Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Balíme sa na 3-4 dni

Diskusná téma K článku: Balíme sa na 3-4 dni

Prichádza čas letných túlačiek a výjazdov na predĺžené víkendy. Či chceme alebo nie, treba sa na ne zbaliť. Nečakajte, že tu nájdete podrobný popis, koľko kusov spodného prádla si máte vziať. Skôr len rady, čo si zobrať, čo sa hodí a čo je podľa mňa hlúposť si brať. A najmä, ako to zbaliť.

Hasty

Na uvod musim nesuhlasit s tou vodou. Urcite bude 2,5l na osobu stacit a ak sa chysta lesna tura tak aj menej.
Myslim si ze s tym oblecenim si to trochu prehnal, ja si nosim 2 pary ponoziek a jedno termo triko a jedno bavlnene a nikdy som nepocitoval v tomto nedostatok (to bavlnene na seba nahadzujem zvycajne az v civilizacii). S ostatnym inak suhlasim, aj ked ta celta mne osobne po viacerych neprijemnych skusenostiach nepripada ako stastne riesnie, nakolko ju silny vietor spojeny s dazdom dokaze lahko potrhat. A este urcite pribalit kusok mydla s uterakom a zubnu kefku a pastu. Ako prakticke sa mi osvedcilo zabalit do igelitky spacak ako aj nahradne oblecenie.
A samozrejme nezabudnut noz s otvarakom na konzervy. Plus pinzeta do lekarnicky na vyberanie kliestov.

Boro

Lucki,nechápem tvoju zásadu,že čo sa dá pripnúť z vonku ,to nepchať do batohu.To potom vyzeráš ako kráčajúci vianočný stromček.Ja mám úplne opačný názor: Pokiaľ máš miesto v batohu,nič nevešaj navrch.Iba 1,5l PET-ku s vodou mám z vonku (vždy mi stačila od zdroju ku zdroju),aby sa dala ľahko a rýchle použiť.Takto o nič nezachytávam,neroztrhám a nestratím.A tiež: 10 m repky??? Čo chceš dobiť Everest? My nosíme od skorej jari až do zimy len prístrešok.tropiko z Áčka a Al kolíky.Dve palice sa vždy ľahko odrežú.

Milan

asi zalezi od osobnych preferencii. ja nosim 1,5-2l vody a vzdy staci. bundu aj nohavice do dazda mavam vzdy, ale nenosim dlhe gate ani ziden flis/softshell - veci do dazda mi to nahradia a tiez pomozu pri silnom vetre. ponco je pri vetre a hlavne do niektorych terenov uplne nanic. vacsinou (ak nezabudnem) nosim aj nepremokavy obal na batoh. okrem toho ale nosim esus, varic a hrncek. 3-4 dni sa daju prezit bez varenia ale odskusal som si ze v takom pripade vladzem podstatne menej, takze radsej varim. ale to je tiez individualne. stan nenosim - bud pozriem budy, alebo pozriem predpoved pocasia :-) obcas beriem celtu ale vacsinou spim pod sirakom alebo v nejakom senniku.
pripinanie na ruksak nepovazujem za najstastnejsie, lebo taketo veci dost menia tazisko. vacsinou sa snazim pripinat iba karimatku, pripadne nejake lahke veci.
no a chybaju mi tam drobnosti - sacky (na smeti a pod.), toaletak, kompas a pod. - veci ktore kazdy obcas zabudne ;-)

Bachmanturner

pripajam sa k borovi, ja tiez na batoh pripinam maximalne palicky ked idem po asfaltke a karimatku, vsetky ostatne (a hlavne tazsie veci) menia tazisko a prevazuju, o zachytavani o stromy a kriky nehovoriac. 2l vody uplne stacia, v nasich podmienkach malokedy slapes cely den bez toho aby si narazil na zdroj pitnej vody a ak ano tak muselo niekde zlyhat planovanie.co sa tyka dalsich veci - ja so sebou v lete na dlhsie tury nosim aj sandale, na asfaltkach pri 30 stupnoch nohy trpia. drobnosti - dost sa zide lepiaca paska. ked pises o ture na 3-4 dni nerozumiem preco si vynechal stravu. a dost obdivujem toho kto sa na 3-4 dni dokaze zbalit do 50l ruksaku, ak teda berie karimatku, spacak, varic, jedlo, oblecenie a vodu..musim povedat ze som od clanku cakal viac, nic nove a vlastne ani uzitocne som sa nedozvedel.

Julo

bachmanturner - ako sa zmestit do 50l batohu sa docitas v clanku - vsetko das zvonku, varic s esusom a jedlom neberies... ;-) ale nie, tiez som z tych co musia vsade vliect 80l batoh, ale zvonku nemam nic okrem karimatky, a navyse mam spacak co zabera tak 40l :-) ale poznam napr. manzelsky par co chodi na tyzdnovky tak ze ona ma 35 a on 55l batoh a zvonku len flase a karimatky. no myslim ze velkost batohu nie je az taka podstatna - ak ide o zaciatocnika, tak ten ma vacsinou iba jeden batoh a to urcite velky takze nema na vyber, a kto ma skusenosti, ten uz ma mozno aj mensi, ale zase vie do coho sa chce balit.
skor mi v clanku vadia ine veci - ma to byt o letnej tulacke, naco je v takej situacii lano a cepin??? hlavne ak to ma byt v terene v ktorom staci ponco. tiez nie je velmi stastne v radach zaciatocnikom absolutne zabudnut na jedlo a veci na jeho pripravu - osobne z podobnych dovodov ako spominal milan varim radsej aj na vikendovkach, na 3-4dni by som uz naozaj neodporucal ist len s horalkami ;-) tiez nie su spomenute veci osobnej hygieny. pri dlhej chodzi je dolezite aby bol batoh dobre zbaleny, rada davat co sa da zvonku mi pride uplne nelogicka.
no aby som len nekritizoval, prihodim osobny zoznam:
spacak, karimatka, bunda a nohavice do dazda, tricko (bavlnene) 1ks/2dni + 1 na noc a do civilizacie, kratasy, dlhe gate podla pocasia - len ked je chladnejsie, spodne pradlo a ponozky na kazdy den 1ks + 1nahradne ponozky na noc, 1 mikina (uplne obycajna bavlnena, casto ju ani neberiem, podla pocasia), uterak, hyg. potreby, esus, varic, bomba, lyzica, vidlicka, poriadny noz, zapalky, sacky, zopar igelitiek, lepiaca paska - pevna strieborna na opravy, opal. krem, repelent, mapy, buzola, lekarnicka, fotak, doklady, flase asi na 2l, jedlo - na ranajky susene mlieko+musli, pocas dna keksiky, vecer instantna polievka a cestoviny alebo ine hotove jedlo. podla potreby stan (malokedy) alebo celta (tiez malokedy :-)), kryt na batoh. sandale malokedy, asfaltkam sa vyhybam a inde nie su dost uzitocne na to aby som ich trepal :-) no urcite som este na nieco zabudol - to musi byt na kazdej ture :-)

Otasek

Co sa tyka sandalov su typy ktore zvladaju aj narocnejsi teren ako je asfaltka-a ak mas ist 2-3 hod dolinou po asfaltke vo vibramoch tak teda dakujem pekne.Tie sandale nemaju 10 kil a daju sa kludne pripnut z vonka batohu takze nezaberaju moc miesta-vyuzijes ich aj na chatach-ak teda nechces behat bosy:)

Lubo

Zbalit sa na 3-4 dni do 50 litrov nepovazujem za problem. Robim to bezne. Vody beriem vzdy vela, lebo dostatocne "zavodneny" podavam neporovnatelne lepsi vykon. Z priestorovych aj taziskovych dovodov pouzivam camelbak, navyse ked je voda po ruke (ci skor po hube) tak lepsie dodrziavam pitny rezim.
Mimochodom, dany clanok skor chapem ako vhodnu vyzvu do diskusie, kedze kazdy mame ten svoj casom overeny pristup...

Lucki

hasty: pokial mas kvalitnu celtu napr. z armyshopu tak neviem ako ti ju mohol vietor potrhat, ked sa v nej daju nosit ludia. inak s oblecenim s tebou suhlasim, nechcel som vyzarat ako uplny humusak, ale tiez nosim 1+1 triciek ;D
boro: pokial mas miesto tak preco nie, i ked pchat karimatku dnu je fakt blbost.
boro: K vode. kazdy lekar ti povie ze potrebujes v lete minimalne 3 litre vody pri necinnosti. to ze nosim 4 neznamena ze ich aj potrebujem, su pre pripad nudze a navyse som chcel koncipovat clanok aj do sirsich oblasti kde nie vzdy pocas dna narazis na 3-4 studnicky.
10m repky je na postavenie pristresku z celty. Ak neberies celtu, neber repku, logicke. Tropiko je fajnt (ak teda myslis vonkajsi plast) da sa nosit ako alternativa, ale nie u kazdeho stanu sa da postavit zvlast.
davat si vodu z vonku, ked hovorime o pripinani veci, nie je bohvie co. 1,5 litrovka vazi 1.5 kila a urcite zmeni tazisko viac ako karimatka... navyse, ked na nu svieti slnko tak pit tie teple patoky fakt nemusim...
Milan> clanok nebol o tom, co si zbalit ale skor ako... to, ze ti veci menia tazisko, suvisi s tym, ze ich nemusis vzdy mat zrovna najstastnejsie pripnute. samozrejme ze nepripinam zvonku spacak...
drobnosti: take detaily snad nemusim uvadzat, to kazdeho snad napadne - jedenie je zakladny pud cloveka a hygiena by mala byt tiez. kompas - tak ten fakt netreba, ak zrovna nebludis mimo vyznacenych tras. Zltu znacku vies najst aj bez kompasu. Napr. v chranenych oblastiach by sa taketo neoficialne tury aj tak nemali podnikat.
bachmanturner> co s tebou... hmm, a ked ti poviem, ze s polovickou chodime na 3-4 dni ja som zbaleny v 50tke a ona v 30ke a mame spacaky, stan, varic, esus, plynovu kartusu, jedlo, kazdy 4 litre vody, samozrejme oblecenie a lekarnicku a uplne v pohode...
Mam kamaratov, ktori sa na 3-4 dni do Alp balia do 50tky vratane lezeckej vystroje a vyzbroje.
o strave som nepisal, lebo to nie je navod od mamicky do detskeho tabora.

Hasty

Julo: ta lepiacu paska co spominas je celkom zbytocnost, lebo v lekarnicke ma kazdy (aspon by mal mat) obycajny leukoplast a ten sa da pouzita namiesto izolacky. Lekarnicka sa samozrejme priposobuje oblasti kde sa tura kona, napr. na hrebenovku Z. Tatier je zbytocnost repelent ale nevyhnutnost opalovaci krem a nesmie chybat kompresny obvaz a fastungel (alebo nieco podobne). A samozrejme v dnesnej dobe poistka na hory.
Este jedna vec tu chyba (pokial som nepriehliadol) a to je MAPA (aspon z netu vytlacena), bez tej je to velmi tazke :)
S tymi sandalami bezvyhradne suhlasim,je to lahoda ked sa clovek po celom dni moze prezut do niecoho pohodlneho.
Plus k tomu jedlu, na ranajky sa hodi puding s musli a vecera je celkom slusna ryza alebo cestoviny s omackou na cetoviny (bolognska a parmezamska su u mna overene :), na druhej strane vsak nikdy nevynechavam obed, krajec chleba s pastekou a paprikou. Ide sa potom podstatne lahsie a ozeliem tie 3 horalky co sa vahovo rovna.
A este jedna poznamocka zapalky a zapalovac odporucam zabalit do sacku aby nenavlhly.

Hasty

Lucki:
neviem odkail bola ta celta lebo ju zabezpecoval solinko, ale mozem bezpecne prehlasit ze ju potrhalo (odtrhlo upinacie ocka v poce 4 ks slovom: styri kusy) v sedle bublen dokumentaciu najdes na solinko.profitux.cz$ret .
S tymi velkostami batohou plne suhlasim ja mam sice 60 ale na 3 dni ju mam nabalenu na dve tretiny (a to nestrim miesto)

Julo

lucki: drobnosti su casto najdolezitejsie a skor zabudnes na tie ako na spacak a pod. ;-) jedlo - necakal som ze tam bude vymenovane co a ako, ale absolutne nespomenut varic s esusom ani ziadne jedlo je podla mna pri takomto clanku dost mimo. kompas - podla teba blbost, no zalezi od pohoria aj konkretnej trasy. pravidelne stretavam blbo znacene a nevychodene trasy kde ho fakt ocenim, no ked chodis napr. len po chronicky znamych trasach tak ho samozrejme nepotrebujes. je to pre mna vec co nic nevazi a vie dost pomoct, preto ju nosim, rovnako ako celovku a ine drobnosti.
voda - normalne stertnes asi po pol dni pramen alebo potok alebo civilizaciu takze jej naozaj netreba tolko. ale povedzme ze toto je tiez vec osobneho nazoru a skusenosti.
celkovo mam z clanku rozpacity dojem - ak to ma byt rada CO zbalit tak tam prilis vela veci chyba. ak ide o to AKO to zbalit, tak tiez - nieco si sice popisal dobre, ale nespomenul si ani zakladne principy - tazke veci ku tazisku, lahke na okraj a pod., navyse radis davat veci zvonku - je pravda ze niekomu to vyhovuje, ale vo vseobecnosti to viac zatazuje a preto sa to neodporuca.
no asi ma pravdu Lubo, k tomuto clanku bude snad prinosna diskusia.

Julo

hasty: mne sa ta paska osvedcila, tak ju nosim. totiz zazil som uz roztrhnutu bundu do dazda a je celkom rozdiel ci to zlepis leukoplastom alebo takouto paskou. ale da sa bez nej pohodlne prezit. mapy som spominal v mojom zozname, bez tej je naozaj hlupost ist hlavne do neznamej oblasti.
sandale - vec osobneho nazoru, je to urcity komfort za cenu nosenia urcitej hmotnosti navyse. pre mna ta hmotnost prevysuje komfort, pre niekoho nie :-) urcite treba pri baleni porozmyslat nad tym ci ich clovek chce brat.
velkost batohu - podla mna bezpredmetna diskusia, kazdy sa zbali do toho co ma a kam sa mu zmestia veci. hoc aj do ladvinky ;-)

Lucki

julo: fakt som nechcel pisat navod do detskeho tabora, skor som sa chcel zamerat na ,,rozumneho,, turistu, ktory vie aspon zaklady a nezoberie si dazdnik.
Co sa tyka veci ako celovka, kompas atp. zalezi fakt od oblasti, to sa do jedneho clanku napisat neda a kopec ludi by pisalo ze na co toto, alebo by sa nasli taky co by to naozaj zbalili a behali by po karpatoch s 80tkou batohom.
varic: moze a nemusi by. mam za sebou hrebenovky s aj bez varica a je to fakt na dotycnom, pisat o tom by bolo zbytocne.
hasty> s tou celtou ste mali asi smolu. ja mam vyskusane ze sa fakt s celtou da vselico. od pristresku, po nosenie ludi a vody...

Julo

lucki, ved sa nestvi. ja len myslim ze si netrafil cielovu skupinu. bud pisem niekomu kto o tom nic nevie a potrebuje naozaj poradit zakladne veci aj so vsetkymi detailami na ktore kazdy z nas v zaciatkoch zabudal, alebo pisem niekomu kto o tom nieco vie, ale potom netreba radit zaklady ako kam dat spacak a kolko vody, ale skor tipy s cim si ako poradit, co netradicne vyskusat a pod. ty tam mas s kazdeho nieco, ale nic komplexne. pre zaciatocnikov malo informacii a pre pokrocilych nijaka pridana hodnota. aspon tak to vidim ja. navod do detskeho tabora by vyzeral uplne inac a ani ho tu urcite nikto necakal.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum