Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bärenschützklamm (Medvedia roklina)

Kofoluska

Edy je jasne, ze rakuske a nase rokliny sa nedaju porovnavat. Kazda ma svoje caro a zaujme niecim inym. Tie rakuske rokliny ma fascinuju mozno prave tym, ze je to nieco uplne ine ako nase. Slovensky raj milujem, ale toto leto bolo plne prave rakuskych roklin a nelutujem ani jeden cent, ktory nas to stalo. :)Je to prijemna turistika. Najviac sa mi na tych vzdialenejsich pacilo to, ze sme bez problemov v jeden den spravili tri - styri rokliny. Su totiz blizko seba. Dokonca v Saalachtalskej oblasti este viac na sebe ako v Salzburgsku. :)
Inak pokial viem, v zime su ich rokliny zavrete a vo vacsine z nich je zakazane aj normalne lozenie (horolezci), nielen ladolezenie (napriklad prave v Medvedej tiesnave).

Edy29

Kofoluska, no rakuske hory a teda aj rokliny su ine ako tie nase. Ale taky strmy ocelovy rebrik v slovenskom raji ma svoje caro, okienkovy vodopad v suchej belej, vela vody v suchej belej je tiez zazitok, mozno aj trochu mokry. Po dazdoch je tam vody habadej. Da sa v rakusku robit aj ladolezenie a vobec tieto rokliny su pristupne i v zime?
kazdopadne asi v rakusku nenajdeme roklinu typu Velky sokol kde mozno vidiet uplne vsetko, vratane kamzikov a unikatnych rastlin. na jednodnovy/dvojdnovy vylet z blavy su vsak tieto rakuske rokliny dost prijemne vylety. urcite si pojdem pozriet aj dalsie.

Edy29

dakujem Lubo za tip, ta roklina vyzera celkom interaktivne, mozno az prilis :)

Kofoluska

Edy ano, rakuske rokliny su trosku sterilne. Rakusania kladu najvacsi doraz prave na bezpecnost. Ist korytom vody alebo preskakovat z kamena na kamen sa neda - v rakuskych roklinach (aspon v tych, ktore sme tento rok navstivili) je neporovnatelne viac vody ako v tych nasich. Pripadne su tam miesta uzke akurat na drevenu lavku (napriklad Innersbachklamm pri Reithe).
Kazdopadne, ak si odmyslis sterilitu - v ich roklinach najdes uplne iny svet ako je v nasom Slovenskom raji. A napriklad v Ysperklamme mozes ist popri vode celu trasu, aj preskakovat z kamena na kamen.:) Okrem toho v niektorych roklinach Rakusania robia kanoning - oblecu ta do neoprenu a ides priamo korytom rieky - skaces do vodnych bazenov, smykas sa po skalach a tak.
Pre inspiraciu, kym budu uverejnene clanky o roklinach, ktore spomina Sona - tu najdes aspon fotky z nich squeek-rat.info/…/main.php?g2…

Honzo no neviem, co sa tyka toho priblizne rovnakeho vstupneho - nemozem suhlasit. Jedine tak vratane parkovneho, kde nie vzdy parkovisko patri pod spravu Slovenskeho raja a vynosy z neho nejdu na opravu a udrzbu chodnikov. Nehovoriac o dlzke turistickych chodnikov v raji a v rakuskych roklinach. Napriklad taka Sigmund-Thun Klamm v Kaprune ma dlzku len 320m a vstupne je 3,40 na osobu.

Lubo

Edy, tebe by sa pacila roklina v Lienzkych Dolomitoch Galitzerklamm. Su tam totiz dve moznosti - sterilne bezpecne lavky pre dochodcov a akcna ferrata s fakt vzdusnymi prelezmi nad roklinou a popri vodnych kaskadach. Sona o tom tusim pisala aj clanok... Tam o interaktivitu nebudes mat nudzu :)

Edy29

Honzo, asi si nepochopil co som myslel, jasne ze raskuske tury su lepsie zabezpecene ako tie slovenske, ale turistika v tychto rakuskych roklinach je privelmi sterilna na moj vkus, malo adrenalinu a styku s vodou, kamenmi a pod. v slovenskom raji som v uhrne prezil vyse polroka svojho zivota a nikdy sa mi tam nic nestalo i ked to tam nie je uplne tip top a celkovo sa tam ani vela urazov nestava napriek tomu ze ludia chodia v protismere v plazovych slapkach, takze to nie je asi az take zle, ak mala HZS cas upratat stromy po kalamitach a opravit stupacky tak aby boli v norme. ano minule sa tam nejaky clovek zabil padom v prielome hornadu a neregistrujem vela takych urazov. podla mna je to horsie v zapadnych a vysokych tatrach kde by malo byt viacej retazi na krytickych usekoch.

Honza286

Edy, no tvůj názor nesdílím, mnohé chodníky ve Slovenském ráji jsou objektivně nebezpečné, např. takový Prielom Hornádu je přímo ukázkový příklad. Na něco takového by se Rakušáci či jiní zmlsaní perfektně zabezpečnými soutěskami v Alpách nevydali ani omylem. Ale chápu, že pro někoho mají své čaro chybějící stupně žebříků, nahnilé či shnilé dřevěné mostky apod. a to vše za vstupné přibližně odpovídajícímu vstupnému do perfektně udržovaných chodníků v soutěskách Rakouska.

FunTTomas

edy29: ak ti chýba interaktivita s roklinou a väčšia divokosť, tak odporúčam navštíviť tiesňavu Čertova dolina v NP Muránska planina po okružnej trase NCH zbojníka Jakuba Surovca zbojska.sk/…/95

Sona

Edy, pozri napr. toto:
hiking.sk/…/ysperklamm_druide…

V nasom redakcnom systeme tiez cakaju na uverejnenie clanky o roklinach: Liechtensteinklamm pri Sankt Johann, Kitzlochklamm pod Taxenbachom, Sigmund-Thun Klamm nad Kaprunom, Salzachklamm a Lammerklamm pri Golling an der Salzach, a Wasserlochklamm pod hrebenom Hochkaru.

Edy29

prave som sa vratil z tejto rokliny. myslim ze to nebolo az take narocne ako sa pisalo v clanku, ale bolo fajn byt pripraveny na horsie. BA sme opustili o 9.30 a navrat bol o 19.15 hod.
Tiesnava bola fajn, ale myslim ze slovensky raj je viacej zaujimavy...chybalo mi preskakovanie v tiesnave z kamena na kamen a vacsia interaktivita s roklinou, vodopadmi a terenom tak ako som na to zvyknuty zo slovenskeho raja. sluzby a bezpecnost je vsak asi vyssia v tejto rakuskej rokline. Nevie niekto nieco o dalsich podobnych roklinach v rakusku? zatial som bol len v tejto a v myrafelle.

Kofoluska

RC u nas je Triglav zatial len v dalekych planoch, takze este sme sa blizsie nezaoberali moznostami ubytovania, rozlozenia trasy na viac dni a podobne. Ale ako vidim, mam sa na koho obratit, ked to bude aktualne. :) Z toho co pises to znie dobre.

Rc

kofoluska, a preco by si mala byt ztriglavu znicena? vsak je to kopec ako mnoho inych. da sa to rozlozit aj na viac dni s prespatim na niektorej chate pod vrcholom(cestovky to takto vsak ponukaju malokedy). a ked zides dolu, tak napriklad v doline trenta je jeden velmi pekny kemp rovnomenny s vrcholom za dobru cenu, odkial sa ti nebude chciet odist ak mas rada ticho a klud hor. chodia donho aj zapadniari s babatkami. cez cestu mas socu, kde mozes relaxovat v priezracnej vode o teplote zhruba 4°C :) A vecer mozes zajst na slovenske pivo do bovca k jozovi cernemu :) toje trosku rusnejsi kemp. alebo ist s nimi na rafting alebo kanoning. ak zides na juznu stranu, mozes stravit par dni pri jazerach pod triglavom ... moznosti relaxu je tam neurekom

Honza286

Kofolusko, přesně jak to popisuješ, jsem letos absolvoval Dolomity, jen s cestovkou, tudíž žádné starosti o dopravu, vlastním autem bych většinu túr, co jsem absolvoval, jednoduše absolvovat nemohl. Ono vše je o organizaci zájezdu, o průvodcích, celkově jen o lidech. Navíc i s cestovkou při pobytovém zájezdu někde v horách máš možnost volby vlastních túr, resp. různě upravit navrhované túry.

Kofoluska

Poviem to tak :) Prave sme sa vratili z pardnoveho pobytu v Salzburgsku - vlastnym autom. Vsetko sme si riesili sami, mali sme plan vopred, ale nakoniec sme nieco preskocili a nieco ine pridali, tempo sme si urcovali sami, ciele a program na kazdy den tiez.
Cestovka je podla mna dobrym riesenim pre ludi, ktori nemaju moznost ist vlastnym autom alebo je to pre nich daleko. Ak je moznost ist vlastnym autom, najlepsie je asi "zapichnut kruzitko" do mapy, urcit si co vsetko xce clovek vidiet, vybrat si hotel a robit vylety na vlastnu past. Nikto nikoho neobmedzuje, nikto sa nestresuje tym, ci sa vsetko postiha alebo nie, kazdy si ide vlastnym tempom, plan dna sa robi podla aktualneho pocasia a podobne.

RC mna prave napriklad pri Triglave odradza ta vlastna doprava hlavne kvoli tomu, ze by som potom znicena musela soferovat nazad do BA (aj ked by to bolo druhy den). Ale Triglav je v dalekych planoch, mozno kym tam pojdeme situacia sa zmeni, ktovie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov