Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Morské oko a Päť Poľských plies

Marcel.c

Nejedna sa o chatu, ale pravdepodobne o pamatnu tabulu na Stanislawa Bronikowskiego, prvej obete Zamarlej Turni z roku 1917 (tablica S. Bronikowskiego na razcesti zltej TZ, veducej na Spiglasowy Wierch a modrej TZ, veducej do sedla Zawrat, medzi Czarnym Stawom Polskim a Wielkim Stawom Polskim)

Peter61

Hm, siel som to iba za hmly, ale napamatam sa na taku chatu.

Fujas

chcel by som sa spytat na chatu Bronikowskiego, lebo na mape sa nenachadza- co je to za chatu ? ak tam niekto bol napiste co je to zac. mala by byt medzi ciernym a velkym polskym plesom podla clanku autorky.

Lubo

Ako admin tohto webu vyzyvam Honzu286 k dodrziavaniu pravidiel, s ktorymi suhlasil pridanim kazdeho prispevku. Toto je prve a posledne varovanie pred tvrdsimi opatreniami, ktore budu nasledovat, ak to nebude respektovat!

Honza286

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Kofoluska

Jano jj urcite sa nejako dohodneme :) a neboj, nerobim si z rypania nic. Tvoj prispevok mi ale ako rypanie neprisiel - skor triezve skonstatovanie faktov. :) Ked upozornujes na tu jednu cast mojho clanku - mala som sa vyjadrit jasnejsie, to ano - mala som na mysli to, ze podla udajov, ktore sme mali k dispozicii je Spiglas menej narocny na vystupy a klesania - nie je tak strmy ako niektore casti cez Kepu a dole k piatim plesam. Inak ale suhlasim s tebou - Spiglas sa aj nam zdal atraktivnejsi - my sme ho nesli len kvoli pocasiu a kvoli tomu, ze bolo pomerne dost hodin. Radsej sme sli tou kratsou trasou a dobre sme urobili - zadnu cast doliny piatich plies sme totiz uz vobec nevideli, takze pri zostupe zo spiglasa by sme boli zrejme nielen v lejaku, ale aj v hmle - nic prijemne.
Rc je to mozne,ostatne taka Monkova dolina je obojsmerna len od roku 2009.

FunTTomas

Historický názov Morskiego Oka je Rybie pleso (Rybi Staw). Počas Rakúsko-Uhorska prechádzala hranica medzi poľskou Haličou a Uhorskom hladinou Rybieho plesa, a až súd v roku 1902, ktorý dolinu Rybieho potoka (okolie Morskiego Oka) pričlenil k dnešnému Poľsku resp. vtedajšej Haliči, dal štátne hranice medzi dnešným Poľskom a Slovenskom do súčasnej podoby. Vtedajšia hranica viedla dnom doliny (Rybí potok) a z Bielovodskej doliny viedla súbežná uhorská cesta (dnes zarastená a nepoužívaná) po pravom brehu Rybieho potoka. Dnešná štátna hranica vedie Žabím hrebeňom (Zabia Grań) východne od Morskiego Oka. Aj na základe tohto sa užívajú slovenské ekvivalenty poľských pomenovaní, keďže uvedené prírodné objekty ležali na historickom území dnešného Slovenska.

Jano Novotny

To rc
Cize je to ako som pisal nizsie (o tych "schodoch").
Osobne, ked uz sa tam dostanem, tak si asi skor zase zopakujem toho Spiglasa, zda sa mi to atraktivnejsie. Ale spytam sa mamy, ako sa jej islo cez Kepu... ;o)
(BTW - ked si pozries doslovne znenie clanku, tak tam je "na prevýšenia náročnejšiu trasu", co sa snad zhodneme, ze na prevysenie je Spiglas "narocnejsi")...

Rc

jano presne opacne ako u teba :-) ale to je vec nazoru... skratka treba zdvihnut zadok od PC a ist si to skusit tak, ako som to uz dnes spominal a potom treba hodnotit. s urcitostou viem, ze ludia s krasimi nohami ci deti mali cez kepu velke problemy

Honza286

rc: V éře Československa byl výhradním tvůrcem map pro Slovensko VKÚ Harmanec a ten opravdu v Praze ani jinde v ČR nesídlí:). A pokud mě má paměť a znalostni neklamou, tak Harmanec se nachází na rozhraní Velké Fatry a Kremnických vrchů.

Jano Novotny

To rc
Uz mam v tom chaos... ;o)... ktora varianta je u Teba prva a ktora druha?

Rc

kofoluska, je to pravdepodobne, lebo na novsich mapach ani v terene uz nie je nic o jednosmerke spomenute. bolo to uvedene v jednej dost starej mape, tusim bola este ceskoslovenska (alebo polska? uz ani neviem). neviem, mozno bola v nej chyba, ludia chodili oboma smermi (mozno ju robili nejaki uradnici od stola niekde z prahy :-)), nikto to nejako neriesil, ale teren bol oproti tej druhej variante o dost obtiaznejsi.

Honza286

Kofoluska: V Kościelecké dolině jsou jednosměrné jeskyně, ale to platí snad u každé jeskyně (i těch placených). Ad Orla Perć - úsek Zawrat - Kozi Wierch (nikoli Przelecz), u zbylé části je pouze doporučený směr (stejně jako je tomu u přechodu přes Bystrou lávku ve slovenské části Tater). A jednosměrná je ještě vrcholová část na Giewont (tam je to kvůli davům turistů). Ad náročnost variant (už naposledy) - k Wielkemu stawu nás došlo cca 35 lidí, z toho jen 6 nejzdatnějších nás šlo přes Szpiglase. A řeči lidí zpod hor bych nebral vůbec vážně, mnozí z nich totiž do hor vůbec nechodí nebo byly tak max. na Giewontu a aby neztartily tvář, jsou schopni vyloženě lhát.

Jano Novotny

To Kofoluska
Dohodnime sa tak, ze to kde sa komu "ide lepsie" je individualna zalezitost. Ja to chapem tak, ze asi na tej Vasej trase su lokalne strmsie useky, co moze pre niekoho byt nepohodlne. Pre niekoho su naopak unavujuce (psychicky) zdlhave serpentiny. Je mozne, ze na Vasej trase su na chodniku vyssie "schody" (ze su kamene poukladane ako schody), kym Spiglas je rovnomernejsi. To tiez moze pripadat niekomu nepohodlne. Dalsi rozdiel moze byt v tom, ze cez Spiglasa je to zaujimavejsie a to doda ludom "silu" a chodia tade radsej.
Ale ak by sme mali narocnost vyhodnotit objektivne, tak treba vychadzat z objektivnych kriterii. Teda dlzka trasy, celkove prevysenie a pripadne technicka narocnost terenu. Podla mna vsetky tieto hladiska hovoria, ze Spiglas je "narocnejsi" - a teda pri zhodnosti vsetkych dalsich podmienok (momentalna kondicia, pocasie, atd) je pravdepodobne, ze po prechode cez Spiglasa by si bola unavenejsia ako po tej druhej trase...
A inac - nic si z nas, rypalov, co chcu mat vsetko exaktne, nerob... ;o)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov