Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Búrky

Diskusná téma Búrky

Dobry vecer vsetkym fanusikom tejto stranky. Ked tak pozeram von oknom z izby, napadla ma na tieto dni velmi aktualna tema. V mediach pocujeme a citame vela informacii o burkach a najma ich nasledkoch. Mna a urcite aj ostatnych by skor zaujimali zazitky z nasich ci aj ostatnych horstiev. Kde ste zazili najhorsiu burku? Ako sa pred bleskami chranite? Ako vcas a podla akych znakov ich zachytite! Dakujem vopred vsetkym prispievatelom tejto temy.

Marian P77

Ahojte, ja som už dve búrky zažil v stane...boli to poriadne búrky, blýskalo sa takmer neustále aj blízko nás a trvali takmer celú noc. Ani naša lokalita nebola najšťastnejšia: raz na holom vrchole Kubínskej hole, a raz na holom vrchole Skalka v Lúčanskej MF (tento prípad bol okorenený aj prudkým vetrom, ktorý nám skoro zničil stany). Vrele neodporúčam takéto zážitky. Ja sám som si dal záväzok, že budem veriť predpovedi počasia a keď budú hlásiť búrky, tak radšej ostanem doma (resp. naplánujem nocľah na chate).

Smolinko

Najhorsiu burku pre mna som zazil v lete - august pred 2 rokmi v Priecnom sedle. Zastihla ma prave na retaziach. Krvy by sa mi nik nedorezal. Samozrejme ako kazdy blazon s foto, ked som konecne nasiel previs hned som urobil par foto.

Tecumseh

Hmm,keď už tu majú byť zážitky,tak najhoršiu búrku som zažil pod Ďumbierom,asi pred šiestimi rokmi,šlapali sme s kamošom hrebeňovku,na Chopku ešte svietilo slnko,sem tam nejaký mráčik bolo vidieť,ale na búrku to nevyzeralo vôbec,bola to bleskovka,keď sme boli pod Ďumbierom zrazu sa zotmelo a začala riadna mela,krúpy ako pingpongová loptička blesky udierali hádam na dvadsať metrov od nás,teda nebolo nám všetko jedno,schovať sa tam nedá takže sme sa len učupili pod ruksaky,aby nám tie krúpy nerozbili makovice a čakali čo bude,neviem koľko to trvalo,ale zdalo sa to večnosť,nakoniec sme z toho vyšli bez ujmy a v miernom daždíku pokračovali až na Šrefáničku,ktorú sme zbadali asi pátnásť metrov pred nosom,lebo medzi tým sa spustila hmla,alebo skôr nás zahalily mraky,ale to už je vlastne jedno,nejaký ten kalíšek horcového nas zasa dostal do pohody.Chrániť pred bleskami sa viacmenej nedá teda okrem vypínania mobilov a všeobecných rád,buď trafí,alebo nie,inak na budúci týždeň ideme hrebeň Veľkej Fatry takže možno,že niečo zažijem zasa,aj keď by som radšej aby bol pekný čas aj keď búrky mám rád,odjakživa ma fascinovali svojou silou a nevyspytateľnosťou.Howgh.

Daulagiri

Turista222, so mnou je to tak že keď mám dlhšie voľno tak vlastne vždy je takto :-( Nemôžem však povedať že by som si na to zvykol, na to sa nedá zvyknúť.
A lokality: čím ľudoprázdnejšie, tým lepšie pre mňa :-) a kto vie možno sa raz niekde stretneme.

Turista222

daulagiri: Ja to vidim podobne, od buduceho tyzdna mam dovolenku a pocaie vyzera biedne. Ach to je leto. Inak mohli by sme ist niekeedy spolu, lebo sa mi paci na ake lokalitky chodis :).

Daulagiri

Woo ja mám práve od utorka dovolenku a som "nesmierne" potešený. A tak si sedím doma a dovolenka mi len tak uteká pomedzi prsty :-(

Turista222

Samozrejme, som si vedomy, ze tato tema uz bola dost casto preberana, ale zaujimave su prave konkretne zazitky turistov. Ako to v inkriminovanych momentoch prezivali a zvladali. Mozno tiez upozornit aktualnymi informaciami. Urcite to mnohym pomoze.

Woo

celkom som to dnes podcenil, tiez pekna smrst ale uz sa to upokojuje, teraz mat dovolenku, to by teda potesilo...

Igor STRHÁRSKÝ

Pokiaľ niekoho zaujíma aktuálna 'blesková' situácia, odporúčam stránku blitzortung.orgAj keď ide len o amatérsku aktivitu, do ktorej sa môže zapojiť hocikto (umiestní si u seba prístroj na detekciu bleskov a posiela dáta do ich centra), údaje majú pomerne presné. Majú už pokrytú celú Európu. Keď som to porovnával s profi, a teda nie voľne dostupnými údajmi, zaznamenáva to skoro každý blesk (časovú aj priestorovú lokalizáciu). Na úvodnej stránke je náhľad na celú Európu, V Live Maps môžte sledovať aktuálne blesky na podklade Google maps. Bohužiaľ, pre nečlenov projektu dovoľuje zoomovať len do istej úrovne (minulý rok to ešte fungovalo). Napriek tomu je to celkom použiteľné aj pre sledovanie lokálnych búrok, pričom podľa farieb sa dá rozlíšiť aj smer postupu búrky.

Merhorn

jj Martin to prave poriadne schytava a sledujuc radar tak bude fackovacim panakom cely den :)

Woo

uz to ale isto nebude to co bolo vcera poobede a v noci, tu cez kysuce to inac hnalo..., teraz je uz chladno.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov