Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sokolia dolina

Diskusná téma K článku: Sokolia dolina

Hoci sa väčšina roklín v Slovenskom raji sa nachádza v severnejšej časti, neznamená to, že z juhu sa k nim nedostanete. Len si to vyžaduje dlhšiu prechádzku. Plusom je rozmanitosť terénu, ktorý za jeden deň vidíte. V tomto prípade je to okrem rokliny a vodopádov aj pohodlná Glacká cesta, rôzne druhy lesa, striedané lúkami, či vodná nádrž. Reč je o okruhu Dedinky – Sokolia dolina – Dedinky, ktorý nás prevedie dolinou s najdlhším vodopádom v Slovenskom Raji.

Ferofero

Vcera som si presiel Sokoliu roklinu a na jej konci som videl debilitu v priamom prenose. Aku sme stihli prist hore, vsade hrmelo aburka bola na spadnutie. V tom prisla skupinka čechov ktori prisli k zaveru Sokolej po ceste a chvilku som ich pocuval a vypadlo z nich ze chcu ist Sokoliov dolinou dole. Tak som ich zastavil a povedal ze je to jednosmerka, prichadza burka. Oni ze to vedia ale ze nemaju inu moznost lebo sa musia dostat na Klastorisko. Wtf to co je za argument. Tie som isiel na klastorisko tak sme im vysvetlili ze ina moznost je a vytahoval som mapu ze im ukazem kade. Ich argument-ze cez Sokoliu to je blizsie. Tak zase vysvetlovacky ze ani nie a ze ake su tam cesty a rebriky v Sokoliej a ze budu mat problem hlavne pri Zavojovom vodopade sa vyhnut. A ich argument? "jo my to tam zname, uz sme to projeli". Niektori ludia su vazne sprosti a chcu sa zo vsetkych sil dostat na stranku HZS alebo fakt neviem o co im islo. Nakoniec sa dvaja chalani s tej skupiny vybrali v protismere dole, zenska cast vahala. Vraveli sme nech idu s nami na Klastorisko, ze kes su ti chalani blbi a frajírkovia ze oni nemusia riskovat. Nakoniec sa asi za minutu pustila burka a dvaja hrdinovia sa utekali skryt pod pristresok. Kade nakoniec isli neviem,odchadzali sme odtial skor, no kym sme cakali ze sa dazd utisi tak mali silacke reci o tom ze aj tak su poisteny ze aspon bude viac vody vo vodopade a podobne kraviny

MisoB

Adrika, neviem, či ste plánovali ísť Veľkým alebo Malým Kyseľom. Obidve rokliny sú však (ako skoro všetky v Slovenskom raji) určené len na výstup. Pre opačný smer nie je prispôsobené ani značkovanie týchto trás. O lokalite, ktorú ideš navštíviť, sa snaž získať viac informácií...

Adrika

6.4.2011 sme s priateľom prechádzali Sokoľou dolinou. Bola som sklamaná, že pri Skalnom vodopáde bol úplne rozbitý a neudržiavaný rebrík, takže sme sa plazili vedľa úplne sypkou a mokrou hlinou-dosť nepríjemné. Ďalej bola cesta v pohode až na jeden dosť nebezpečný úsek Závojového vodopádu, kde bola vytrhnutá reťaz a nebolo sa kde istiť - pevné topánky sa nám skutočne zišli. Na Vyšnom vodopáde bola časť rebríku(asi 4 šteblíky)pod ľadom-menšie zaváhanie, ale zvládli sme to :) Keď sme boli hore, mali sme vybranú cestu cez Kyseľ do Čingova, sklamaním bolo, že asi po 10 minútach cesta končila a značka nepokračovala. Neriskovali sme teda, že zablúdime niekde v strede Slovenského raja, tak sme prešli až na Podlesok, odkiaľ sme museli ísť taxíkom. Vcelku zaujímavý výlet, ktorý budem už len s úsmevom raz rozprávať svojim deťom :)Škoda, že človeku v takýchto prípadoch ani mapy nepomôžu :(

FunTTomas

Podmienky v rokline k 14. februáru 2010: dolina prechodná napešo, všetky technické pomôcky cez Závojový vodopád sú bez ľadu a bez problémov schodné. Rebrík cez Vyšný vodopád je v strednej časti čiastočne pod ľadom, ale schodné bez problémov. Závojový ľadopád akurát liezli traja chalani. Prístup do rokliny cez Tomášovskú Belú je schodný, ale na drevených lávkach sa dosť šmýka na utlačenom snehu.

Honza

No i ta moje trasa má logiku, je v ní všechno - soutěska, lesy, louky, výhledy, navíc během ní člověk nepotkává takové davy lidí. Navíc pro ty, kdo jsou ubytováni na jižní straně Ráje, je lepší zkombinovat Sokoliu dolinu s nějakou dolinou na severní straně (Piecky, Velký Sokol, Suchá Belá) z důvodu horšího dopravního spojení ze severní části (Podlesok) do jižní (Dedinky, Maša, Stratená).

Dedojaro

"HONZO"- podľa Teba je lepšia trasa z Podleska ale "S O N I Č K E" vyhovovala trasa, ktorú si naplánovala, mala z nej radosť a ktorú tak pekne opísala. Tá trasa, podľa mňa má logiku ale spojiť "Zejmarsku roklinu s Dobšinským vrchom a Dobšinským kopcom, sa aspoň mňe zdá nelogické.Ináč nemám nič proti tomu, hlavne nech to Tebe vyhovuje.Prajem Ti veľa pekných kilometrov v zdraví a nie len v Slovenských horách. Ahoj Jára.

Dedojaro

"HONZO"- podľa Teba je lepšia trasa z Podleska ale "S O N I Č K E" vyhovovala trasa, ktorú si naplánovala, mala z nej radosť a ktorú tak pekne opísala. Tá trasa, podľa mňa má logiku ale spojiť "Zejmarsku roklinu s Dobšinským vrchom a Dobšinským kopcom, sa aspoň mňe zdá nelogické.Ináč nemám nič proti tomu, hlavne nech to Tebe vyhovuje.Prajem Ti veľa pekných kilometrov v zdraví a nie len v Slovenských horách. Ahoj Jára.

Honza

No podle mě je lepší jít z Podlesku Suchou Belou na Kláštorisko a odtud Sokoliu dolinu a pak se vrátit buď na Podlesok nebo přes Geravy do Dedinek a Zajmarskou roklinu pak spojit s přechodem protějším hřebenem přes Dobšinsky vrch, Dobšinský kopec zpět do Dedinek.

Eric

Dakujem za rozsiahle info, konecne mam vyplnene "hluche" miesto, co budem robit v decembri :))) Dakujem este raz.

Tono

Eric, ci macky a cakan, vzdy zalezi na podmienkach, ako su rokliny zaladnene. Zazil som aj zimu, ked sa dalo ist hore len tak v botach, ale aj taku, ked by som sa bez ,,zbrani,, nedostal nikam. Info mi vzdy ochotne dali na HS Sl. Raj. Ohladne uzaverov, citaj nizsie. Raj je v zime SUPER!

Vlado

Vsetky tur. chodniky v Slovenskom raji su pristupne turistom aj v zime vratane roklin, ktore su najkrajsie. Ja som presiel v zime vsetky rokliny bez maciek a cakana uplne v pohode, zalezi to od podmienok. Najhorsie su na jar, ked sa zacina topit sneh a v noci stekajuca voda namrza na stupackach a rebrikoch. Vtedy sa macky hodia. Sucha Bela je v zime naozaj super, no je plna ladolezcov, preto by som radsej odporucal Velky Sokol alebo Piecky, kde je ladolezenie zakazane.

Sona

No nam sa cakan v decembri velmi hodil, v Zejmarskej rokline, ale predovsetkym na jednom tazsom useku zltej znacky v malom kanone, ktory usti do Stratenskeho kanona. Potok, po ktorom sa ide, tam ma dost prudky spad a bolo to dost vtipne aj s cakanmi.

Hasty

Eric:
v zime je najkrajsia Sucha Bela a ak zamrzne Hornad tak aj prielom je super. Pokial je dobra zima a mrzne viem tak je v Raji zatvoreny jedine Velky Sokol.
Macky sa urcite bodnu, ale cakan mozes nehat doma.

Axel

V zime sa treba v raji riadit pokynmi horskej sluzby, ktora operativne uzatvara nebezpecne useky a pocitat s tym, ze najme prielom Hornadu je pokryty ladom a su potrebne macky. Ale pokial mam spravne informacie, oficialna zimna uzavera v raji neexistuje.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum