Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina

O krásach Liptova už toho bolo popísaného veľa, ale zatiaľ nie na HIKING.SK, takže sa s radosťou pridám. Medzi veľmi známe miesta patria Kvačianska a Prosiecka dolina. Vedie nimi funkčný náučný chodník a je veľmi pekná nenáročná prechádzka, vhodná ako oddychová túra. Trvá asi 6 hodín, samozrejme s rôznymi prestávkami na fotografovanie či návštevu zaujímavých objektov to môže byť viac.

TDD

Pekný optimistický článok z môjho rodného kraja.
Vhodne zvolený začiatok. Ja ako šofér som už dvakrát urobil rovnakú chybu:

  • zaparkovali sme na parkovisku na začiatku Prosieckej doliny (teraz parkovisko platené)
  • smer prechádzky sme mali rovnaký
  • ale záver /presun z ústia Kvačianskej doliny k ústiu Prosieckej je v teple v odpoľudnajších hodinách, hlavne pre vodiča "nekonečný".
  • pre ostatných čakajúcich na odvoz v príjemnom zariadení (s občerstvením) veľmi potešujúci.
Eskimo

Príjemný článok, pripomenul mi moju vlastnú návštevu týchto miest spred cca. 7-10 rokov... Ten vodopád "Červené piesky" som poznal skôr pod názvom "Vodopád Sokol", ale hlavne bol kedysi omnoho výdatnejší, čo sa množstva vody týka 8-)

Inak tú túru je možné ešte trochu rozšíriť/spestriť výstupom na Prosečné po zelenej značke... Nepoznám aktuálny stav, ale pred tými 7-imi rokmi bol z vrcholu celkom pekný pohľad do Liptovskej kotliny s dominujúcou Liptovskou Marou. Teda, nie tak celkom z vrcholu, ten je zalesnený, ale kúsok pod vrcholom je lúka a z nej je resp. bol ten výhľad...

Problémom Kvačianskej a Prosieckej doliny je katastrofálne autobusové spojenie do/z Kvačian a Prosieka, o Hutách a Veľkom Borovom ani nehovoriac... Takže ak sa nemáte možnosť doviezť svojím súkromným vozidlom, máte návštevu týchto dolín dosť sťaženú...

Vlado

S tým autobusovým spojením do Prosieka je to nazaj biedne ale keďže túto túru máme v neďalekej budúcnosti na programe,hľadal som iné varianty a vzhľadom na spojenie je lepšie vychádzať z Kvačian.V pracovné dsni ide aiutobus z L.Mikuláša do Kvačian o 6,25 hod. a o 10.15 hod.,v sobotu a vo sviatok o 6,35 hod. a o 8,05 hod.Čiže prejsť Kvačiansku a následne Prosiecku dolinu a vrátiť sa z Prosieka do L. Mikuláša o 17,14 hod. (sobota),čo si myslím,že je dosť obstojné spojenie.Ináč Prosiecku a Kvačiansku dolinu som "objavil" niekedy začiatkom 7O.rokov počas prázdninovej brigády na miestnom ŠM (pre mladšie ročníky ŠM = Štátny majetok čiže poľnohospodársky podnik).Dokonca vtedy bol mlynna Oblazoch ešte obývaný.Odvtedy sa sem veľmi rád vraciam a spolu s Borovým a Hutami je to podľa mňa jeden z najkrajších krajov na Slovensku.

Tono

Potesilo ma, ze autorka pripojila k fotodokumentacii aj fotky od Ondra_RK, ktory tiez planoval napisat clanok o danej lokalite. :-))
Odporucam aj zimny prechod oboma dolinami, najma vsak prechod dnom Kvacianskej doliny, nakolko znacka vedie nad dolinou. Z blizkeho okolia jednoznacne doporucujem vystup na Prosecne (z vrcholu bol vyhlad v r. 1997) s vyhladmi, krasnou vrcholovou lukou Z od vrcholu (taktiez vyhlad). Slabsi prmamen je, resp. bol v sedle Ostruky. Nad J ustim Prosieckej dol. je vrch Hradok s mensim stred. hradom. Podobny hrad stal nad L. Annou (poloha Lômov - nie vrchol Lomne). Z zeho pomerne velkeho skalneho plateau je vidiet takmer vsetky Liptovske hrady a hradky (ak ich poznate :-) ). Podobne je pekna tura zelenou z L. Anny cez Pravnac az k razc. Svorad.

Eskimo

Prechod dnom Kvacianskej doliny je naozaj velmi pekny, ako som pocul od ludi, ktori ho absolvovali... osobne tuto skusenost nemam. Ten prechod je totiz oficialne zakazany a udajne tam aj davaju pokuty...

TDD

Dolný mlyn a Horný mlyn

(Nem spodný mlyn) / (lebo potom vrchný mlyn?) pozri aj fotky Ondra_Rk a názvy obcí na Liptove.

Tono

Inak hrad nad L. Annou vidiet aj na fotke c.2 (Z Kvačian do ústia Prosieckej doliny), kde pod masivom vrchu Pravnac vidime skalny vybezok, na ktorom hrad stal.

Boro

Prosiecka a Kvačianska dolina sú dlhodobo spojené s mojou mladosťou,pretože boli konečnou zastávkou takmer všetkých naších "vandrov".Asi tak v r.1985 sme prešli spodkom Kvačianskej doliny zospodu navrch.Bola vtedy veľmi malá voda a taktiež bol ešte znateľný chodník,ktorý kedysi viedol spodkom doliny.Tiež tam boli zbytky pomocných reťazí a pomocné dosky na prechod nepríjemných miest.Pretože spomienky vybledli,chceli sme si v r.2001 zopakovať tento priechod.V teniskách s hrubými ponožkami (aspoň čiatočná izolácia od chladu vody) sme sa dostali asi do tretiny doliny a tam bola už pre nás neprekonateľná prekážka: zúženie potoka asi na tri metre kadiaľ sa valila voda do hlbokého "lavóru".Odtiaľ sme sa vrátili naspäť.Musím ale poznamenať,že v potoku bolo neuveriteľné množstvo "bordelu" ako napr.pneumatiky,káble,plastové vrecia,a iné veci,ktoré stačila voda zobrať odkiaľsi zhora.Tiež je tam pamätník nezmámemu turistovi,ktorý tam našiel smrť.Možno,že by stálo za to,raz za čas pri nízkom stave vody vyčistiť koryto kaňóna.

Tono

Tu znacku (jej fragmenty) som videl aj ja, ked som tadial siel v roku 1991 (dnom doliny), ale bolo to v zime, takze bordel na dne bol pod ladom a snahom... V lete som tadial este nesiel (pokus v roku 1997), koli velkej vode.

Shadow

Tieto doliny som presiel vlani. Skoda, ze ta znacka vedie lesom a nie dnom doliny. Niekolko pamatnikov som vsak videl aj hore v lese, zrejme chcel mat niekto lepsi vyhlad...

Ivan

Ak chcete vidieť raritu tak si môžte ísť pozrieť ponor. Pri východe z Prosieckej doliny na planinu Svorad treba povyše smerovníkov odbočiť z chodníka cca na SZ a ísť lúkami asi 150-200 m smerom ku skupinke stromov, ktoré trčia z "jamy". Chce to trošku hľadania ale pri peknom počasí to nie je problém nájsť. Ak je hmla je lepšie nič nehľadať a nechať to tak. Ponor sa nachádza na konci poloslepej doliny, na styku flyšových hornín (ílovcov a pieskovcov) a skrasovatených vápencov. Voda sa dostáva opäť na povrch vo vyvieračkách v spodnej časti doliny. Normálne tečie podzemím všetka voda, keď je vysoký stav sa vraj vytvára nad ponorom jazero z prebytok tečie vrchom, to som ale ešte nevidel.

Adushka

Minuly rok v lete sme si tiez dali jednodnovy vylet do tychto koncin... auto sme nechali v Prosieku pri potravinach a dali sme spominane koliecko. Je ale fakt mozno lepsie zacinat uz v Kvacanoch, pretoze prechod lukami na zaver sa zdal mojim spoluturistom takmer nekonecny :) tiez zavidim male mnozstvo ludi, aspon podla fotiek. ja som take stastie nemala a dost ma tie davy znechutili. Takze urcite je lepsie ist mimo sezony.

Rasto

Zdravim vsetkych. Mam 2 dotazy. Do Raztok sa, pokial som spravne pochopil , nesmie ist po neznackovej ceste z Kvacianskej doliny (cez spominany vodopad)?
Druhy dotaz sa tyka chodnika, ktory odbocuje z Kvacianskej doliny, presnejsie zo spominanej lesnej cesty (byvalej statnej, ktora je znackova). Odbocka je (v smere Kvacany-Oblazy) po lavej strane, asi v prvej tretine, domaci mi vraveli, ze je to zakazany chodnik, lebo sa na nom stali viacere urazy a preto tam aj dali tabulku (ktoru v tom case, ked som tam bol niekto odstranil). Ked som sa na to pytal, tak vyzerali dost zhrozeni a dali najavo, ze je to prisne zakazane a moze to stat peknu pokutu. Preto sa pytam, ci mate s tymto chodnikom nejaku skusenost. Diky. rasto

Daulagiri

Dobrý článoček, ktorý opisuje krásnu časť Chočských vrchov bohužiaľ som ešte nemal česť to tam navštíviť. S kamošom sme tam chceli vyraziť pred pár rokmi, ale nejako nevydalo, no verím že aspoň raz sa tam niekedy dostanem.
Mimochodom veeeeeľmi sa mi páči to množstvo fotiek super.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum