Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Morské oko a Päť Poľských plies

Diskusná téma K článku: Morské oko a Päť Poľských plies

Morskie Oko (Rybi Staw, Morské oko) ako najväčšie pleso Tatier (bez ohľadu na hranice) rozhodne patrí k miestam, ktoré by mal človek pri návšteve Poľska vidieť. Rozloha plesa je takmer 40 ha a najväčšia hĺbka viac ako 50 m. Vidieť sme ho chceli aj my počas dovolenky v Zakopanom, a tak sme si ho naplánovali hneď na prvý možný turistický deň. Asfaltka, ktorá k nemu vedie, nás síce mierne odrádzala, v turistických topánkach nohy skôr odrovná než im pomôže, ale byť v Poľsku a vynechať Morské oko? To neprichádzalo do úvahy.

Rc1

zvonco, je to tam zakazane. v terene su tabulky kde je to vyslovene nakreslene a aj napisane, ze to nie je dovolene. dokonca je tam aj znacka so zakazom cvalu koni :-)

Zvonco

Je mozne ist na inline korculiach z Lysej Polany k Morskiemu Oku?
Dakujem za info.
Vlado

Shatterhand

raymond: Rozhodne Ti to neodporúčam, lebo z Tvojej otázky vyplýva, že si tie hrebene nikdy nevidel a trasu si sa ani neunúval naštudovať. Sú to dlhé horolezecké hrebeňovky väčšinou klas. II, často III.

Hneď z Ch. vrát na Temnosm. v. je trojka, potom na Druhého Mnícha dvojka, vzdušné zlanenie 40 m (asi šestkou), zo štrbiny zísť doprava a na Čubrinu asi II-III (priamo zo štrbiny VI A1), z Čubriny ľahko do sedla a Piargový chrbát miestami III. Nakoniec z Temn. s. na Kôprovský exponovaná lámavá trojka.
Cca 7 hodín, k tomu prirátaj prístup (ideálne z Morského oka) a zostup (ideálne na Popradské).
A Mengusáky nebudú oveľa ľahšie, tam je to priamo po hrebeni snáď IV a s ochádzaním aspoň II.

A čo sa týka legálnosti, hraničný úsek je legálny pre každého (ale s nástupom z poľských TZT, pretože v TPN horolezec nemusí byť organizovaný), slovenský úsek Čubrina - Kôprovský je legálny buď pre organizovaných horolezcov alebo s vodcom.

Jonathan.sk
re raymond 21.38: A keď ti napíšem , že sa to dá, tak tam pôjdeš? )))
Ak chceš robiť takéto veci v tatroch, tak by si sa mal vedieť orientovať v horolezeckých sprievodcoch, a nie sa vypytovať na turistických fórach. Inak si vážny kandidát na zásah HZS , resp. drevený spacák...
Rc1

raymond ked som bo prvy krat na koprovskom stite z dovodu neznalosti vrcholu a hmly a vysokeho stavu snehu som vrchol minul a pokracoval som dalej. dostal som sa do pasaze, kde si to neviem bez istenia dost dobre predstavit. a z druhej strany podla mna skoncis hned vo vysnom mengusovskom sedle. ale to je len nazor amatera len tak pocutia, ktory v nom este nebol

Raymond

Ahojte, mam taku otazku nemistnu :-), isiel uz niekedy niekto trasu z Wrota Chalubinskiego na Cubrinu a odtial na Koprovsky stit? Je to tam horolezecky teren alebo je to schodne aj pre pesich bez lana, pripadne ako je to narocne? Ak by niekto mohol dat info aj o alternative z Mengusovkej Przelece na Mengusovsky, odtial na Cubrinu a Koprovsky. Dakujem za akekolvek informacie. Za info typu nesmie sa to nedakujem, to viem a nepiste to prosim, nezaujima ma to :-).

Boris Klukoš

neviete ako to teraz vyzera na Morskom oku a ci to je pristupne pre verejnost cez zimu ?

Kofoluska

Fujas na mape mam napisane Sch. Bronikowskiego. Ako pisem v clanku, isli sme inu trasu, takze pri tejto chate sme neboli. Ci tam je alebo bola neviem (vdaka dazdu a hmle sme videli len Przedni staw a cast Wielkeho stawu). Znacka chaty je aj na turistickej mape, ktoru sme dostali pri prichode do Zakopaneho.
Inak zlote beru Poliaci v pohranicnej oblasti snad vsade, otazne je, aky kurz vam vypocitaju. Na parkovisku nas parkovne v eurach mohlo vyst o 1,5eura viac ako keby sme zaplatili v zlotych. :)

Gsmmania

Beru na parkovisku v Palenica Bialcanska aj eura ?

Jano Novotny

Bronikowski...
Predpokladam, ze autorka na mape citala s. Bronikowskiego a nazdavala sa, ze to ma byt "schronisko"... na mape na tomto webe je uvedena skratke "stan."

Fujas

neviem teda odkial to autorka zobrala... ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma