Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na dokončenie Rysov chýbajú peniaze

Diskusná téma K článku: Na dokončenie Rysov chýbajú peniaze

Dokončenie rekonštrukcie Chaty pod Rysmi, pôvodne plánované na koniec októbra 2011, sa o rok odkladá. Hlavným dôvodom je nedostatok financiíí. Preto majitelia chaty, Klub slovenských turistov (KST) a Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES prosia verejnosť, aby pomohla dokončiť dielo, ktoré slúži širokej turistickej a horolezeckej komunite a návštevníkom Vysokých Tatier.

Erička

To Facet:
je možné prispieť aj takouto formou,ale na chatu sa to použiť pri vyúčtovaní zo zákona nedá.

Facet

Chcel by som prispiet na dostavbu chaty poukazanim 2% z odvedenej dane.
Poradi mi niekto, ci je to mozne, ak ano, ako to zrealizovat.

Sanco

keď to tu tak čítam, mám čoraz väčší pocit, že chýbajúce prachy idú zacvakať " pindáci " z vlastného vrecka ...

Hm

Dal som si tu namahu a presiel tie dva Petrove psrispevky, neviem, ja tam vidim rovnake strielanie od boku, akurat ze Peter, tvoje. ostatne sam to v nich oznacujes ako IMHO. Bohuzial , v tej strucnej noticke v korzari toho pisu viac a na nezodpovedane otazky neodpoveda ani oficialna stranka jamesakov k stavbe a uz vobec nie tvoje nazory v prispevkoch. Ked myslis ze si lepsi a nestrielas od boku tak prestan opakovat to IMHO a napis nejake fakty, co ty na to? Vazne, rad si ich precitam, otvorene priznam ze so stavanim skusenosti mam, ale urcite nie na vysokohorskej chate, takze sa rad necham erudovane poucit.

Peter61

Hlavnou chybou a pricinou nepredvidaneho navysenia nakladov bola IMHO vynutena prestavba starej chaty na klucovom mieste v doline za prevadzky. Poniektori pindaci priatelia by mohli precitat aspon cisla, krot su zverejnene a nepalit od bolu na zaklade jednej vety z clanocka v korzari.
Pisal som tu dajake linky etc.: 29/09/11 06:13, 28/09/11 12:25 , nech sa paci

Podotykam, ze nie som clenom JAMES a ( zatial) ani KST.

Juh

400000? Co ja viem? Videl som aj mensie domceky, ktore su cenou porovnatelne a to ich ani nestavali vrtulnikom v horskom prostredi.
Recicky o tom, ze si pobyt radsej zaplatim maju jednu chybicku krasy. Najskor musite mat kde si ten pobyt zaplatit ...

Branisko

2Lubo: Absolutne spravne si pomenoval situaciu. Aj pokial ide o situaciu na chate aj pokial ide o situaciu v tejto diskusii.
Uz by som len dodal, ze James, Viktor (a mam pocit ze ani KST) od zaciatku neboli rekonstrukciou chaty na povodnom mieste nadseni. A kto vie, ci po prepadnuti statnej dotacie by tato este niekedy bola poskytnuta (za dnesnej situacie o tom vazne pochybujem) a ci by sa niekedy vobec k rekonstrukcii pristupilo. Potom by stacila dalsia lavina a chata adios. To by sme sa potom skladali na rekonstrukciu s nadsenim a bez reptania?
Aj ked chyby sa urcite stali, ale hold kto robi, robi chyby.

Pitr

TO: jjano
Nemyslím si že som sa vyjadril ako nejaký "pindák", citoval som niekoho a vyjadril som svoj názor. Ide o subjektívny a aj negatívny na takú argumentáciu ako požil dotyčný.

TO: Lubo
Nemyslím, si že to treba s niečim porovnávať. Reálne sa treba pozrieť na projekt a skutočnosť. Príčina kde sa stala chyba sa nedá nenájsť. Potom sa k tomu treba postaviť chlapsky a vyvodiť aj zodpovednosť.

Som rád, že sa chata prerába a dúfam, že ju dorobia. Je jasné, že základnou chybou bolo posúvanie termínu kvôli známym dôvodom. Osobne som aj prispel do zbierky Viktorovi a tie výhody čo tam popísal ani neplánujem využívať. Skôr som si spomenul koľko krát som v horách vymrzol z rôznych dôvodov a vtedy by som dal za teplo aj všetko čo mám. Takže pre mňa to bola vec princíu: na čo by tam stála chata bez pece.

Rast

Pretoze to na Slovensku chodi tak ako to chodi, tak na taketo komercne veci prispievat nebudem, ked sa tam rozhodnem prespat, tak si to zacvakam, ked tam nebudem chciet byt, tak nepojdem. Ale prispievat na nieco a potom odo mna budu pytat nehorazne ceny, tak to nie. Nechapem, ako moze V. Beranek slubit to, ze bude mat niekto dozivotne zadarmo ubytovanie atd. za prispevok, vsak to sa splnit neda, to je kravina. Aj ked si myslim, ze to nemysli nejak zle.

Macino

Lubo, úplne zbytočne prskáš.
Tí "pindáci" majú veľký kus pravdy.
Keby sa nezačalo zo stavbou.... So stavbou sa nezačalo pred viacerými rokmi a na inom mieste v prvom rade preto, že majitelia sa neboli schopní dohodnúť /KST a JAMES/. Takže tváriť sa, že na niečo nebolo dosť času jemne povedané je číri nezmysel.....

Hm

vdaka za zaujimavy odkaz na clanok v korzari. okrem uz rozobraneho textu o "viacej betone" ma este zaujala tato veta:

Koller tvrdí, že priestor v chate sa zväčší vďaka tenším obvodovým múrom: „Tie však budú mať lepšie izolačné vlastnosti.“

To akoze tensie obvodove mury oproti comu? oproti starej chate ci oproti povodne planovanemu projektu? Ak ten druhy pripad tak potes panbu. nespochybnujem vobec tym tvrdenie o lepsich "izolacnych vlastnostiach", len si myslim ze toto si mozu dovolit na bungalove niekde v zahorskej, nie na horskej chate, ale ved majstri hadam vedia.. lepsie ako s tym betonom - kto sa orientuje v stavbarine vie ze to nie je strojarina a ze sa nehra na milimetre, ale strelit len tak ze betonu viac za milion starych korun - to je i s ohladom na vrtulnik a ine tazkosti poriadne cislo.. Ad Lubo, nie je ti ani trochu trapne ako adminovi co sa inokedy strasne ohana pravidlami diskusii a vyzyva k slusnosti, ozyvat sa podobnymi prizemnymi recami - v tvojom jazyku pindanim? Asi nie, ved to nie je prvy raz.

Jjano

Lubo, títo naši pindací priatelia si totiž neuvedomujú, že svojimi komentármi vytvárajú obraz predovšetkým o sebe ...

Lubo

Pitr, zial nie je s cim tuto stavbu porovnat. Iba ak s rozsirovanim Kamennej chaty, kde vsak slo iba o rekonstrukciu strechy a nie o novu stavbu od zakladov. Preto nechapem, ako niekto moze absolutisticky povedat, ze je to viac ak by to malo byt a ze niekoho treba bit palicou. To mi pride fakt take typicky slovenske ... pindat a tvarit sa mudro.

Pitr

Lubo neviem či tvoje riadky mám brať ako obranu "investorov"?
Chcel by som vidieť ako by sa páni, ktorí sú za tým, tvárili, keby takto zmenežovali stavbu svojho vlastného domu. Asi by dnes už boli na ulici alebo v lese.

Na Slovensku je to tak, nič tu nie je nemožné.

Lubo

Raymond, trochu sa krot, lahke je lamat palice na cudzich chrbtoch :-).
Keby sa nezacalo so stavbou, tak by museli vratit statnu dotaciu. Vela casu sa totiz premrhalo snahu premiestnit stavbu na ine miesto, co sa nakoniec zial nepodarilo.
Pokial si taky odbornik na hospodarne planovanie stavieb vo vysokohorskom prostredi, pripadne z tejto oblasti poznas dobrych odbornikov, prihlas sa ako dobrovolnik a pomoz JAMESu a KST.
Pindat vie kazdy...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum