Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zamkovského chata

Taternik

Nie je to o nadmorskej vyske, cize cim nizsie tym lacnejsie a opacne. Podla toho by malo byt v Blave najlacnejsie:) -ale tu je kazdemu jasne ze je to blbost tak preco vam to nie je jasne v tatrach. Bud su to vyssie naklady alebo kvalitnesie sluzby alebo jednoducho lebsie zaplateny zamestnanci alebo monopol... a to plati pre blavu aj pre tatry rovnako. Takze je to len na vas kolko zac miniete. V Alpoch ti predaju vodu zo sirupom za 2 ecka aj viac, bud si ju das abo susis hubu:)

Bacaardi

zas tu niekto porovnava Kralovske hostiny a sluzby v alpach s otrasnou kvalitou vody vyzmykanej z nosicovych ponoziek ktoremu vravia cesnacka.

Taternik

Prave ze to nechcem porvnavat a podla mna to ani nejde lebo sa to robi uplne laicky a povrchne bez hlbsej podstaty.
Kazdy ma nieco co sa mu nepaci s cim nie je spokojny je to ludske sme vecne nespokojne tvory. Jednemu sa jedna vec hnusi dalsi ju miluje.Sto ludi tisic chuti.
Kazdi si tu napise co sa mu aktualne osobne vidi a nevidi alebo co sa mu nevidelo.
Chaty su pre mna jedinecne ako su jedinecne aj tatry ako sme jedinecny kazdy z nas s tym dobrym aj zlim a preto nechcem aby sa to co vyhovuje mne uplatnovalo vsade a rovnako lebo by to uz nebolo jedinecne a dobu "rovnosti a rovnakosti" sme si uz uzili dost. Vrana to vystihol-trh ukaze. Ludi tam mavaju hodne obcas sa mi zda ze coraz viac ale to mozno len tym ze sa castejsie pohybujem v turistyckych prime time casoch. Skoro rano je klidek vsade.

Peter61

Taternik - ano : napr.Stuedlhuette zasobovana lanovkou - polpenzia 29 € je asi iny level ako chaty v Tatrach ( asi aj v PL).
Tak ako tu kraka Vrana - trh zatial hovori, ze 1,30 € za caj je adekvatna cena. Ist na dovolenku ohodeny v najnaj highend vystroji ( vsakano, Sona), vyzbroji a spekulovat nad cajom alebo haluskami ? Sed na riti doma, alebo obchadzaj chaty popod les. Ak by to robili pionierkovi dochodcovia v sustakoch z 80 rokov, nepoviem. Btw.kolko stoji 3 dl caj v BA ? Je pravda, ze tam treba chranit osviezovnu pred vypalnikni a to je omnoho zlozitejsie, ako obycajny elektricky ohradnik a pancierove dvere na kuchyni proti medvedom na Zamke. Takisto - medvede aj spia, vypalnici ( a triedni nepriatelia) nikdy nespia !!!

Merhorn

Peto,mne sa zda,ze ty nespavas;-)pisem z tel,v skratke teda:o tom vystroji s poznamkou na sonu je uplna vtakovina,bacaardi ma doplni.tie ceny su priserne niekedy a trh s tym nemusi vzdy hybat,miso,dopln pls.mimo to radsej dam 6eur(nie, -o,vole miso:-D)za to iste v alpach ako u nas kde dostanes presne tu vodu z ponoziek zcedenu,no ale co je doma to se pocita;-)

Mirec888

jj, je usmevne ako nam pride normalne platit za caj v BA 1,3e a drahe na chatach vo vt:-)))

Forest

Pani a dami v jazerach je pitna voda,ale radsej si nabrat od pritoku alebo cim vyssie a mate problem s vodou a tekutinami vyrieseny. Co sa tyka cien ano su trosku vyssie ale mi s tym nic nenarobime bud si to kupis alebo si to, co chces zjest a pit vynesies sam hore!

Littleflower

presne tak forest. minule, cestou do sedielka a okolia, sme nechceli/nemali kedy kupit tekutiny (myslim v podhori), tak posluzil potok. malo to aj tu vyhodu, ze clovek nemusi trepat kila navyse hore dolinou, ale nabere si vodu v zavere doliny.
a komu sa caj zda drahy, stale existuju varice.

Vrana

Mrzi ma, ze namiesto toho aby sme sa tu bavili o tom kto co este stihol cez vikend ist, alebo o svojich turistickych planoch a snoch, tak frfleme nad hlupostami. Ale OK podme porovnavat s Alpami, napriklad Hornlihutte.

Ubytovanie 35 CHF, bez kvapky tecucej vody pre ubytovanych. Takze ked zostupite spinavy a zapraseny z kopca, ruky si mozete umyt akurat tak na firnovom poli pod stenou a pitnu vodu 2l kupit za ludovych 12 CHF (ak sa dobre pamatam). To keby bolo niekde v Tatrach tak vypukne druhe SNP ;-) Ak nemate stastie na izbu alebo vlastny spacak, tak sa moze stat ze spite pod smradlavou snad 30 rocnou dekou ...

Polpenzia 40 CHF, da sa najest. Ranajky jednoduche - chlebik, maslo, dzem, syrokrem, caj a kava. Vecera uz lepsia - polievka, maso s ryzou, puding ako dezert. Vyhladovany clovek zje vsetko, o nejakej "Kralovskej hostine" vsak nemoze byt ani reci.

Mal som vsak dojem, ze drobne nedostatky tam neriesi nikto z ubytovanych. Vsetci si totiz prisli uzit krasny kopec a nie dumat nad tym ci si dam alebo nedam jedno capovane za 8 CHF.

OT: pozrite si kazdy svoju vyplatnu pasku, odratajte si cistu mzdu od super hrubej a mozno pochopite, ze Vas okrada niekto iny. A nezabudnite na 19% DPH.

Jjano

Aj keď Zamka fakt nie sú Rysy či Téryna, je to stále chata v horách.
Na jednej strane je veľa ľudí (a nie sú to iba cepri), ktorí sa radi zastavia na nejakej horskej chate nasať atmosféru, zohriať sa, odpočinúť si a na to by chaty mali slúžiť. Chaty v horách nie sú iba reštaurácie, vznikli aj kvôli iným funkciám, ako je zarobenie peňazí. Takže rozhorčenie kvôli vysokým cenám je legitímne.
Na druhej strane však máme trhové hospodárstvo a tak nie je možné diktovať majiteľovi chaty, koľko má čo stáť. To, že sa tá chata uživí, znamená, že ceny nie sú vysoké, ale že sú akurát a keď sa to niekomu zdá veľa, tak si skrátka ten čaj nekúpi.
Faktom však je, že tak, ako má majiteľ chaty právo stanoviť si ceny, aké chce, tak má aj návštevník právo šomrať a písať svoju nespokojnosť na hiking či dokonca pristúpiť k tvrdším krokom (negatívna kampaň v sociálnych sieťach, bojkot a pod.). Takže je to vyrovnané, pravda je na oboch stranách :-)

Taternik

Ked uz tak do detailov a stale nieco porovnavame a este sa cudujeme za AKY PARADOX!!?
mne pripada strasne draha napr.Chata pod Rysmi oproti Terynke alebo Brnci. Aj ked povrchne je to podla vacsiny blbost dokonca ruhanie proti panu kralovy atd.
U mna nie je vsetko zlato co sa blsti. Na tych vysiespomenutych celorocnych maju oproti sezonemu-najvisiepolozenemu momentalne bufetu inak aj chate najomne 4 az takmer 6 nasobne vyssie. Prevadzkuje sa aj vo velmi nakladnej a nevyspitatelnej zime, kuri sa a kuri, platia zamestnanci ktory si to v tych podmienkach oddru(a trzba ziadna-cize nic nerobia?!) a niekedy nepride aj par dni nik alebo niekto zabludi do teplej chaty s vlastnou termoskou-osusi sa,vykona rozne potreby, poumyva,necha nejake smeti pod stolom, pokrityzuje ceny a odide prec ani dvere nezavruc a vypustajuc drahocenne nadobudnute teplo. Na tej druhej je v takyto cas zavrete nekuri sa, brigadnici su rozpusteny to je jedno kde mozno aj nezamestnany, nepleti sa nic a chatar lize smotanu zo super leta-kedy sa v podstate zaraba najviac.
Cize aj ked maju ceny podobne pripadne vyssie chapem to a u mna je ta najnaj aj najdrahsia. Preto ceny respektujem(dokonca aj tam kde sa mi nepacia) a pokial mozem zrobim trzbu(aj ked malu) lebo viem ze za cenami je nielen tucne konto chatara(aj ked to tiez) ale aj kopec nezaplatitelnej energie a zamestnaci ktory z nadsenia pobytu v prirode presli do reality tvrdej roboty v okruhu svojho pracoviska a snazia sa uzivit seba a svoje rodiny.
Koniec koncov moznost na zmenu tu nedavno bola a vydno ako a akym smerom to dopadlo ale k spravodlivosti a zlepseniu to ma podla mna strasne daleko-co je vsak u nas uplne normalne takze scifi sa nekona.

MichaelS

Trh bych tady do toho moc netahal, protože tu žádný skutečný není a být ani nemůže. Člověk si primárně volí tůru, a podle toho mu "vyjde" chata/chaty ... tj. chaty v dané oblasti mají fakticky monopol. V Blavě (stejně jako třeba v Praze) je to naopak, kavárna/čajovna/restaurace je na každém rohu, takže není problém jít kdykoli někam jinam. Tady je volba jediná, buď vzít co je nabízeno, nebo nic.

Na druhé straně by to neměl být pro nikoho problém,výše uvedené musí být každému jasné. Nicméně vidím jeden problém. VELKÝ. Tou je možnost se informovat do čeho jdu. Já jsem našel v tomto případě pouze toto ... zamka.sk/…/jedalny-a-napojovy… , což se od toho, co píše Soňa celkem DOST liší. A pokud nejsem jen trouba, co neumí hledat, tak toto už mi přijde ze strany provozovatele jako slušná haluz.

Ramon8a

Ako je mne dobre, že tie chaty vôbec nepotrebujem a je mi jedno či sú , alebo nie sú .... vôbec nemám dôvod sa tam ani len zastaviť :-)

Vrana

2 MichaelS: polhodinku od Zamkovskeho chaty je Reinerova utulna, kusok dalej Bilikova chata, Hrebienok. Takze konkurencia tam je.

Fialka83

jak ste sa tu do seba pustili:-) sak nechcem caj, lebo je drahy, tak si ho nekupim a nedramatizujem... ja si na takej chate dam caj vzdy, aj keby kolko stal... a pol deci ktomu:-)myslela som, ze tu ide trosku aj o atmosferu... pri takychto cajoch som postretala kopu nahodnych spoluputnikov a vzdy to bolo prijemne... sak "na horach jsou vsichni kamaradi" :-)))
tiez si myslim, ze sa z nasich horskych chat obcas vytraca take to romanticko horske a je to prevonane biznisom, ale asi to bude aj o navstevnikoch a nie len o chataroch... Zamka je fakt taka chata, ze pre vyletnikov, co sa tam vyberu na celopdenny vystup predstavujuci vrchol ich tyzdnovej dovolenky v no a ostatny horali nech to respektuju:-)... teda podla mna...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum