Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zo Salašiek na Krížnu a Kráľovu studňu

Diskusná téma K článku: Zo Salašiek na Krížnu a Kráľovu studňu

Výber trasy do veľkej miery ovplyvnila snaha dostať na veľkofatranský hrebeň našu 6-ročnú dcéru. Z turčianskej strany pohoria to síce máme bez cestovania, ale dlhé doliny, ktoré si dospelí turisti možno užívajú, detskej duši neprajú. Tak po nazeraní do mapy vznikla pomerne nenáročná túra, ktorá síce na začiatku strmo stúpa, ale po výstupe na Krížnu je to už iba o stálom klesaní.

Janovarga_logout

@tono 16/05/18 22:19
je to staré už pár rokov a plány im nevyšli - mal som to v rukách a skončilo to na nesúhlase DU.

RoL

Hlasovanie o cenu verejnosti je iba PR. “Nikde nie je napisane, ze sa nieco postavi...” odborna porota vybrala vitazny (-e) navrh, ktory sa zrealizuje v priebehu roka 2018. Ale je mi to putna.

Adushka

Trochu to už niektorí preháňate. Jasné, každému sa páči kopec bez zbytočných ohyzdností, stačí tráva či možno obyč lavička. Ako sa tu už ale spomínalo, nikde nie je napísané, že sa niečo aj reálne postaví, ide len o Cenu verejnosti. Ja ako matka dieťaťa uvítam hore kľudne nejakú originálnu lavičku, lebo dieťa mi zabaví na vrchole o to viac :D

Rc1

napad ako taky mozno nie je az tak zly. problem je ze sa tomu robi taky marketing a vdaka tomu to tam pritiahne takych ludi ktori by tam inak neprisli a to co tam ti spominani jedinci niekedy dokazu robit a co po sebe zanechaju sa vacsine tych ktori by tam prisli aj keby to tam nebolo zrejme pacit nebude

SatelitHomer

u mňa veľký dopyt po tráve. na tej sa sedí najlepšie. a v lese pekne odhnivajúci ležiaci strom. to úplne stačí.
turisti potrebujú lavičky, rozhľadne, chodníky v korunach stromov a podobné kraviny

+Iko+

:( keby radšej upravili okolie Líšky...pozostatky z vleku a schátralej lanovky a nie takéto podľa mňa "kraviny". K tej plechovej krabici na vrchole sa žiadne diela nehodia, ak, tak ozaj len prepílené polená.

Vlado z NZ

Pamiatky nám chátrajú a rozpadajú sa, ale na takéto veci (obdobne ten kopec eurofondových rozhľadní) je peňazí z verejných zdrojov evidentne dosť... Cca za 10 rokov sa už kopec týchto nových výtvorov bude rozpadať a bude to znova odčerpávať peniaze z potrebnejších projektov, alebo to tam zostane ako odpad, ako bolo správne poznamenané v diskusii. Keď to bude vyzerať nejako dizajnovo tak im ľahšie prejde predraženie. Ak by tam dali obyčajnú lavičku, alebo jednoducho pár placatých kameňov (bezúdržbové) každý by si mohol nájsť koľko to stojí v katalógu... Ja nie som a priori proti takýmto veciam ak majú pomôcť turistickému ruchu, ale prečo akurát v NP? a bol vôbec nejaký dopyt po sedení na Krížnej?

Lubo

Ach jaj, v Bachledovej doline su vo vychytenych casoch take davy, ze turista nechape. Ved cudujsa svete, ist do lesa sa da kdekolvek a aj bez takejto teatralnosti.

MisoB

Aby si niekto nemyslel, že svojím hlasom ovplyvní, čo tam nakoniec spáchajú - je to iba hlasovanie o "Cenu verejnosti". Realizácia sa zrejme bude riadiť inými kritériami.

RoL

3 lavicky na, ktore sa zmesti dokopy 6 ludi. A kym sa vystveraju od Kr. studne az na Kriznu, tak sa unavia. Takze dobre padne oddych na stylovych lavickach. Len by ma zaujimalo, ze ci sa v pripade pekneho pocasia, kedy su tam davy ludi, budu predavat aj nejake casenky? Zakupis si miesto na lavicke na 5 minut na konkretny cas a prides si posediet.

Martin knor

Ahaaa, takze od chaty na Kralovej studni fuka :-). Nuz, maju pravdu. Ked tam spravia lunapark, budu im tam chodit davy.

FunTTomas

martin: na vrchole je vojenský objekt - navádzanie pre letisko na Sliači (podobné je na Čmeľku v MK). V minulosti tam bola stála služba, teraz je zariadenie automatizované. Pár rokov dozadu si HZS umiestnila za oplotenie meteostanicu, keďže ide o objekt MVSR, kde obe zložky patria. Lavičky tlačia na vrchol, lebo je to záujmové územie pre hotel Kráľova studňa, aby prilákali návštevníkov. Začalo to zlegalizovaním cyklotrasy cez vrchol, potom vznik pietneho miesta obetí VF, zriadenie Parku tmavej oblohy VF, výhľadové tabule na Krížnej, nabíjacia e-cyklostanica atď.

Martin knor

Juraj, mne nevadi ked to nebude klasicka lavicka, ale ked sa pozriem na tieto vytvory, tak ma z kazdeho uz doma "boli zadok". Na tom sa zvacsa sediet neda. (A ked sa to vola "Lavicky na Kriznej" tak to asi prvotne malo sluzit na sedenie. Preto pisem ze su tie navrhy samoucelne. Navrhy pre navrhy.)

Teraz queci. Pochybujem, ze doslo presne 8 navrhov. Jednoducho investor vybral tychto 8 a nech plebs rozhodne. Som si totiz takmer isty tym, ze medzi navrhmi boli aj nejake normalne. Tieto tu zvacsa nerespektuju, ze tam uz cosi stoji. Je tam oplotena akasi meteorologicka stanica, ci co. (Bol som na Kriznej pred 2 tyzdnami, ale moc som si to nevsimal.) Preto sa tam rozhodne nehodia tie solitery (ludovo paste na oko) ako pohlad a tie vertikalne stlpy. Skor cosi minimalisticke, ako tie polena (ale take, na ktorych sa da sediet). Inak na "pohlade" mi prekaza aj to, ze zrejme ma nejaku zeleznu konstrukciu. A ked dosluzi, bude z toho "srot na Kriznej" podobne ako schatrane budy nad byvalym vlekom ponize (smerom na Majerovu skalu).

Ale je to jedno. Tu nejde o sedenie na Kriznej, ide o preinvestovanie nejakych penazi. Vela penazi, pretoze inak by tam sli jednoduche lacne lavicky bez akejkolvek sutaze.

Adelmos

Prečo len lavičky?? Viem si tam predstaviť aj nejaký pekný dizajnový prístrešok... dostatočne pevný a odolný aby ho neodfúklo; napr. niečo ako alpine shelter...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma