Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma motorkari-HROZBA PRE HORY

TomXX

Iwanna: nechcem sa tu opakovať, tak len veľmi rýchlo. Tí, čo jazdia enduro/crosscountry závodne, trénujú v teréne, a TZT terén nie je. Keďže potrebujú trénovať, nechcú si znepriateliť okolie, tak sa presunú po zvážnici a trénujú v ťažkom teréne, kde sa niečo naučia, zdokonalia na preteky. Ideálne tam, kde nie sú nikomu na očiach a nikomu nepijú krv. Takže tých ktorých vieme stretnúť na značke, s veľmi veľkou pravdepodobnosťou NIE SÚ reálny pretekári, ale chalani čo si nakúpili motorky a jazdia kade-tade, hlavne tam kde to NIE JE komplikované. Prikladám foto mojej maličkosti z roku 2009.

Iwanna

Ad TomXX 8:17: Nic v zlom, ale: 1. prirodu nici 100 % motorkarov aj stvorkolkarov kt. namiesto asfaltovych ciest jazdia po lesnych cestach a po lukach. A 2. hadzes tu do jedneho vreca turistov s tymi tzv. "sockami".

Tip pre Teba: hod na Durkovej rec s Talom ci Matusom o tom, aky je pomer turistov a "sociek". Zostanes asi prekvapeny. Je to len o tom, ze "socky" proste maju ovela lepsie PR :) Co je prirodzeny dosledkok toho, ze si radsej rozpravame pribehy o "nepleche", ako o tom, ako stovky turistov sli po TZT, nic netrhali, pili decentne a podzdravili aj odzdravili.

Rovnako snad plati, ze stovky motorkarov a stvorkolkarov jazdia normalne = po asfaltkach. A pribehy sa siria o vynimkach z pravidla, teda jednotlivcoch kt. nicia prirodu, stresuju zvierata atd.

TomXX

Peter61: a ja som zase videl turistov čo po sebe nechali bordel na útulniach a v lesoch všeobecne. Niektorí dokonca chodia mimo TZT! A trhajú bylinky v NP a robia si z nich čaj! Niektorí si do neho dajú aj trochu páľenky! A bivakujú kade-tade. Nepozdravia / neodzdravia. Čo s takými?

Peter61

supeeeer :
"Terénne motocykle sa legálne predávajú, odvádza sa štátu DPH, veľa ľudí sa živí servisom a predajom príslušenstva atď. Bolo by preto vhodné, aby štát tejto skupine vytvoril aj priestor pre legálne užívanie legálne zakúpených motocyklov."
minule o pol druhej v noci v hospodárskom lese štvorkolky a zvuky podobné streľbe z pištole.

Martin knor

Tomas, motokrosovych trati je u nas dost, sam niektore poznam. Ale Ty si pisal o enduro, preto som spomenul trate pod Bezdezom. Tie maju naozaj niekolko desiatok kilometrov. Je mozne ze sa to zmenilo, pretoze som tam bol davno a aj moja mapa je dost stara. Ale predpokladam, ze su podobne trate aj na Slovensku. Ci? (Pod Bezdezom boli tie trate zvacsa po akychsi lesnych cestach v umelych borinach. Je tam strasne pieskova zem a na turistiku to bola dost nuda, lebo tam je v podstate rovina. Len som tade presiel z Libechovska na Machovo jazero. Bezdez rekonstruovali.)
Kedze motokros (enduro ap.) patril pod svazarm, viem si predstavit take trate kdesi na okraji VO Zahorie ap. Ale ked sa o to zaujimas, tak asi o takych tratiach vies lepsie. V kazdom pripade, na turisticky chodnik motorka nepatri. (Na druhej strane drat ponad chodnik je podla mna na basu.)

TomXX

Podľa mňa sa "vplyvní pracháči" vozia na aute za 200k+ a nie na starej vydojenej kroske na TZT. Howgh

Peter61

@ 14.II.2020 08:57 tomXX
sorry, porovnávaš VhT mimo TZCH s pohybom motoriek. Celé zle. Za 12 rokov od založenia témy k motorkám pribudli štvorkolky a skútre.
Momentálne PZ SR a ŠOPR nestíhajú lapať skútristov, preto si v pohranničí chodia zajazdiť cudzinci, viď incident v PIENAPe.
Podobne je to so psíčkármi v TANAPe, kde pohyb psov zlegalizovali poľovníci r.2012. Kričí tu niekto po zákaze psov ? nie. Kričím po zákaze jazdy motorových vozidiel na nejakom uzavretom okruhu ? Nie.
Akurát že požičovňa skútrov na Štrbskom Plese je smradľavý hlučný lunapark.
A motorkári sú väčšinou vplyvní pracháči, takže nedá sa zakázať im napr.vjazd na Cestu Slobody neubytovaným.
Martin : ak verejne prehlásiš, že Ťa nezaujíma legálnosť, tak by sa mal prehodnotiť systém školenia IVHT. Bodka.

TomXX

Martin, len pre objasnenie, motokrosová trať je okruh dlhý 2-3 km a jazdí sa tam motokros - zákruty, skoky, atď. Crosscountry a enduro sú disciplíny ktoré sa jazdia v lese, a trénujú sa v lese. Okruhy majú desiatky kilometrov. Je ale trochu schizofrénia, že máme motocyklovú federáciu, že máme úspešných reprezentantov na majstrovstvách sveta alebo na Rally Dakar, fotia sa s prezidentom, gratuluje sa im, a každý pritom vie, že trénujú v lese kde je to zakázané, dokonca trestné. DPH za motocykel (z cca 7000€) sa štátu neprieči, ani daň z uhľovodíkových palív a mazív. Ale urobiť športovcom (si predstavte, aj toto je šport, aj curling, aj pingpong) podmienky na legálny tréning, to nikoho nenapadne. Máme národné futbalové a hokejové štadióny, máme divokú vodu, bežecké okruhy a až na pár výnimiek sa z tých športov prd dosiahol. No a pre širokú offroad jazdeckú základňu nie je nič oficiálne.

Viem že to tu asi nikoho nezaujíma, ale verte, že ak stretnete na TZT "krosku", tak na 99% to nebude jazdec ktorý jazdí preteky, ale dedinský nadšenec - čo samozrejme nič na situácii nemení. A veľa zla narobili Piťovci v Karpatoch okolo BA... Tí tiež nejazdia preteky.

Martin knor

Tomas, mna legalnost nezaujima. Narazal som na slusnost. Slusny motorkar po turistickom chodniku jednoducho NEPOJDE, takze nejake papeky na nom ho nezaujimaju (o papekoch na chodnikoch bola rec). Slusny motorkar trenujuci na enduro chodi na vyhradene trasy a nie nadivoko. Sam som take vyhradene trasy videl v okoli Bezdeza (predpokladam ze su aj u nas) a tam som sa samozrejme motorkam pratal z cesty. Motorkar (a stvrokolkar) ktory chodi po lese nadivoko je obycajny hulvat.

TomXX

Peter61: a? Rozbil som si chrbticu, už 7 rokov nejazdím.

Peter61

Soňa:
"Milovník ticha hôr, a skôr opustených chodníkov a útulní, ako preplnených komerčných a lanovkou dostupných chát a preplnených chodníkov a vrcholov ala Rysy"

TomXX

Sona: nie, samozrejme že nevyprodukuje taký tlak ani hluk. Narážal som na legálnosť pohybu turistu v piatom stupni ochrany. Že sa to tiež nemá, je za to pokuta a nikoho tu za to nelynčujeme. A ešte to, že blbci sú aj na motorkách (koňoch, bicykloch...) aj pešo :) Mňa skôr mrzí, keď stretnem napr. pod Ondrejskou hoľou (mapy.hiking.sk/?x=19.36053…) poľovnícky džíp a päť česačov čučoriedok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum