Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako spať v národných parkoch a CHKO

Diskusná téma K článku: Ako spať v národných parkoch a CHKO

V našom diskusnom fóre sa viackrát rozoberala téma nocovania vo voľnej prírode v chránených územiach, či už ide o bivakovanie alebo stanovanie. Keďže túto oblasť u nás upravujú viaceré zákony, rozhodli sme sa vám pred tohtoročnou letnou sezónou priniesť bližšie informácie o tejto problematike. Na záver sa pozrieme na to, ako je to s prespávaním v útulniach.

Blue

no som zvedavy ked vas z chaty po x hodinach v nohach poslu kade lahsie ze nemaju pre vas ani cm2 miesta. hajzlovstvo je toto pre turistov.

Dady

Lukas, a preco si nezavolas na Spravu NP ?
ten oficialny web sice stoji za prd, ale kontakty tam su... a cely §§ navstevny poriadok tam sice nie je, ale na mapke je vyznacena moznost bivakovania / stanovania v blizkosti Borisova
npvelkafatra.sopsr.sk

Lukášj

Príspevok Wbk som samozrejme čítal, stránku by si NP mohol aktualizovať, lebo keď ako prvé narazím na tieto informácie, tak nie je dôvod hľadať iné. Takze túru istí v prípade plného Borisova stan pod Suchým vrchom.

Peter61

Lukášj,
ak si vygoogliš novšiu verziu NP ako 8/2005, kde bude aj to bivakovanie pod Borišovom...
inak viď 15:24 Wbk

Lukášj

V článku som to videl, ale overoval som zo ešte aj na stránke národného parku. Nič proti hikingu ????, ale nemala by mat oficiálna stránka parku väčšiu váhu? Nakoniec ma aj tak zaujímali skôr osobne skúsenosti, aby napr zo strany chaty neboli problémy. Predsa len chceme ísť s tromi deťmi. Nie je problém aj platiť za stanovanie pri chate, ako je to bežne inde.

Peter61

našiel som iba Vyhlášku KÚ ŽP ZA č. 8/2005 z 22. júna 2005
nič novšie som nenašiel

Lubo

SOPSR ma teda neaktualnu mapu, parada.

Peter61

nie je to povolené, je to aj v článku
cit. NP NPVF
J. Bivakovanie a stanovanie na území národného parku

  • bivakovanie a stanovanie za účelom jednorázového, prípadne núdzového prenocovania je možné vo vzdialenosti do 50 metrov od jestvujúcich útulní, chát a salašov na lokalitách:
    1. pri pamätníku Slovenského národného povstania pri Kráľovej studni
    2. pod Suchým vrchom
    3. v sedle Kýšky
    4. Smrekovica - v okruhu 50 metrov od salaša na Močidle
    5. Šiprúň - v okruhu 50 metrov od salaša na Prednom
    6. lokalita Rakytový Grúň medzi Vyšnou Lipovou a Kľakom
Lubo

Pokial v zmysle navstevneho poriadku mozes stanovat pri razcesti pod chatou (tusim je to okolo 100-150m od chaty), tak ti nic nebrani vyuzit sluzby chaty (obcerstvenie, WC) a nasledne sa presunut a postavit si stan a prespat. Chapem, ze chatarovi sa nepaci stanovanie vedla chaty, no pri smerovniku nizsie nie je dovod, aby to nejako riesil.

Wbk

@lukášj:
já mám skúsenosť spred dvoch rokov. V našom prípade sme sa s personálom chaty nedohodli.

Lukášj

Chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosť s možnosťou stanovania pri Chate pod Borišovom. Chceme s deťmi urobiť taký mini prechod Fatry, ale iba v prípade dobrého počasia. Z toho dôvodu nechcem robiť rezerváciu príliš dopredu a zároveň mám obavu, že chata bude plná. Keďže to bude s deťmi, tak by som rád využil aj komfort blízkosti chaty (jedlo, voda). Bolo by možné sa s osadenstvom chaty na niečom takom dohodnúť?

PaliT

Teoreticky by sa v Kolibe na Ohništi nemalo nocovať (nie je to oficiálne miesto), a hoci je tá lúka vyňatá z rezervácie, stále to je NAPANT, kde je pohyb mimo značených chodníkov zakázaný. Prísne vzaté, tam teda je možné dostať pokutu. Keď som tam spal, v okolí nebolo ani nohy.

Môj postoj je v tejto otázke dlhodobo známy, až na špecifické prípady na konkrétnom mieste a v obmedzenom čase by som bol za voľný pohyb turistov kdekoľvek v prírode. Inak by som povedal: "don't ask, don't tell"...

Martin63

ale možno som tu vašu situáciu na Ohništi nesprávne pochopil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma