Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dvorníky – Soroška – Silica – Domica

Diskusná téma K článku: Dvorníky – Soroška – Silica – Domica

Mám rád krajinu Slovenského krasu. Nádherné lúky občas preložené lesmi, pekné a dlhé výhľady, závrty, krátery, jaskyne a priepasti. A v neposlednom rade je to i nenáročný terén, ktorý mi vyhovuje. Naposledy sme tu boli v r.2002 a tak bolo už načase obnoviť si spomienky. Lenže tentokrát sme to zobrali z východu na západ. Naša trasa bola jednoduchá. Vyraziť zo stanice Dvorníky –Zádiel, stále sa držať červenej značky a skončiť v Domici.

MisoB

Už pár rokov mám v pláne sa znovu potúlať planinami... ale akosi sa nedarí... tak aspoň takto, vďaka :)
Otázka 1.: Medzi Zádielskou dol. a Jablonovským s. je nejaký použiteľný zdroj vody (podľa popisu na Mútnu std. sa nedá spoliehať).
Otázka 2.: Vie niekto o výskyte medveďov v krase? Som bol v tom, že takto na juh sa ešte nedostali.

Kofoluska

Diky za pripomenutie nadher Slovenskeho krasu. My sme chodili kratsiu turu - z Turne na hrad, potom na planinu nad dolinou a vracali sme sa dolu dolinou do stanice Dvorniky. Uz sme tam davno neboli, mam zase pri planovani programu na dovolenku o com premyslat. :)

Boro

Mišo medvede v tomto kraji sú, už pred rokmi sa v okolí Hačavy vyskytovali hojne. Nuž a teraz sme natrafilina ne aj južnejšie. Teda aspoň na pachovú stopu.

Zz

Krásna trasa, krásny článok, pochopené sklamanie. Žijem v oblasti, možem potrdiť stav, ktorý vládne v Slovenskom Krase. Je tu prekrásna príroda, obrovské potenciály turizmu a rekreácie. Žiaľ je to nevyužité, a všetky finančné zdroje ako keby boli pohltené krasovými jamami. No a ďalším, možno hlavným problémom je mentalita ľudí. Na opačnej strane hraníc sa nachádza obrovský camping s plnou výbavou pre turistov, hotel pre náročnejších, detské ihrisko, parkovisko, remeselnícky dvor, kultúrne podujatia počas celej sezóny...

Čo sa týka Silickej brezovej, ano je to malá tichá dedinka na konci sveta, ale s nesmierne pohostinným obyvateľstvom :)

@MisoB - ano, pri Lúčianskom jazierku je krytá studňa (ktorá pôvodne napájala jazero) s čistou vodou. Je menej výdatná, ale naplniť fľaše je možné počas celého roka.

Jarovybo

To s tym parkoviskom je hrozne. Pozna niekto dovody Kecova preco to robi? A sprievodkyna a fotenie... Nuz v tejto krajine je to fakt zufale... A pritom vsetko je v ludoch, nie v chybajucich peniazoch. Krasna tura, krasna priroda, skvely clanok a pritom taka depka. :-(

Marcel.c

Monzo by obec Kecovo chcela jaskynu prevadzkovat a ryzovat na nej, ked je na jej katastralnom uzemi - jaskyna je ale statna. Preto sa asi urazili a robia do prieku presne podla hesla - "cim horsie, tym lepsie", pripadne "sused ma kozu - bodaj by mu zdochla". A pritom vo svojej obmedzenosti nevidia, ze sami prichadzaju o zisky, ktore mohli mat prevadzkovanim naviazanych ubytovacich, restauracnych a inych sluzieb. Madari za hranicou su zrejme o kusok mudrejsi, podnikavejsi a hlavne menej jesitni.
Co sa tyka toho fotenia, je to bezna prax na takmer vsetkych spoplatnenych slovenskych pozoruhodnostiach. Povazujem to za abnormalne, ked som raz zaplatil vstupne, a nie male, malo by to byt v cene (bol som v tychto jaskyniach v roku 2005 a vtedy bolo vstupne polovicne). Podobne to funguje aj v mnohych ubytovacich zariadeniach - zvlast platite za ubytovanie a zvlast za parkovanie pocas ubytovania, to je uz uplne chore. Za takymto spravanim je az chorobna chamtivost a tuzba zbohatnut z vecera do rana, co je typicke pre slovensky cestovny ruch.

Jjano

Marcel, v podstate máš vo všetkom pravdu, len to nie je vždy také jednoduché. To, že niektoré hotely napríklad účtujú parkovanie či raňajky osobitne, nemusí byť vždy ich vôľa. Zákony sú dosť nejasné, ale zakazujú, aby ti niekto predával niečo, čo nechceš a ak teda nechceš raňajky alebo parkovanie, tak ti ich hotel nemôže účtovať do ceny. je to právne trošku zložitejšie, niektoré hotely to riešia tak, že raňajky a parkovanie dávajú zdarma, ale ŠOI to občas napáda, že je to aj tak skryté v cene a teda to platia aj tí, ktorí to nevyužívajú... skrátka, nemusí to byť len problém vedenia hotelov, ale aj ich schopnosti do nekonečna sa handrkovať s kontrolnými štátnymi orgánmi.

Inak, pekný článoček. V opísaných lokalitách som pracoval voľakedy veľmi veľmi dávno ako geológ a odvtedy som tam bol pár krát na túrach a myslím si, že Slovenský Kras má naozaj ešte veľký potenciál. Jednak je to ešte nevhodným rozvojom menej dotknutá oblasť, jednak miestami je tam vďaka charakteru terénu naozaj veľa rôznych zvierat, je to tam romantické a pre mňa určite zaujímavé.

Marcel.c

Nuz, bezneho klienta obycajne nezaujima, ake ma hotel problemy, ci uz legislativne alebo prevadzkove a taketo maniere ho odradzaju. To je aj jedna z odpovedi na otazku, preco na Slovensku malokto z turisov aj prenocuje - za porovnatelne peniaze nizsi standard a cudne maniere. To vsetko je subor drobnosti, ktore ale posobia synergicky a vysledok je taky, aky je - rozpacity az biedny.
Zavist, nenavist, destrukcia a skodoradost. A este neraz do toho ohna prilieva olej aj stat so svojimi casto nezmyselnymi byrokratickymi zasahmi a legislativou.
Obcania mesta (statu) Kocurkovo! Janko Chalupka by aj po 180 rokoch musel konstatovat - nic sa nezmenilo.

Jarovybo

Je vlastne nejaky prakticky dovod na zakazovanie fotenia(skodia blesky jaskyniam/historickemu nabytku)alebo ide len o bohapuste ryzovanie?

Jjano

To druhé. Buď zaplať alebo si kúp pohľadnicu :-(

Marcel.c

Urcite nie, to by tam bol zakaz akehokolvek fotografovania, aj toho plateneho. Je to len, ako pises, bohapuste ryzovanie - chcu peniaze bez toho, aby ponukli protihodnotu (fotoaparat aj praca, ktoru s nim pri foteni konas su tvoje, oni nevykonaju a ani neposkytnu nic navyse).

Axel

Krasna tura po magistrale Slovenskym krasom. No Boro to bohuzial zhrnul dokonale - uroven sluzieb v tomto kraji je nulova, ba az odpudzujuca. Do Domice uz ani nepachnem, naposledy som bol niekedy v roku 2007 a dokonale stacilo. A to este ten Disneyland mal akoze byt iba dokonceny.
Kraj je to vsak napriek vsetkym negativam nadherny a jedinecny, takze navstevu rozhodne odporucam. No ostavam verny nazoru, ktory som nadobudol uz pred desatrocim: zoberte si vlastne auto, zaparkujte ho niekde medzi stromy a vecer chodte nazad tam, kde si vas ako zakaznika budu vazit.
PS: ako dobry tip mozem dat penzion Reva pod Turnianskym hradom (nie ten pajzel na odpocivadle, ale oproti)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov