Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bärenschützklamm (Medvedia roklina)

Diskusná téma K článku: Bärenschützklamm (Medvedia roklina)

Bärenschützklamm (Medvedia roklina), občas nazývaná aj Mixnitz klamm (podľa dedinky, pri ktorej sa nachádza), je považovaná za jednu z najkrajších tiesňav celého Rakúska. Jej návštevu sme odkladali pomerne dlho, zdala sa nám ďaleko a nikdy sme sa nevedeli odhodlať sadnúť do auta a jednoducho ísť. Prezerali sme fotky na internete, obdivovali krásu, ktorú tam príroda vytvorila, a stále si hovorili "...nabudúce..." To „nabudúce“ prišlo v jednu júlovú sobotu, ktorú sme si pôvodne vyhradili na Hohe Wand s Grosse a Kleine Klause.

Atalienka

cca 6 hodín ? To je veľa. My sme parkovali pri železničnej stanici v Mixnitz a odtiaľ šľapali lesom cca hodinku ku hlavnému vstupu do rokliny.Je to perfektne udržiavaná roklina, veľa mostíkov, lávok a všetko je pooznačované číslami, čiže na vrchol sa dostanete k číslu 163 -spolu lávok, mostíkov a rebríkov. Všade je čisto, trasy upravené a starajú sa o to Rakúšania všetka česť. Potom pokračujete cez les ku chate, kde je vynikajúca obsluha, pivko,káva, jedlo. Pozor vlastnú stravu, nápoje nechajte radšej v batohu, sú na to veľmi citliví. Takže sa ju oplatí vidieť, zážitkov budete mať veľa.

Froggy

boli sme tam v sobotu, kvoli blbej predpovedi pocasia sme preventivne zvolili light program v tiesnavach. vyrazali sme z kempu v Leoben, na starte sme boli tusim o 11tej, 45min od parkoviska po vstup, o 17tej sme boli nazad pri aute (hore sme mali polhodinu pauzu na obed). rychlost priemerneho turistu.

Lolisha

Rozmyslam nad programom cez vikend a tak sa chcem spytat...casovo trasa asi kolko trva?

Adina

Vikend 17.6.2012 sme boli v rokline. Vrele doporucujem. Krasne miesto. Rebriky maximalne bezpecne. Plati zlava pri vstupe pri poisteni Alpenverein (0,50 €).
Autom sme sa dostali az k informacnemu centru v Mixnitz, kde sa dalo zaparkovat na riadnom parkovisku.

Rado

chystám sa tam cez máj. Chcem sa spýtať aký kemp mi odporučíte? a chcel by som si kupiť mapu možete mi poradiť ktora to je. dik

Kofoluska

Jo, tiez si myslim, ze uz sme znacne mimo, ked, tak sa mozeme presunut do sukromnych mailov. :)
A len na zaver - environmentalne pravo je chlieb moj kazdodenny. :)

Honza286

Milá Kofolusko, ochranářská legislativa na Slovensku i v ČR je víceméně převzatá z dob Československa, to asi nevíš ty:) A na Slovensko jezdím docela často, letos několikrát např. Velká Fatra a na vlastní oči jsem viděl velké vytežěné plochy a lesní cesty rozježděné těžkou technikou na území NP Velká Fatra a navíc ještě v NPR, totéž se děje v Nízkých Tatrách, ve Vysokých Tatrách. Ale zpět k tématu, když sečteš náklady na vstup do soutěsek s parkovným, vyjdou rakouské soutěsky cca stejně jako Slovenský raj (to už pomíjím to, že v Raji i když zaplatíš parkovné, nemáš jistotu, že auto najdeš v původním stavu), o udržovanosti technických pomůcek i dalších věcech (množství informačních materiálů zdarma apod.) ani nemluvě. Ale toto je problém takřka všude na Slovensku - ceny alpské, služby komunistické:( A Prielom Hornádu má své časro, ovšem vybudování zábradlí by mu toto čaro jistě neubralo. Ale tahle debata je už docela off-topic, takže v ní tímto příspěvkem končím.

Kofoluska

Priemerne vstupne do rakuskych roklin je 3,50 a viac (maximum sme platili vo Wasserlochklamm - 5,-eur na osobu). Co sa tyka tebou spominanej kontroly vstupeniek - to zazijes aj v Rakusku a tiez ta pokojne skontroluju aj mimo zaistenej trasy roklinou(ako priklad uvediem roklinu, kde sa nachadzaju Myrafalle). Vsade, kde to tak je ta na to upozorni pomerne velka informacna tabula s napisom v nemcine aj anglictine, niekde dokonca v cestine.

Tento rok som navstivila v Rakusku celkovo 12 roklin a myslim si, ze je to dost na to, aby som to vedela porovnat. Nikde som nenapisala, ze je v Rakusku vsetko predrazene a nudne. Keby som si to myslela, nesla by som tam na dovolenku a neplatila by som si hotel s polpenziou. A uz vobec by som nikam nechodila. Ich rokliny su nadherne, vstupne je sice vysoke, ale som ochotna ho bez vahania zaplatit, pretoze je tam nadherne. Bez problemov si zaplatim aj 30,-eur za to, ze mozem prejst cez Grossglockner Hochalpenstrasse ci za to, ze ma lanovka vyvezie 174m pod vrchol Kitzsteinhornu.

Slovensky raj je nadherny tym, ze je ponechany na posobenie prirody. Je nadherny tym, ze navstevnik je v co najvacsom styku s prirodou a jej posobenim vsade, kde je to aspon trosku mozne, ma moznost sledovat prirodzeny vyvin roklin a byt toho sucastou. To v rakuskych roklinach nezazijes. Ak sa ti nepacia stupacky, mosty a nezaistene casti Prielomu Hornadu ci inej rokliny - nikto ta nenuti tam chodit. Niekomu to vyhovuje, niekomu nie.
Ad tazba dreva - nikde v Slovenskom raji som (okrem romskych spoluobcanov) tazbu dreva nezazila. Opat zovseobecnujes bez toho, aby si mal aspon zakladne znalosti z problematiky. NP nie je jedina forma ochrany prirody. Mame este prirodne rezervacie, chranene prirodne utvary atd - vedel by si, keby si aspon trosku poznal nasu ochranarsku legislativu - kedze si ale z CR, necakam, ze sa v tychto veciach budes orientovat. Kedze sa v nich vsak neorientujes - neposudzuj nieco, do coho vidis len z povrchu staby navstevnik a uplne u teba absentuju akekolvek relevantne informacie, ktorymi by si podlozil svoje tvrdenia.

Honza286

Kofolusko, ve Slovenském raji platíš vstupné do NP, nikoli do soutěsek, tudíž tě může někdo klidně zkontrolovat i mimo zajištěné rokliny a pokud vstupenku nemáš, tak ti dát pokutu! A když si připočteš cenu za vstup 1,5 euro + parkování minimálně 2 eura, tak je to rázem více než je tomu v Rakousku. No a je zvláštní, že v soutěskách v Rakousku i jinde to opraví rychle, na Slovensku to ale kupodivu nejde. A s národním parkem bych opravdu neargumentoval - ve všech národních parcích na Slovensku se těží dřevo na zisk ve velkém i za užití těžké techniky. Ad bezpečnost stezek ve Slovenském raji - být Prielom Hornádu v Rakousku, tak je na straně k řece všude vybudováno zábradlí, o opaku mě nepřesvědčíš. A náklady na údržbu chodníku jsou mnohem vyšší v rakouských soutěskách - jsou mnohem strmější a vodnatější, celý prústup soutěskami je uměle zajištěn, ve Slovenském raji se střídají nezajištěné úseky s těmi zajištěnými. Abych shrnul tvůj předchozí příspěvek - dle tebe je jistě na Slovensku vše ok, v Rakousku je to předražené a nudné.

Kofoluska

Honzo so zrovnavanim cien si zacal ty - "a to vše za vstupné přibližně odpovídajícímu vstupnému do perfektně udržovaných chodníků v soutěskách Rakouska". A kedze sme zacali s diskusiou o cenach v roklinach Rakuska a Slovenska, vratim sa k povodnej teme a Polsko vynecham, pretoze mi pride zbytocne ho sem vobec pliest (mimo to - pripocitaj si k vstupnemu do NP v Polsku parkovne a to platis kazdy den aj ked mas viacdnovy listok na vstup do parku) :). Ci je alebo nie je vstupne do Slovenskeho raja predrazene hodnotit nebudem, ani vzhladom na kupyschopnost obyvatelstva.Mne sa vysoke nezda, skor ma stve to, ze si k nemu musim pripocitat parkovne a niekde dokonca platene WC, co v Rakusku nehrozi. A ze platim za vstup bez ohladu na to, ci idem alebo nejdem do tiesnavy? Ehm, no neviem, ale vstupne sme zatial vzdy platili s tym, ze chceme ist na turu prave do roklin, takze prepac, ale trosku mi unika zmysel tohto argumentu.:)
Vstupne do rakuskych roklin je, ako som napisala aj pred tym, vzhladom na dlzku chodnikov - vysoke. (A ver mi, ze tolko nakladov s udrzbou chodnikov ako v nasom Slovenskom raji nemaju.) V Sigmund-Thun Klamm si zaplatis za kazdy meter, co prejdes viac ako jeden cent. :) Ale OK, som ochotna ho zaplatit, pretoze je to krasna roklina a je to nieco uplne ine ako mozem vidiet na Slovensku. Nie lepsie ci horsie, ale ine.

Co sa tyka toho, ze ked im tam voda splachne lavky, rebriky ci ine pomocky alebo im to tam zavalia stromy trva niekolko tyzdnov, kym to znova otvoria - je to tazko pristupny teren, kde sa to neda dat do poriadku za jeden den, to urcite chapes. A obvykle im napr.stromy zasypu viac ako jednu roklinu alebo im voda splachne pomocky vo viac ako jednej rokline. Nemozes cakat, ze dnes bude povoden alebo vichrica a za dva dni mozes ist zase na turu do Slovenskeho raja.Treba pockat, kym voda opadne alebo kym vseobecne pominie kalamitny stav a az potom mozes zacat s opravami a ostatnymi pracami. Naviac ked je to tam zavalene stromami, aj samotni pracovnici maju problem sa vsade dostat a najskor musia spriechodnit cestu sami pre seba.
Caro Slovenskeho raja spociva okrem ineho aj v tom, ze mas cestou popadane stromy a vsetko je tak, ako to tam riadi priroda - nie clovek. Je to Narodny park s vysokym stupnom ochrany a nikto tie povalane stromy odtial nebude odpratavat. Radsej do zvaleneho stromu vysekaju stupacky a turisti tak maju ovela blizsie k prirode ako v Rakusku. Naviac neprides dva razy do jednej rokliny tak, aby bola navlas rovnaka ako pri predoslej navsteve. :) Prave vdaka tomu, ze vsetko ponechavaju na posobenie prirody.
Inak neviem kedy si tam bol naposledy, ked sa neustale stazujes na stav chodnikov, pomocok, stupaciek, rebrikov a podobne. My vlani a napriklad vo Velkom Sokoli boli uplne nove mostiky nad vodopadom. Presli sme tiez asi dva razy prielomom Hornadu a nikde sa mi to nezdalo nebezpecne ci zivot ohrozujuce kvoli stavu pomocok.

Honza286

Kofolusko, vstupné v Slovenském ráji je předražené - to mi nevymluvíš - údržba chodníku slabá (když někde chodník např. zasypou stromy, tak trvá několik týdnů, než jej znovu otevřou), navíc ve Slovenském raji platíš vstupné 1,5 eura/den, i když nejdeš do soutěsek (správně by se tedy mělo srovnávat např. s polskými NP - např. v TPN je celodenní vstupné 4 zloté, ovšem na 7 dní pouze 20 zl, při přepočtu na eura tedy necelé 1 euro při vstupence jen na jeden den, při sedmidenní vstupence to vychází na cca 0,7 euro/den. Tedy poloviční sumu. A rozdíl v nákladech zase až takový nebude - v TPN mají Orlu Perć, dlouhý zajištěný vžstup na Rysy i zajištěné kratší úseky. Jen nevím, zda je ve slovenském ráji možnost zakoupení vícedenních vstupenek - kdysi to šlo, ovšem nyní nevím, našel jsem jen jednodenní vstupné 1,5 euro. Navíc srovnávat vstupené i jakékoli jiné ceny mezi jednotlivými zeměmi je blbost - nějakou váhu by mělo srovnání vzhledem k paritě kupní síly a v tomto ohledu by na 99 % vyšlo to vstupné v Rakousku "levněji".

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma