Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Morava - jeseň popri rieke

Diskusná téma K článku: Morava - jeseň popri rieke

Počas mojich potuliek po Slovácku, či už peši alebo na bicykli, som sa často dostával k rieke Morave. Rieku dosť dobre poznám. Videl som ju v obdobiach sucha, keď sa len tak motala korytom a obnažovala svoje brehy. A videl som ju aj v časoch povodní, keď sa prelievala cez ochranné hrádze a doširoka zaplavovala celú krajinu. Poznám ju v lete, kedy sme sa v nej kúpavali, i v zime, keď v tuhých mrazoch zamrzla a my sme so stiahnutým zadkom korčuľovali po ľade. A tak som si povedal, že som ju ešte poriadne nevidel na jeseň. Preto som využil tohtoročnú nádhernú jeseň, tak ústretovú duši turistu, a vyrazil som na rieku. Či skôr - ku rieke.

Milan Hrubý

Ahoj Borku.Neměl jsem vůbec tušení,že ta Morava ještě v takovém stavu někde existuje.Pamatuji si to ještě v místě mezi Tvrdonicema a Lanžhotem (ČR)Adamov-Brodské(SR,pak se to zregulovalo a je to taková "umělina".Budu se tam muset zajet na to podívat.Milan

Petras

Líbí se mi Boro jak umíš užívat život. Stále jsi chalan hledající dobrodružství, nové zážitky. Taky se samozřejmě na toulačkách setkávám s věcma nad kterýma rozum zůstává stát a srdce se sevře úzkostí. Ale sám to dobře poznáš, příroda má jiná měřítka než je pomíjivost lidského života. A pak,dějí se i věci, ve které by už nikdo nedoufal. Třeba revitalizace kdysi zasypané říčky v CHKO Poodří. A piš stále tak jak píšeš, tím očíslovaným Honzou se nenech rozházet.

Honza286

Boro: No v nejpřísněji chráněné zóně NP a nadto NPR by se asi těžit opravdu nemělo (ukázkové příklady jsou z V. Fatry Blatnická a Gaderská dolina, z Tater Tichá a Koprová). V PR a jiných menších chráněných územích asi také ne, ale je to přece jen menší průser, když se tam těží.

Boro

Honzo: Vôbec nemám v úmysle diskutovať o tom, kde sa ťaží viac dreva v chránených územiach.Nakoniec štatút "Přirodní památka" vôbec nevylučuje ťažbu dreva, rovnako ako štatút "Národný park". Celé okolie rieky Moravy je v spomínanom úseku obhospodarované polnohospodársky a hospodárskymi lesmi. Sú tu normálne polia a vysadené lesy v ktorých je ťažba dreva. Potiaľto to je všetko ok. Ale ak si otvoríš fotomapu tejto oblasti napr. na mapy.cz$ret tak zistíš, že len tie dva poloostrovy a jeden ostrovček medzi nimi sú niečim naozaj zachovalým a vynimočným. Ich rozloha je naozaj malá, možno hektár, a je na nich ,resp. bolo možno 40 stromov, bez ktorých by sa ťažba zaobišla. A práve tu vidím nedostatok ochranárov, ktorí nevyvíjali dostatočný tlak a vplyv na miestne orgány, aby zabránili ťažbe v tejto maličkej lokalite. Keď niekde chodím ,tak píšem o tom, čo sa mi stalo, čo sa mi páči a tiež aj nepáči. A je mi úplne jedno, či som na Slovensku,v Čechách, alebo v Tramtárii.

Honza286

Hezký článek, ad dřevorubci v chráněných územích - v tom si nemají Češi a Slováci vůbec co závidět - v obou zemích je to stejné, ač dle mého subjektivního názoru je tento nešvar mnohem masovější na Slovensku (stačí se podívat např. do NPR Gaderská dolina či kdekoli do Nízkých Tater).

Sona

Ta plaz pod borovicami vyzera fakt dobre.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov