Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina

Ondro_RK

Tak článoček je na svete. Ej som si naň ale ja brúsil zuby :-)
Autorka ho ale fajn zvládla ;-)
Ak môžem, tak tu takto k článku pre čitateľov pridám odkazy aj na niekoľko mojich fotiek :-)

hiking.sk/…/brala_v_prosiecke…

hiking.sk/…/vodopad_cervene_p…

hiking.sk/…/prekvapenim_pre_k…

hiking.sk/…/horny_mlyn_v_obla…

hiking.sk/…/dolny_mlyn_v_obla…

hiking.sk/…/oblazy_hat_a_naho…

hiking.sk/…/priepast_velka_fa…

Osobne by som viac opísal oblasť Mlyny-Oblazy. Viac je napr. v článku:
pauliniova.blog.sme.sk/…/V-to…

Nejaké info na doplnenie:

  • parkovisko v Prosieku má byť strážené od 8:00 do 17:00, platí sa za osobné auto - 50 SK, za
    autobus - 100 SK na deň.

  • od ústia Kvačianskej doliny (z parkoviska) po ústie Prosieckej doliny vedie žltá turistická značená trasa, čo v mape, ktorú mám ja: VKÚ č.111 Chočské vrchy, 3.vydanie nie je vyznačené. V mape je len vyznačené zelené značenie náučného chodníka z Kvačian. No zelenú značku som ani nikde v teréne nevidel.

  • Kvačianska dolina je aj značená cykloturistická trasa.

Môžem potvrdiť, že Liptov je rajom pre cyklistov ;-)
Znova sa tam tento týždeň chystám, ale tentoraz na bicykli :-)

Rudo

Kvačianskou dolinou sme šli z Liptovskej Mary na Oravskú priehradu "expedičnými", teda plne naloženými XC bicyklami. Odvtedy ju interne voláme "Tlačianska". :)

Ondro_RK

...tak ja Kvačianskou dolinou plánujem ísť na biku iba dole ;-)

Roman Pacalaj

Pekná lokalita - pekný článok. V roku 2005 sme to prešli aj s deťmi vo veku 8 a 10 rokov. Všetko super až na ten zúfalý návrat k parkovisku.

LuboO

Trasu hore Prosieckou a dole Kvacianskou cez Prosecne sme mali naplanovanu na november minuleho roku, aj sme cast absolvovali, ale napadlo dost snehu, preto to bolo Prosieckou narocnejsie. Vysli sme na prosecne, vyhlad sme mali asi 100 m a potom sme dokonale zakufrovali, lebo dole z prosecneho je uplne biedne znacenie, nasli sme len jednu staru znacku na skale na kraji luky tesne pod vrcholom, ale kade ide znacka, resp. chodnik dalej, to sme uz nezistili. Potom vedeni "neomylnym" orientacnym zmyslom mojho partaka sme sa objavili nad skalnymi stenami vedla zaciatku Prosieckej doliny, asi 500 m od jej ustia vzdusnou ciarou. Potom to bol pekny adrenalin schadzat to tymi zlabmi dole. Ale zijeme. Cize Prosecne doporucujem, ale ked je dobre pocasie a bez snehu, pokial to nepoznate. Btw. pekny clanok.

LuboO

A takto to vyzeralo na vrchole, vsetko, aj chodnik, pod snehom. Urcite si to pojdem prejst este raz.

hiking.sk/…/kufrovanie_na_pro…

Prosieckou dolinou som uz isiel kedysi pred pred 10 rokmi, ale isli sme dolava na Pravnac a do Liptovskej Anny. Tiez velmi pekna varianta v tomto krasnom kute Liptova.

Eskimo

no ja som na Prosecnom bol uz pomerne davno a v lete, nie v zime, ale uz vtedy to znacenie za vela nestalo... navyse tam vtedy zurila prudka tazba dreva, takze navigacia musela byt len intuitivna... ale tesi ma, ze aspon ten vyhlad na Maru nezarastol... keby som sa pohrabal v starych fotkach, niekde by som urcite nasiel aj ten letny variant pohladu z Prosecneho - akurat bolo vtedy dost zamracene, malo svetla a to sa podpisalo aj na fotografii...

Lara & Biggy

Túto trasu som absolvovala spolu s mojim psom minulí rok. Bola som prekvapená a zároveň zhrozená, že to tam tak vyschlo - musela som sa kvôli tomu vrátiť späť, nabrať psovi vodu, a šlapať opäť hore. Odvtedy, čo som tam bola naposledy sa to nezmenilo, až na tú vodu :-D. Počasie nám prialo, takže nielen výhľad bol nádherný ;)... bolo super! Určite sa tam ešte vrátim :).

Sphinx

bol som tam s kamosom 2.9.ocakaval som od toho viac ako som videl.cakal som janosikove diery alebo maly slov.raj. prosecne ako vrchol som si ani neuzil ale nasli sme vretenicu pred vrcholom tak bola zabava. kratke video snou je tu:

youtube.com/watch?v=5luBZbhx5…

nabuduce pojdem kvacianskou dol. hore ale po potoku ten kanon nema chybu.

Boro

Sphinx,chcem ti len povedať,že ak chceš ísť spodkom Kvačiansku dolinu,musíš so počkať na čas,keď je málo vody.Kvačianku som prešiel spodkom po prvý raz asi pred tridsiatimi rokmi, a keď sme sa o to pokúšali asi pred 4-5 rokmi,tak sme sa museli vrátiť,pretože sme neprekonali jeden kritický úsek. Niekde na webe som o tom aj písal,ale zaboha si neviem spomenúť kde.No a inak,medzi nami - je to zakázané .Ak chceš vedieť viac,napíš mi na môj email.

Mecheche

Zakazany chodnik je skutocne zakazany - ste v 5. ochrannom stupni prirody. Za vyhovujuceho pocasia je ale schodny - pokial nemate so sebou deti, starych ci nevladnych. Na vlastne riziko.
Menej znama a dlhsia cesta na mlyn je po druhej strane Kvacianskej doliny. Znacka (tusim zlta) sa zacina na Dlhej luke, na uplnom zaciatku Kvacian. Musite prejst za stare druzstvo a slapat. Po dvoch hodinach slapania do hory a krasnych vyhladov bud odbocite dolava na zelenu (velmi nenapadna) a pojdete na sedlo Ostruky a Prosecne, alebo pokracujete po ceste (smer rovnaky, znacka sa zmenila na zelenu) a po dalsej polhodine pridete do ustia Borovianky. Odtial je to na mlyn 10 minut. Na parkovisko do Kvacian mozete ist normalne po cervenej. Cela tura je asi na 5 hodin aj s obhliadkou mlyna a nie je az taka narocna.

Mecheche

Raztocianka (kanon za mlynmi, v ktoreho usti je vodopad)je skutocne prechodna, pokial nie je vysoka voda. Do hodiny ste v Jobovej raztoke.
Mimochodom dobrovolnici, ktori spravuju a rekonstruuju dolny mlyn, su formalne zastreseni organizaciou Slovensky zvaz ochrancov prirody a krajiny, Zakladna organizacia c.6 (krkolomne, no nie?), ktorej dolny mlyn aj patri. Horny mlyn je v rukach Statnej ochrany prirody a SZOPK ZO6 si ho prenajima za tusim 20 000 rocne, aby ho mohla spravovat a opravovat (...). Peniaze na oba mlyny prichadzaju takmer vylucne od turistov.

Rasto

to mecheche - zakazany chodnik je skutocne zakazany - nie je mi teda jasna jedna vec. Tento chodnik je oznaceny (nemyslim turistickou znackou ale je oznaceny) a je aj viac menej udrziavany. Neviem si predstavit, ked by som tam isiel a pri tom by ma "pristihla" straz prirody, ako by mi vysvetlovala, ze sa tam nesmie, ked predsa je to tam oznacene, nie je tam zaidna tabula a je tam dokonca urobeny aj rebrik vedla vodopadu. Takze pokial je to zakazane, tak to by tam malo byt vyznacene. Inak je to zakazane len "papierovo". Neviem, ako by ochranari toto "vyhadali" na nejakom sude alebo v nejakom spore.
Inak k tym detom - v pohode to zvladnu aj male deti v sedacke, lepsie je mat doprovod niekoho, aby sa dalo dieta popripade podat niekomu. Mne vobec nenapadlo, ze by sa tam nesmelo ist. vstup na vlastne riziko iste je, tomu samorejme rozumiem.

Mecheche

Rasto, pod zakazanym chodnikom som myslel cesticku, ktora vedie dnom Kvacianskej doliny. Ta naozaj nie je velmi schodna za zleho pocasia. Raztocianka (ten kanon, co sa zacina s rebrikom a vodopadom a konci pri osade Jobova Raztoka medzi Hutami a V. Borovym) je celkom bezpecna.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov