Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nízke Beskydy - minipohorie Busov

Diskusná téma K článku: Nízke Beskydy - minipohorie Busov

Pomerne neznáme pohorie vo výbežku severovýchodnej hranice Slovenska nie je veľmi častým objektom turistov. Pri plánovaní víkendového výletu mi však spočinie zrak na dominante pohoria a jeho najvyššom, rovnomennom vrchole – Busove. Pohľad na turistické značky, možnosť zokruhovania a časová nenáročnosť rozhodnú, ako strávime jesenný deň.

Geronimo

V piatok (19.4.2013) sme si prešli túto trasu, počasie nádherné, dolu v Gaboltove a v Cigeľke takmer leto, hore na Busove miestami meter snehu, parádny kontrast. Dohľadnosť skvelá, dolu pár výškových metrov pod vrcholom Busova krásny výhľad na zasnežené Vysoké Tatry...bolo miestami náročné driapať sa hore v tom snehu tesne pred vrcholom a aj zliezať z Busova smerom na Cigeľku...ale túra vydarená, stálo to za tú námahu :) Odporúčam prejsť si to, je čo obdivovať :)

Djvlado

Cesta na hranicu cez Fricku je zjazdna beznym osobnym autom, ale treba ist velmi pomaly lebo je rozbita a kamenista. Ja osobne chodim len po hranicu, za hranicu nechodim, ale co mi vraveli miestni, tak niekedy bola z hranice cesta do Polska zjazdna tiez, ale zevraj teraz je zarastena, takze neviem. Rampa tam hore nieje ziada, takze nieje problem z prechodom cez hranicu. Do Polska sa autom da dostat jedine cez Kurovske sedlo, ked nepocitam tu neistu cestu z Fricky. A co sa tyka jazdenia s bicyklom po hranici, tak da sa jazdit v pohode, ale su tam miesta, kde treba zosadnut dole z bicykla koli strmej pasazi v kopci, popadanym stromom alebo kamenistym rozbitym terenom, proste klasicky hranicny hreben.

Axel

Kedze tu mame miestneho znalca, poprosim o par info: ako je zjazdna cesta cez Fricku do Polska? (nejaka rampa?) Je na bicykel vhodna cela hranica uz od Kurovskeho sedla az po Cigelku? (resp. ktora cas nie je vhodna?).
Cez ktore dalsie sedla sa viem eventualne dostat do Polska autom?
Vdaka ;-)

Djvlado

Pekny clanok, pobavil som sa, lebo tento kraj poznam ako vlastnu dlan a je to tam tak ako pises :-). V dedinke Petrova mam starych rodicov a aj bratrancov, takze tam chodim velmi casto, teraz v lete som tam bol cely august a zobral som si tam aj bicykel tak som tam pochodil vsetko co sa dalo, bol som aj na Busove, ale nikdy viac na bicykli na Busov (strasne namahave), uz len peso. Ale dobre sa na bicykli ide po hranici nad Cigelkou alebo Petrovou alebo Frickou, paradne zjazdy po lukach alebo lesnych cestach, vrelo odporucam.

Alexander

Dobre info, Tono. Tiež mam podla mapy vyhliadnutu tuto trasu uz dlho, tak info sa zidu.

Tono

Paradny clanok. Pri jeho citani som veru zaspominal na moju davnu navstevu N. Tvarozca a vrchu Busov. Inak, malokto vie, ze na J vybezku Busova (kota 679 poloha Ostra hura) stala vyznamna pevnost Bratrikov. Napriek jej lokalnemu vyznamu, po porazkach a vytlaceni bratrikov zanika. Dodnes sa zachovalo len valove opevnenie. Nieco podobne stalo v Chmelove (Zadna hura) a na Kvetnici pri Poprade.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma