Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Morské oko a Päť Poľských plies

Honza286

Marcel.c: Takže jistě nebudeš pobouřen, když zde budu psát Hřebínek místo Hriebienka, Slezský dům místo Sliezsky dom. A pokud se podívám např. do již zmiňované mapy Tatry Wysokie, tak jsou ve slovenské části Tater uváděny na prvním místě vždy slovenské (originální) názvy, v závorce je pak uváděn případný polský název - např. Štrbské pleso (Szczyrbskie Jezioro, nikoli tedy tvůj vymyšlený tvar Szczyrpskie), Rovněž sis vymyslel polský název pro Popradské pleso, správně je to totiž Popradzki Staw). Ale mnozí přispěvatelé zde jsou zřejmě z "údolí dutých hlav".

Kofoluska

Totaly OT :) Morske oko na vychode Slovenska je fakt nadherne a Lesy SR tam maju uplne luxusnu polovnicku chatku. Co mi pripomina, ze by som ju mala zase zarezervovat, kedze oslavujeme okruhle vyrocie a prave tam sme to nejak zoficialnili :) Uz som davno nebola na Sninskom kameni. :)

Mimochodom - pise sa Hrebienka a nie Hriebienka :)

Littleflower

ad wielki staw: skoda, ze nie sme v davnejsich casoch.. bez postihu preplavat jazero v nejakej winetuovskej kanojke...

Marcel.c

Honza286: Nuz, niektori su z udolia dutych hlav a niektori z Truhlikova.
Pobureny rozhodne nebudem, ako kazdy normalny clovek tolerujem, ze cudzinci neovladaju dokonale slovenske nazvoslovie a vobec mi to nevadi. Ja pouzivam slovenske nazvoslovie, Poliak moze pouzivat polsku variantu, ak mu to tak vyhovuje. Ak nebudem vediet, o co sa jedna, spytam sa ho a nejako sa uz len dohodneme tak, ako je to medzi normalnymi ludmi bezne. To vsak nie je asi tvoj pripad.
Apropo, nazvoslovne chyby vo svojom clanku si uz opravil? Niezeby som chcel rypat, ale ked si taky dosledny jazykovy purista... :-)

Honza286

Marcel.c: No asi nevíš, co znamená "údolí dutých hlav". To je opravdu smutné, když to neví ani rodilý obyvatel Felvideku (když ti nevadí používání cizích názvů).

Merhorn

chalani nechajte to tak, len sa strapnujete...

Marcel.c

Honzo286, daj si diazepam, lahni si do vodorovnej polohy a nohy si daj vyssie ako hlavu (alebo to, co tam mas namiesto hlavy), aby si nedostal infarkt z vlastnej jedovitosti.
Kto by nas tu potom zabaval? :-)

Peter61

Litleflower, dakto to ma aj v naplni prace.
UMB ma na slovenskej strane v ramci sledovania zmien teploty na faunu v plesach take zaznamove zariadenia velkosti pol cigary, plavaju na polystyrene na hladine a su ukotvene. Takze vyskumnici vezmu clnok a idu stiahnut data :-)

Peter61

Bigtree: UMB - na sonde je tel.cislo.
Minulej jesene sme nasli taku sondu na brehu pľasa a po tel.konzultacii dorucili na zast. TEZ, kde si to vyzdvihli.

Jano Novotny

Nechcem na nikoho utocit, ale naozaj je podla mna dost zrejme, ze ked je trasa dlhsia a ide do vyssej nadmorskej vysky, tak bude aj narocnejsia (ibaze by ta kratsia a "nizsia" trasa bola nejaka ferrata, ale o to sa tu zjavne nejedna). My sme tuto turu absolvovali uz dost davno, opacnym - odporucanym - smerom. Cela rodina sme vysli cez Siklawu k Wielkemu Stawu. Mamu - ako "najslabsiu" turistku sme poslali "spodnou" trasou (ktorou isla autorka clanku) a ostatni sme isli cez Spiglasa. Nie je to ziadne Priecne sedlo, ale ak otec mamu poslal kratsou trasou, asi vedel preco. Inac, najvyssi bod trasy ma cca 1850 m, da sa to pekne precitat z vrstevnic aj na mape na tomto portali. Je to na takom vybezku z Opaloneho wierchu, odtial cesta klesa k Swistowej czube. Cesta od Morskeho oka hore ma cca 2200 m a prevysenie cca 450 m, cize necelych 200 m na km. Od schroniska pri Polskich stawoch, je to hore cca jeden km, prevysenie cca 200 m, cize celkovo obomi smermi podobne, akurat zostup k Polskim stawom je naozaj strmsi. Co sa tyka Spiglasa - od Morskeho oka ma trasa necele 4 km, prevysenie vyse 700 m, cize celkova strmost je mierne nizsia ako pri predoslej trase (cca 185 m/km). Odporucanym smerom - od Polskich stawow na Morske oko sa ale stupa na cca 1500 m s prevysenim cca 390 m, cize "strmost" je az cca 260 m/km. Tolko k narocnosti tras.
Inak vrelo odporucam, nejde o prilis narocnu turu a na jednej trase si vychutnate krasy Tatier v silnej koncentracii. Urcite nevynechajte vodopad Siklawa pod Vielkym stawom, je nadherny!

Rc

jano neviem ako teraz aktualne, ale davnejsie bola ta podla teba lahsia trasa urcena ako jednosmerka. nemiem presne dovod, moznoich bolo viacero. nerypem, len konstatujem :)

Jano Novotny

Za lahsiu som oznacil trasu, ktora je opisana v clanku. Z jeho textu je zrejme, ze momentalne je obojsmerna - stretavali Poliakov v protismere (ibaze by sami isli "zakazanym" smerom). Ak si dobre pamatam, obojsmerna bola aj pred tymi cca 20 rokmi, kedy sme tam boli my, aspon mama hovorila o tom, ako stretavala Poliakov a pytala sa ich, preco ju vsetci zdravia "czesc", ci to ma nieco s komunistickym "cest praci"...
Spiglasa som oznacil za narocnejsi variant spojenia dolin Polskich stawow a Morskiego oka. Moze byt pravda, ze sa to chodi len od Polskich stawow k Morskemu oku, to uz si naozaj nepamatam (aj ked si nemyslim, ze by na to mal byt dovod), ale v tom pripade by si bol napisal o trase, ktora je "podla mna tazsia"... takze neviem...

Vrana

Vyzera to tak, ze zlta trasa je dlhsia a ma aj vacsie prevysenie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma