Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dve veže

Diskusná téma K článku: Dve veže

Zalesnené horské chrbty nižších polôh často bránia rozhľadom. Už v minulosti ľudia na nich stavali pozorovateľne či strážne hrady, aby mohli včas spozorovať blížiace sa nebezpečenstvo. S rozmachom turizmu sa začali budovať vyhliadkové veže – rozhľadne. Z vtáčej perspektívy sa môžeme pozrieť aj z rozhľadne a opusteného vysielača na slovensko-českej hranici. Obe veže od seba delí vzdušnou čiarou len deväť kilometrov.

Bon

To co nazyvas rebrikmi na Jelenci nie su rebriky, ale pasovina na uchytenie kabelaze byvaleho vysielaca - urcite by som tade neliezol

I1

ak ma niekto foto rozhladni alebo tip na tie ktore na webe rozhladne.szm.sk/ niesu poslite mi info rad to tam doplnim ...
dik i1

Kossuri

Pekný článok z mne známych končín. Pred pár týždňami som bol na oboch počas jedného dňa.
Na Lopeník sme prišli niečo po ôsmej ráno, výberčí tam už bol no povedal že môžeme ísť hore zadarmo, vraj vyberá až od deviatej:-)
Na Jelenci som bol prvý krát. Už len samotný výstup na vežu stojí za to. Horná plošina je vo výške 40 m a ten výhľad je skutočne IMPOZANTNÝ! Rozhľadňa na Lopeníku (so svojimi 20 metrami) je oproti tomu slabý odvar.

Funttomas

Peter, zaujímavý článok. Na Slovensku sú rozhľadne viac raritou ako bežnou výbavou slovenských vrchov. U našich západných susedov majú dlhšiu tradíciu. Na ČT bežal veľmi zaujímavý 15-dielny dokument „Rozhlédni se, člověče“ s Luďkem Munzarem o českých a moravských rozhľadniach. V piatok 8. júna o 17.40 h bude posledný diel dokumentu na ČT 2 (v sobotu repríza o 5.00).
Za pozretie tiež stojí skromný web o rozhľadniach na rozhladne.szm.sk. Tam ich v SR evidujú 27 ks. No pár ich tam ešte chýba (napr. Jedľové Kotoľany – Drieňová).

TDD

Veľmi dobrý začiatok seriálu.
A mohla by sa objaviť nová rubrika (podobne ako chaty):
Rozhľadne - Vyhliadkové veže
Tipujem, že v naších končinách by sa ich našlo 20-30.

Tono

Peter, vyborne si to spracoval. O oboch ,,veziach,, som vedel, ale este som na ich vyhliadkovych plosinach nestal. Takze sa tam vyberiem v dohladnom case.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma