Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Na násype

Diskusná téma K fotke: Na násype

Tento dokumentačný záber ukazuje pohľad na násyp bývalej lesnej železničky a dávno zrušenú modrú turistickú značku, pod kopcom Spálenisko (504m). Železnička vychádzala z Lozorna a pokračovala údolím Suchého potoka na Košarisko, ďalej údolím Stupavského potoka pod masív Volhoviska (587m). Podľa údajov čo som našiel na internete, bola vybudovaná krátko po vzniku prvej ČSR. Dlhého života si ale neužila, kedže bola v 30. rokoch počas hospodárskej krízy zrušená. Po celej dĺžke sú dobre zachované jej pozostatky, či už násypy, zárezy, mostíky alebo priepusty. Modrá značka figurovala na turistickej mape ešte v 70.rokoch, kedy bola zrušená neviem. Jej trasa bola Jur pri Bratislave-Košarisko-Lozorno. V súčasnosti je v úseku Lintavy-Lozorno nahradená zelenou značkou, v úseku Jur-Košarisko sa zachovala. Len škoda, že sa nezachovala aj na tomto zaujímavom úseku na fotke: Košarisko-Lintavy... Bledý pás napravo je asfaltka.

Sona

Vcera som si to presla, boli tam nejake padnute stromy, ale nie vela, dalo sa to pekne prejst. Je tu vyznacena lyziarska trasa, vchadza do lesa kusok za Kosariskom a potom trat opusta pri vodnej nadrzi.

Vladvlad

Jednoduchá odpoveď Lubo - nie, nie je to prejazdné. Tento úsek síce tak vypadá, ale ďalej je to zarastené, popadané stromy,...
Násyp je samozrejme zreteľný, dole je veľký priepust.
Vedľa je predsa asfaltka a v lesoch okolo nepreberné množstvo lesných ciest, čiže značiť Céčkami túto trať by bolo zbytočné.

Lubo

Je nasyp zretelny v terene natolko, ze by sa dal v dostatocnej dlzke prejst na biku? Ak ano, mozno by to mohol byt zaujimave urobit z neho cyklotrasu. Aspon virtualnu s GPS trackom.
Presiel to niekto?

Vladvlad

Vďaka, rád prispievam takýmto typom fotiek, niekoho to možno zaujme, poprípade sa dozvie niečo nové. A možno sa sem vyberie.

Z hľadiska Malých Karpát je viac lokalít, kadiaľ kedysi viedli značky a v súčasnosti už nevedú, alebo vedú o kus ďalej so zmenenou trasou.
Len tak čo ma z hlavy napadne:
červená na D.Kobyle, modrá nad Karlovou Vsou, zelená nad Pernekom, modrá Vývrat-Rohožník, červená v okolí Taricových skál, červená cez Malú Vápennú, červená po asfaltke D.Voda-Brezová, zelená za Pustou Vsou.

Má to takú príchuť tajomna, keď sa zrazu len tak v lese objaví na strome vynikajúco zachovaná značka, ktorej trasa bola už dávno zrušená.

Alebo keď sa zrazu objaví úplne novovyznačená značka v lokalite kde to človek nečaká a následne sa po nej vyberie. Síce bez rázcestníkov a tabuliek s časovými údajmi, ale má to svoje čaro :)

A k zrušeným úzkokoľajkám: laicky ma zaujímajú, nie som žiadny železničný fanatik :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky