Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bärenschützklamm (Medvedia roklina)

Diskusná téma K článku: Bärenschützklamm (Medvedia roklina)

Bärenschützklamm (Medvedia roklina), občas nazývaná aj Mixnitz klamm (podľa dedinky, pri ktorej sa nachádza), je považovaná za jednu z najkrajších tiesňav celého Rakúska. Jej návštevu sme odkladali pomerne dlho, zdala sa nám ďaleko a nikdy sme sa nevedeli odhodlať sadnúť do auta a jednoducho ísť. Prezerali sme fotky na internete, obdivovali krásu, ktorú tam príroda vytvorila, a stále si hovorili "...nabudúce..." To „nabudúce“ prišlo v jednu júlovú sobotu, ktorú sme si pôvodne vyhradili na Hohe Wand s Grosse a Kleine Klause.

Honza286

Soutěska je opravdu hezká, jen je nutno se připravit na davy lidí v samotné soutěsce. Rozhodně bych doporučil jet tam s nějakou cestovkou, případně s někým, kdo bude ochoten převézt auto z Mixnitz z Teichalmu. Pak se dá po absolvování soutěsky vylézt na nejvyšší vrchol zdejší oblasti Hochlantsch a sejít k Teichalmu. Jako bonus získá člověk ještě možnost parádních výhledů, na podvrcholových loukách kvete plno květin (nejvhodnější doba je od půlky května do půlky června). Mé fotky z této oblasti najdou případní zájemci zde picasaweb.google.com/…/Barens…

Jozef sliacky

Ďakujem za milú spomienku. Uvedomil som si, že som touto roklinou prešiel na Hochlantsch už pred 25 rokmi! Ale hoci ubehlo štvrťstoročie, akoby to bolo iba včera. Potom ešte raz, v roku 1990, sme sa tam zastavili s kamarátmi - cykloturistami, ale zatiaľ čo oni išli do rokliny, ja som im varil obed. Naozaj stojí za to sa tam podívať.

Barselo

Absolútne geniálny tip na jedinečnú pastvu pre oči, perfektné... najbližšia návšteva Rakúska bude smerovať určite sem.

Sona

Na Hochlantschi je naozaj krasne, mala som tam stastie na jasne pocasie a dobru viditelnost, odporucam!

Sifon88

Ja len opravím drobnú chybičku v článku: V tiesňave Veľký Sokol sa nachádza Veľký vodopád. Obrovský vodopád sa nachádza v tiesňave Kyseľ.
Ináč s Bärenschutzklamm som na tom podobne ako autorka. Jej návštevu odkladám už 2 roky.

Kofoluska

Sifon diky za opravu. :) A cestu urcite neodkladaj - neviem sice z ktorej casti Slovenska si, no ak mas moznost, vybehni tam este tento rok. Roklina je neskutocne nadherna. Ak mas v plane navstivit len roklinu a nie vyslapnut si aj na niektori z vrcholov okolo, rozhodne odporucam volit vlastnu dopravu. Zazili sme (a nielen v tejto rakuskej rokline) niekolko "masoviek" v podobe autobusovych zajazdov a absolutne som to tym ludom nezavidela. Sice mali pohodu a nemuseli sa stresovat soferovanim, ale na druhu stranu sa museli drzat skupiny. Myslim, ze ist tam "na vlastnu past" je lepsie. Presviedcame sa o tom ostatne aj teraz v Salzburgerlande - vcera sme v Liechtensteinklamm stretli snad tri autobusove zajazdy - a to bolo stylom - rychlo na koniec rokliny a nazad k busu, lebo este mame program.

Honza286

Kofolusko, ono záleží, co je to za cestovku, byl jsem s různými cestovkami v horách mnohokrát a vždy to probíhalo (i v Medvědí soutěsce) tím, že se řeklo odjezd tolik a v tolik z toho a toho místa (u Medvědí soutěsky se šlo společně jen k začátku soutěsky kvůli skupinové slevě na vstupné). To, co popisuješ, platí spíše u cestovek, které dělají několikadenní poznávací zájezdy s tím cílem, aby se toho stihlo co nejvíce (stylem na Vrátnou máte max. 2 hodiny, na Strečno hodinu apod.). Navíc zrovna Medvědí soutěsku má většina cestovek jako jednodenní zájezd, tam to, co ty popisuješ, opravdu nehrozí (i s Hochlantschem je času habaděj - celá túra včetně focení, kochání se, jídla ti nezabere více než 7 hodin. A ono se to dá teoreticky vzít přes Hochlantsch i pěšky vlastní dopravou, jen je nutno pak šlapat nemálo kilometrů po cestě (cesta od Teichalmu vede totiž opět přes Mixnitz).

Rc

tiez by som doporucoval radsej vlastnu dopravu ako zajazd

Sifon88

Kofoluska ďakujem za odporúčania, určite to budem riešiť aj ja vlastným autom.Masovky nemusím, aj keď masám sa pravdepodobne tak či tak nevyhneme. Ináč aj práve v tebou spomínanej Liechtensteinklamm bol nedávno s cestovkou môj otec a viem, že niektoré veci ani nenavštívili čo mali v programe, lebo proste nepostíhali. Ale to bol myslím 5-dňový zájazd s fakt rôznorodým programom.

Kofoluska

Sifon88 masam sa nevyhnete na beton - roklina je velmi oblubena. Na druhu stranu sa to da uplne v pohode zvladnut. :)Inak Liechteinsteinklamm je nadherna - ani sa mi z nej nexcelo odchadzat a vobec mi nevadilo, ze sa musim vratit tou istou cestou nazad. Stale bolo na co sa pozerat. :)
Honzo ano suhlasim, ze zalezi na cestovke. Ale zalezi aj na cloveku. Na taky Triglav by som vlastnym autom nesla- tu mi naozaj vyhovuje to, ze ma niekto dopravi na miesto a potom nazad do Blavy. Ale pokial je moznost ist vlastnym autom a pripadne dynamicky menit plany - preco nie? Naviac - cestovky vacsinou maju zajazdy naplanovane vopred - a co ak mi nevyjde pocasie? Peniaze mi nikto nevrati, ak sa rozhodnem zajazd neabsolvovat.A absolvovat ho v blbom pocasi len preto, lebo ho mam zaplateny - tiez nie je vyhra.
Ale ak niekto nema vlastne auto, tak je pre neho urcite schodnejsie volit cestovku a nie sa trmacat vlakom/busom.

Sona

Suhlasim s Matou. Ja som roklinu + Hochlantsch bola davno tiez s cestovkou. Pri vystupe na vrchol sme sa tak roztratili kvoli roznorodemu tempu, ze som mala obavu, kde a ako sa vobec najdeme s ostatnymi. Na vrchole sme sa nastastie pockali, kazdopadne vylet, kde si clovek vsetko riesi sam, sa mi ovela viac pozdava. Uz aj preto, ze skupina, kde ma kazdy inu vykonnost, sa tazko menezuje a potom sme mali nejaky casovy sklz, kym sme sa vsetci docakali. Samozrejme to nechcem pausalizovat, ine je ist s CK na Aconcaguu :)

Honza286

Sona, normální cestovka vždy řekne při příjezdu na místo čas a místo odjezdu a zrovna v Medvědí soutěsce není kde zabloudit (v Mixnitzu je pro busy jediné parkoviště, u Teichalmu jsou dvě a vzdálenost mezi nimi je cca 500 m (to možná i přeháním). Ono také hodně záleží, jak dlouho trvá doprava na místo - z Blavy to jsou necelé 3 hoďky, ovšem např. z Košic či severního Slovenska to bude rázem hodin 6, ne-li více a řídit 6 hodin, poté absolvovat 6 hodinovou túru a pak hned zase řídit 6 hodin, to není žádné terno:/ Ale u cestovky je to vše o lidech a o průvodci.

Rc

kofoluska, ja by som zasa naj na triglav uprednostnil vlastne auto. s cestovkou som tam bol viackrat - teda viac pokusov, ale z toho len jeden krat sme sa dostali az na vrchol. vzdy kvoli pocasiu. ked som siel vlastnou dopravou, tak ked nas chytilo zle pocasie, prespali sme na chate a na druhy den sa vzdy pocasie zmenilo (pripadne sme tam stravili dve noci). toto vsak pri dopredu naplanovanom vystupe cestovkou nie je realne. okrem toho, cestovka ti vacsinou neda priestor na pohodlny vystup a zostup, pri ktorom ta nesuri cas planu sprievodcu a mozes obdivovat a fotit, kolko ti cas a zapadajuce slnko dovoli

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma