Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma motorkari-HROZBA PRE HORY

Sona

No neviem, ci turista vyprodukuje taky hluk ako motorka. Ani ci je porovnatelny tlak na podu vznikajuci pri chodzi a pri jazde motoroveho vozidla.

TomXX

Martin knor: roky som jazdil crosscountry, enduro aj motokros. Jazdili sme po lesoch ešte keď to nebolo trestné, pri turistoch sme spomalili, stlačili spojku a prešli na voľnobehu. Jazdili a trénovali sme (na preteky) v nedostupnom teréne, aby sme sa zdokonalili, zvážnice a chodníky sme používali na presun. S turistami či lesníkmi sme sa pozdravili, zakývali, hlavne deti mali vždy radosť. Často sme sa pristavili, podebatovali. Ako postupovala doba, terénne motorky sa stali dostupnejšie, kúpil si ich kadekto, bolo ich veľa, jazdili na nich aj blbci, narobili veľa zloby. Preto sme neskôr skôr dostali s palicou po chrbte, ako zamávanie.

Tak ako sa hneváte na motorkárov, je veľa turistov ktorí zahadzujú smeti, spôsobia požiare, pridajú nezmyselnú prácu HZS, chodia mimo značiek a do 5. stupňa ochrany. To je tiež zakázané pod hrozbou pokuty. A deje sa to. Čo teraz, zakážeme globálne turistiku?

Peter61

Martin,
máme o dve ulice vedĺa jednu, možno to urobí. V "lete" jazdí na jogurte.

Martin knor

Dobry den. Rozhladeny a citlivy motorkar, to je taky ktory zosadne z motorky, vypne motor a bude motorku tlacit ked ide po turistickom chodniku skolsky vylet? Ja som takeho motorkara v lese este nestretol, tak si chcem ujasnit, o akej kategorii ludi vlastne hovorite.

Peter61

§ 31 Zákaz niektorých činností
(1)
Na lesných pozemkoch je zakázané

d)
jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, motocyklom, skútrom, snežným skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miest a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty 45a) alebo vyznačenej trasy; to neplatí, ak ide o využitie lesnej cesty podľa § 25,
slov-lex.sk/…/#predpis.diel-p…

Marian Forest

Všetko je to o ľuďoch, som často v prírode, na horách a stretávam turistov, cyklistov lesníkov, poľovníkov, motorkárov aj štvorkolkárov. Ked za volantom je obmedzený egoista,ktorý sa stará len o seba a vlastné pocity, tak zničí lesnú cestu a jej okolie. Naopak ak za volantom bude ohľaduplný človek, ktorý ma v úcte prírodu, tak bude si vážiť lesnú cestu a možnosť, že môže sa pohybovať po prírode motorovým vozidlom. Stretol som aj ohľaduplných pilčíkov, ktorý čistili za sebou lesné cesty po ťažbe a stretol som aj mladšie ročníky motorkárov, ktorý s drapákmi na kolesách a výkonom motorky alebo štvorkolky zničili a poorali veľa lesnej pôdy a rastlí. Nie len lesné cesty, ale aj často lesné dôležité pre zver lúky mimo ciest vo voľnej prírode. Preto tato téma je stále diskutabilná všetko je to o ľuďoch a jednotlivcoch ako to vnímajú a ako pristupujú k prírode, ale aj k ostatným ľuďom. Je veľmi zle riešenie a veľmi neštastné riešiť to ako pár bláznov( prepáčte za výraz) naťahovaním ostnatých drôtov a oceľových laniek cez cestu, alebo hádzanie na lesnú cestu konáre a staré suché stromy. Len narobíte prácu ostatným ľuďom , ktorý chodia a čistia lesné chodníky a cesty - som jedným znich preto viem, že sa to takto deje- aj keď už je stále menej a menej schválne zatarasených ciest . Ľudia a tak aj stroje patria do lesa, ale v obmedzenom množstve a určite zo zodpovedným prístupom jednotlivca. V neposlednom rade často stretávam lenivých poľovníkov aj lesných robotníkov , ktorým je ťažko prejsť par metrov pešo a pri každej príležitosti len sadnú do auta a prevážajú sa po lesoch ako keby to bola samozrejmosť a jediná možnosť premiestniť sa po lese ( pritom mnohým z ních by pohyb určite prospel). Ak sa konečne zmení zmýšľanie, prístup k človeka ku človekovi a aj k prírode a mentalita ľudí tak nebude potrebne riešiť kto ako a kedy do lesa patrí alebo nepatrí.

Prdič

To foto z Košarísk hovorí aj o inom: na motorke za normálnych podmienok lesu veľmi ublížiť nedokáže. Porovnajte čo zostáva za ním a čo za jarok práve kolmo prechádza, ktorý zostal asi za lesnou technikou zvážajúcou drevo.

Nejdem obhajovať týchto športovcov a porušovanie pravidiel (mimochodom kto si myslí že jazdiť na motorke v teréne je nejaké ulievanie sa tak ten o tom nemá predstavu), no právny stav u nás je trochu nešťastný. Zároveň úplne nechápem tých ignorantov čo si musia namieriť do národných parkov... to že je to trestný čin je zas trochu mimo - asi ako kriminalizácia adolescentov za fajčenie džointu. A tak si my tu na tom našom Penta/J+T-kocúrkove nažívame :)

RoL
  1. lokal na e-bajkoch cez Zadne medodoly do Kopskeho sedla. A komu to vadi, ze?
Lubo

V sobotu neďaleko Kosarisk na úzkom cyklochodniku (singlac) takto:

Čanky

(2) Kto v rozpore so všeobecne záväznými predpismi na ochranu prírody a krajiny alebo so všeobecne záväznými predpismi na úseku lesného hospodárstva neoprávnene jazdí motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, motocyklom alebo skútrom na lesnom alebo poľnohospodárskom pozemku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

Miso.K

Ospravedlňujem sa, vyjadril som sa nepresne. Zákaz jazdy motorovým vozidlom rieši niekoľko zákonov. Ja som mal na mysli zákon o ochrane prírody, kde je od 2. stupňa takáto jazda trestným činom - to by bolo to exemplárne potrestanie. Toto má v kompetencii riešiť stráž prírody a polícia. Samozrejme, polícia môže sankcionovať aj v zmysle zákona o cestnej premávke. Jazda mimo cestu je priestupkom voči tomuto zákonu. Takže áno, ak štvorkolkára na hrebeni LMF, prípadne hubára v aute na kraji lesa či na lúke (1. stupeň ochrany) chytí policajt, je to za pokutu. Aby toho nebolo málo, rieši to aj zákon o lesoch.

Stanot

To čo sa tu píše nie je pravda.Motorovým vozidlom je povolené jazdiť len po verejných komunikáciach.Jazda po poliach lúkach a lesoch je trestný čin!Problém je v tom že polícia ani dalšie štátne orgány tomu nevenuju dostatočnú pozornosť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum