Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opustená a spiaca krása

Diskusná téma K článku: Opustená a spiaca krása

Javorie a Ostrôžky patria medzi viac-menej zabudnuté pohoria. Táto štvordenná pohodová túra poodhalila ďalší kút Slovenska, ukrytý v tieni tzv. populárnych hôr, ktoré navštevuje takmer každý. Opäť nás presvedčila, že za krásou, pokojom a romantikou sa dá chodiť aj inde. Pre tých, ktorým názvy nič nehovoria, sa budeme pohybovať na juhu stredného Slovenska. Začneme v známejších Štiavnických vrchoch a skončíme vo Veľkom Krtíši.

Tono

Ahoj Boro! Pozdravujem z nočnej. Výborný článok o kraji, ktorý poznám veľmi dôverne. Škoda, že ste vynechali vrch Lysec s ruinami (skôr povedané, zo stopami) stredovekého hradu, ktorý stál priamo na vrchole. Značka vedie priamo cez jeho areál. Inak, išli ste popri viacerých zaniknutých a zničených hradoch. Ale o tom asi nebola túra, však. Z článku priam cítiť, že sa Vám tam páčilo. Je to krásny kraj. Takmer 90 perc. túry som aj ja prešiel, ale nie on-line. Preto si veľmi podobnu trasu plánujem do budúcna. Ale asi pôjdem na skorú jar, alebo neskorú jeseň. No veď uvidím.
Ešte raz, výborný článok, ktorý mi opäť priblížil miesta, ktoré v mojej pamäti už blednú...
Pozdravuje Tono

Vlado

Časť popisovanej trasy (Budinské Lazy-Lentvora-Polichno) patrí k mojím obľúbeným lokalitám a v posledných rokoch aj dosť často navštevovaným lokalitám.Celý tento kraj je veľmi zaujímavý hlavne pre turistov pre ktorých turistika nezačína a nekončí vo Vysokých Tatrách.Táto oblasť svojim charakterom ponúka množstvo tipov a kombinácií na nenáročné výlety - je tu aj pomerne dosť značených ciest (vzhľadom k tomu,že sa nejedná o veľmi frekventovanú oblasť) ale keďže ide o dosť značne odlesnený terén,sú tu možnosti aj pených neznačkovaných túr-stačí len dobrá mapa a trochu zmyslu pre orientáciu.Ja som si napríklad prešiel trasu zo Šule cez Madačku a Ábelovú až do Píly pod Javorom-väčšinou síce po asfaltke (absolútne nefrekventovanej) a napodiv mi to vôbec nevadilo aj keď inokedy až tri -štyri km asfaltu ma dokážu znechutiť.Pekná je aj trasa z Polichna do Prahy alebo tiež oblasť Javora (Píla-Javor-Budiná-Tuhár-Divín).

Tono

Musim len potvrdit slova Vlada. Staci mapa (napr. aj od VKU) a daju sa v tomto kraji urobit paradne tury, aj bez znaciek.

Ftakopysk

Super clanok Boro! Fakt z toho bolo citit, ze ste si to uzivali a aj ten pokoj tamojsieho kraja. A citalo sa to ovela lepsie, ako suchy popis tury typu "dva kilometre po zelenej, potom doprava na cervenu z ktorej po tretej zatacke odbocime na modru..."
Diki za clanok!

Berto 112

Vďaka Boro za fantasticky článok, užíval som si to s vami.

Viera

Aj mne sa páčil príspevok Opustená a spiaca krása. Pretože to z Detvy nemám ďaleko, občas na tieto miesta zájdeme a aj preto, že sú nám srdcu blízke.Mám však niekoľko pripomienok : V osade Paľagovci nie je svätostánok Márie, ale Krista s úryvkom z básne Martina Rázusa - Paľagovci sú totiž luteráni... Páčilo sa mi, že autor spomenul Timravu, ja si potulky krajinou vždy spájam, nielen s ruinami hradísk ( na Lysec som si to statočne vyšliapala ), ale i sľuďmi, ktorí v tomto kraji voľakedy pôsobili, alebo odtiaľto pochádzajú, teda nielen Timrava, ale i Mikovínyi, Petianovci, dedinku Praha založili pobelohorskí exulanti, na Bralce každoročne tuhárski turisti poriadajú tzv. Karolovský výstup, v Lentvore je niekoľko domov s osobitou a peknou ľudovou architektúrou - to len tak spomínam fenomény, hodné povšimnutia, ale aj poznania a láskavého a vďačného pohľadu na našu minulosť. Prosím autora, aby sa za tieto pripomienky na mˇa nehneval.
Často chodím na Javor, najmä na predjarí, vidno odtiaľ Vysoké Tatry, ešte v bielom objatí,na Javore už lilavejú konáriky bazy. Slovensko je malé, ale rozmanité a jeho krásy si užijú viac tí, ktorí ho majú radi a chcú o ňom vedieť čo najviac. ˇˇdakujem za pozornosť tým, čo si môj príspevok prečítali.

Boro

Vierka,žiadny článok putujúcich nemôže prekonať znalosti miestnych, a ja som rád,že si sa ozvala.I v tom je dobro týchto príspevkov,že často vyprovokujú miestnych,aby sa trošku rozhojdali a prispeli svojími znalosťami o kraji,ktorý oni možno nepovažujú za až tak atraktívny,lebo ho majú stále pod nosom.Ešte raz ti ďakujem.

MatusM

Boro, vdaka za krasny clanok, pulzujuci atmosferou putovania tym krajom, velmi dobre sa cita a laka na potulky. Vdaka tiez Vierke, taketo spomienky treba spisat, je to mozaika Slovenska, ktore zial pomaly mizne...

Joseph

heh sranda, ja mam v Zajezovej starku, strasne mala obec, akoby tam skapal pes ale ma svoje caro, aj pani predavacku poznam, je mi to nejaka vzdialena rodina.. :) bol si aj pred obchodom na lavicke pod tym orechom ci hruskou ci co je to za strom? :)

Boro

Joseph,my sme sedeli na lavičke na terase,či pódiu,pod stromom sedeli dvaja traktoristi a dávali si na šťastnú cestu.

Joseph

heh no to je mozne, to je tam zvykom.. :D inak oproti tomu obchodu tam je taky velky sklad miestneho byvaleho JRD.. predavaju tam yvborny ovci syr, nabuduce ak tadial pojdes odporucam ochutnat :)

Stanic

fajn clanok, len skoda ze ste do b. studenca po ceste isli, poznam to tam, a s batohom by som tam asi zdochol... ked z tej vlakovej zastavky pojdes dolava, tam ide fajn lesna cesta cez Kysihybel, tam je f poho les..

Samkoh

Upozornenie: Od včera je na Štiavnickej Anči zavedená NAD, ktorá nezastavuje v blízkosti Studeneckej zastávky, ale na zastávke Banská štiavnica, sídlisko Drieňová. Myslite na to pri plánovaní túry z alebo na Studeneckú vlakovú zastávku. zdroj: facebook.com/photo.php?fbid=2…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum