Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sezónne uzávery turistických trás

Lenrob

MatusM - po tej cervenej je to tiez trosku shizo... zatial co nasi uvadzaju celu hrebenovu cast (cervena znacka), ako uzavretu, Poliaci uvadzaju hranicny hreben ako celorocne otvoreny - od Volovca po Gaborovo sedlo (co sa cervenej tyka). Z nasej strany sa totizto ani z vychodu po cervenej nemas ako dostat na Volovec, pokial chces dodrzat NP. Poliaci aj vo svojom NP uvadzaju, ze navstevnik je zodpovedny SAM ZA SEBA (realne maju velmi malo chodnikov uzavretych). Takze na Volovec z Polska a navrat taktiez tam.

MatusM

Dobre, od ochotného človeka zo Správy TANAPu som dnes sprostredkovane dostal nasledovné objasnenie otázne uzatvorených chodníkov.

Touto cestou mu veľmi pekne ďakujem za odpoveď a dúfam, že mu nebude prekážať, keď zacitujem z jeho súkromného emailu na verejnom fóre:

  1. Zelená TZT Chata Zverovka - Pod Osobitou - Lúčna.

(začiatok od Zverovky) "TZT .. je celoročne otvorená, uzavretie začína až od Pučatinej poľany."

  1. TZT Zuberec-sedlo Pálenica-Jalovecká dolina ústie

"... nie je uvedená v návštevnom poriadku, lebo bola vyznačená neskôr ako vstúpil v platnosť návštevný poriadok. Dopĺňať vyhlášku o návštevnom poriadku TANAP-u predstavuje zložitý proces jej “otvárania”, ktorý sa pre vpísanie novovyznačeného chodníka neudeje. Súhlas orgánu ochrany prírody (formou rozhodnutia na základe správneho konania) na jeho vyznačenie však obsahoval podmienku, že na ňom bude platiť sezónna uzávera."

Týmto sú zodpovedané všetky moje pôvodné otázky a pochybnosti spred niekoľkých dní. V návštevnom poriadku je Zelená TZT opomenutá, resp. chybne uvedená len jej krátka časť. Situácia so žltou je objasnená vyššie. Plus je tam ten "preklep" o uzavretej červenej hrebeňovke od sedla Pálenica, pričom v reále je uzávera už od Bielej skaly.
A po štvrté, Volovec je prístupný len pri nástupe z Poľska cez Lúčnu a Rákoň, prípradne po hraničnej červenej TZT z východu.

Tmn

A nevieme ani to,
preco sa o akychkolvek uzaveroch nad ramec navstevneho poriadku nedozvieme z ich webovej stranky, hoci by zverejnenie takejto informacie v porovnani s osadenim tabule v terene predstavovalo len zanedbatelnu pracu. Namiesto toho v sprave z 27.10.2016 o sezonnych uzaveroch odporucaju SL TANAPu iba to, aby sme sa pred planovanou turou detailnejsie oboznamili s navstevnym poriadkom.

Samozrejme, pokial ide o legislativny zaklad, na zaklade ktoreho SL TANAPu vyznacili tuto uzaveru v terene, bolo by mozne tuto informaciu od nich ziskat na zaklade zakona o slobodnom pristupe k informaciam.

MatusM

Vďaka za upresnenie Tomáš, rešpektujem.

Hoci, pochopil som to tak, že Štátne Lesy TANAPu, ktoré sa starajú o sieť chodníkov, vrátane vyznačenia uzávery, tak robia v niektorých prípadoch aj v miestach, ktoré nie sú uvedené v Návštevnom poriadku (ten vyhlasuje iný orgán - ŠOP SR a Správa TANAPu). Prečo a na základe akého iného dokumentu, stále nevieme. Ale dobre vedieť. Ako hovorím, rešpektujem.

FunTTomas

nepoteším vás, ale zelená značka od Zverovky po Lúčnu je naozaj sezónne uzavretá. No modrá od Bobroveckého sedla na Volovec je prístupná celoročne, ale len z poľskej strany, zo Slovenska nie.

MatusM

Ľubo, to s tými dopravnými značkami nie je dobrý príklad. Z viacerých praktických dôvodov by takýto systém nefungoval.

Je rozhodne žiadúce, aby ľudia presne vedeli už doma pred túrou, ktoré chodníky sú uzatvorené a ktoré nie. Aby mali tú možnosť sa o tom oboznámiť.

V súčasnej situácií sa ľahko môže stať, že si naplánujem zimnú túru pre seba, alebo svoju skupinu turistov a až v teréne zistíme, že zostupová trasa je uzatvorená - nie vyhláškou, len tabuľou v teréne. V prípade pokročilého času, alebo horších podmienok nás to vie dostať do komplikovanej situácie.

Druhá vec, ktorú spomína rast - ľahko sa stane, že tabuľa je v zime pokrytá námrazou, alebo pod snehom. Tabuľa sama osebe ako opatrenie je jednoducho nepostačujúca na informovanie verejnosti o uzávere.

Naozaj by mal byť ten zoznam v návštevnom poriadku kompletný a zodpovedajúci značeniu v teréne.

Myslím, že TANAP teraz pracuje na novej zonácií a zmenách s tým súvisiacimi, tak si na ujasnenie situácie asi musíme počkať.

Tmn

rast:

Jasne, v tomto s tebou naprosto suhlasim. Pritom udrziavat niekde oficialny, verejne pristupny zoznam platnych uzaverov by mala byt zanedbatelna praca v porovnani s osadzovanim tabul.

Rast

ja som to myslel v kontexte - pokial sa uzavera nepise vo vyhlaske a v terene je oznacena, tak tak to bolo myslene. Pokial tam uzavera nie je, tak to je ina vec, osobne si myslim, ze ta tabula tam bude. To je to co som napisal v tom dalsom prispevku, ze ked si to niekto naplanuje podla vyhlasky a v terene to bude inak, tak je to blbe, lebo nikto to potvrdit nevie... v zime moze byt tabula pod snhom, zasypana, nafukana odsnehu alebo inak necitatelna, takze to cele je nejake sporne....Napr. si predstav, ze v terene budenejaka tabula, ale bude oslahana snehom a ladom, tak budes to skrabat, aby si sa presvedcil, ci je to naozaj tak? ked budes vediet, ze vo vyhlaske to nie je? Alebo to bude pod snehom, pokial ho bud vela, to budes kopat aby nahodou nebola uzavera? Alebo to bude nejak poskodene (vietor, namraza atd), co sa moze tiez stat. Tak je to myslene... vacsinou tam byva taka rampa cez chodnik a vedla putac ze je uzavierka. Ked to zasype sneh, tak to vzdy viditelne nemusi byt...aby niekto zase nebuzeroval, ze to clovek ma vediet a ze to nevie atd.

Tmn

Peter61:

Ja netvrdim, ze sa taky pripad v terene vyskytnut nemoze; akurat v pripade uvadzanom FanTTomasom to tak nie je: Bobrovecka dolina nie je uzavreta ani podla navstevneho poriadku ani tabulou v terene. Z toho pre mna logicky vznikaju pochybnosti aj o udajnej uzavere pri Bielej vode.

rast: Neviem, z coho usudzujes, ze nie je mozny zimny pristup na Volovec - v navstevnom poriadku uzavera nie je a uzaveru znacky v terene zatial nikto nepotvrdil.

Rast

akurat je blbe to, ze vo vyhlaske je nieco ine ako v terene a ked si niekto podla toho naplanuje vylet v zime a tam ho bude cakat tabula zakaz vstupu, tak to nie je nic moc...

Rast

takze ked tomu spravne rozumiem, tak plati to, co je v terene, takze co je vo vyhlaske, tak je jedno a to co je nizsie napisane, tak potom neplati.. takze ziadna diera v zakone sa asi nekona a na Volovec v zime oficialne pristup zo Slovenskej strany nie je...

Lubo

Tabula v terene je ako dopravna znacka na ceste. Doplnil by som, ze navstevny poriadok je podzakonna norma, tzv. vyhlaska. A pokial zakon OPAK urcuje vyznacovanie zakazov vstupu, tak ma znacka pred vyhlaskou prednost.

Rast

a co je nadradene - tabula v terene alebo to co je v zakone? Resp. nosit so sebou vytlacok prilohy zakona a s tym zamavat pred ocami ochranarom, ked na to dojde?

Peter61

tmn :
napr. vo VT v terene a na mapach VKU je zavreta zlta 8855 od pristreska nad Hagmi cca tuto
mapy.hiking.sk/?x=20.11625…
az po Batizovské pl.
V NP TANAPu /priloha 3) nie je tato uzavera uvedena

Tmn

FunTTomas:

Ak som spravne pochopil, tak ty tuto formulku interpretujes tak, ze si uzavery mozu davat svojvolne kdekolvek nad ramec navstevneho poriadku. Mam vazne pochybnosti o takejto interpretacii, ale to teraz nie je podstatne.

Podstatne je, ze na razcesti pod Lyscom je vyznacena iba uzavera Parichvostu, Bobrovecka dolina uzavreta nie je - ani podla navstevneho poriadku ani tabulou v terene. To znamena, ze sedlo Palenica je pristupne a uzavera pri horarni Biela skala mi prilis nedava zmysel. Takze sa spytam: mas naozaj overene, ze pri Bielej skale ta tabula naozaj je?

Pokial ide o tabulu za Zverovkou: na spominanej mape (VKU, 1999) mam uzaveru tejto zelenej znacky vyznacenu az od Sedla pod Osobitou, takze teoreticky by ta uzavera nemusela byt len dole pri Zverovke, ale az niekde vyssie. Hoci si myslim a dufam, ze tam nijaka uzavera nie je.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov