Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Mesiac nad Kamzíkom

Diskusná téma K fotke: Mesiac nad Kamzíkom

25 minút po východe mesiaca sa dala vidieť jeho zaujímavá poloha vzhľadom na televíznu vežu Kamzík. Výška veže je 194m a leží v nadmorskej výške 433 m n.m. Mesiac má priemer 3476 km a pre dnešný deň "leží" vo vzdialenosti 402 075 km od Zeme. Fotené pri vykrývači nad Dúbravkou.

Vorec

Áno, ja tiež vždy čakám na takýto nejaký okamih kde by som plný Mesiačik zakomponoval a vždy mi to nejak ujde :-))
Pekne!

Vladvlad

Vďaka za zastavenie sa pri tejto fotke.

Môj pôvodný "výpočet" určil cca polohu Dúbravskej hlavice hiking.sk/…/nad_dubravkou.html ako miesta na stret Mesiaca v splne a TV veže a ako jedného z mála vyvýšených miest, kde by sa to dalo takto sledovať. Plán bol, aby veža akokoľvek zakryla mesačný kotúč. Východ mesiaca bol 18:45, ale takých 10 minút trvalo, kým sa objavil nad kopcami. Bol od veže príliš naľavo, takže som nasadol na bicykel, dupol do pedálov a hneď som sa ocitol pri vykrývači hiking.sk/…/vychod_slnka_pri_… Táto poloha už bola lepšia, mesiac bol tesne pri veži a stúpal. Jeho rýchly pohyb (otáčanie Zeme) bol cez objektív pekne viditeľný. Fotené na 190mm. To, že by sa mi ukázal v takejto polohe som nečakal. Nakoniec sa mi to aj v takomto rozpoložení (bez dotyku) páči. Iste, ideálny by bol milimetrový dotyk presnej spodnej časti kotúča s vrcholom veže, ale zase nemôže byť všetko ideálne :)

Dôležité je mať čistú oblohu, čo včera až tak veľmi nad horizontom nebola. Pre mňa nemusí ani fúkať vietor, keďže môj ministatív by sa hneď hýbal. Ale aspoň približné určenie polohy mesiaca vzhľadom na niečo je dôležité.

Ja používam známe stránky: timeanddate.com/…/astronomy.h… nájsť si fázu, čas východu a hlavne azimut východu. Ten bol pre včerajšok 87°. Následne si nájsť rovnakú hodnotu (87°) pre východ slnka z tabuľky timeanddate.com/…/astronomy.h… tj 19.september. Tento dátum zadať na stránku suncalc.net/…/09:06 a vyhľadať si nejaké vhodné miesto a hlavne objekt v popredí (prepnúť na satelitný pohľad).
Treba ovšem počítať s tým, že azimut východu mesiaca platí pre horizont (asi), čiže jeho objavenie nad kopcom bude už v inej polohe, čiže je tam odchýlka.
Dúfam, že je to pochopiteľne napísané a že som sa správne vyjadril a použil všetky odborné slová :)

Snáď to niekomu pomôže, určite to nie je exaktný "výpočet" ale jeho lepšiu alternatívu nepoznám. Pre slnečný kotúč platí to isté.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky