty pod zastitou (noveho majitela?) stezhky.org
Roboty je tam ale stale este vela, no udajne maju nejaky grant, takze to vyzera, ze nova chata bude naozaj stat.
O pricine poziaru padli rozne nazory, ale domaci sa zhodli, ze to nahoda veruze nebola, lebo nastal cas sa starej barabizne zbavit... Ale to su reci jedna baba povedala, takze treba brat s mierou.

Axel

Toto su veci, co ma budu matat este dlho. Tolke roky som sa tam chystal, az som to zmeskal doslova o par dni...
Skoda jej :-(

Lubo

Pfuha, tam som pred x rokmi spal ... skoda veru

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum