Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brestová, Salatín a Pachoľa zo Zverovky

Rado

Vďaka za článok, aspoň som si mohol pozrieť, ako to v ten deň vyzeralo na hrebeni (išiel som okoli plies).

K tomu Šindľovcu - ja si tam vždy dávam kapustnicu a tá ma ešte nikdy nesklamala. Tiež na pirohy som počul kladné recenzie. Na halušky som už počul viac tých negatívnych. Je to svojský podnik, ale aspoň si tam je kde sadnúť. :)

Vrana

Boooze to Vam tak vadi, ze niekto chce mat jasno v tom ktory vrchol je v hrebeni najvyssi a preco je to tak? Alebo Vam staci, co pise wikipedia a dalej nad tym nerozmyslate?

Jaro "rarach" nad

Pekny clanocek, Zapadne Tatry su stale krasne. Zacinam banovat, ze som povodny plan zucastnit sa zavrhol...moja sprostost.
Adi, hlavu hore, aj ked to vyzera, ze gro disputantov na Hiking.sk tvoria statisti, jazykovedci a cojaviem od coho este samozvani odbornici, podstatne je, ze ste si to patricne uzili a s nami o tuto radost podelili. Verim, ze raz na teba s Matusom niekde na chodnicku natrafim, kedze som tiez \"horofilny krabkohladac\" ;-)

Adushka

No, takze sme sa zhodli, ze to s tym Banikovom bolo napisane spravne, ale kedze ja nemam rada spory, tak to je v texte uz od doobedia zmenene. Myslim si, ze tym padom dalsia diskusia k tomu nema vyznam.

To iste k slovku event - uz sa tu viaceri vyjadrili, ma to komplexnejsi charakter, takze nechavam tak. Geocaching je pre mna sprijemnenie turistiky, takze sa vzdy bude objavovat aj v mojich clankoch. Ak to niekto nemusite, tak to necitajte/pripadne ignorujte tym padom moje clanky.

Matus, davala som este aj to dodatocne doostrenie, ale asi teda stale nestacilo, ja neviem, moj zrak na rozpoznanie toho, ci to je uz ok, alebo este stale nie, nestaci.

Tura bola perfektna, ja som si ju uzila, a kedze podmienky boli trosku specifickejsie, tak som o tom napisala. A vzdy ma mrzi, ked sa diskusia zvrhne na nieco, co ani poriadne s clankom nesuvisi. Takze tak.

Fangorn

neviem prečo sa tu pri každej túre v ZT riešia geografické pojmy, prevýšenia, sedlá,.... to je fakt des :( Článok je super a kto nerobí geocaching tak je to jeho problém :)))

MatusM

Bola to parádna túrička, škoda, že ste sa odpojili pred Baníkovom (inak naozaj najvyšším vrcholom v hlavnom hrebeni Západných Tatier). To ticho hore som si osamote vychutnával dlhé desiatky minút, pozorujúc svetelné javy podobné vidmám a víriace mračná nad Pachoľaťom :)

Mimochodom, ďalšie/väčšie fotky z tejto túry nájdete tu:
flickr.com/…/show$ret

Tieto, čo sú pri článku nie sú ideálne doostrené. Pre neautorov - trochu sa zmenil systém vkladania článkov a fotiek k nim, takže to chce trochu zvyku, cviku a ladenia.

Dík za spomienku ;o)

Jazikoví purysta

Merhorn, ja som tiez zacal citat, ale pri "...geokešerskí kamaráti turistický event..." som to vzdal a presiel na foťky.

Qeci: preco je v jednej vete slovencina + fonetivcky prepis anglictiny + anglictina ?

(je pravda, ze ja dokazem v jednej vete miesat AJ + NJ, ale robievam to v hovorenej reci...)

Honza286

Bulate, asi to netušíš, ale v geocachingu se slovo event používá zcela běžně. Je to terminus technicus stejně jako mnohá slova v jiných odvětvích lidské činnosti (namátkou v bilogii flóra a fauna, v politologii integrace atd.

Bulat

vrana, načo ti je sedlo- ale odpovedz si na jednochu otazku- ideš po hlavnom ZT hrebeni- možeš ho prejst cez Bystru tak, aby si išiel stále po hrebeni a nesiel určity usek opakovane po svojich stopach? Na Bystru to nejde, lebo usek Blyšť- Bystra musíš ist 2x /tam i spat/ ... takže Bystra je jednoznačno v bočnom hrebeni, i keď malý kúsok od hlavného.... v tom je podstatny roziel oproti malofatranskému Kriváňu.

Honza286

Vrana, k oddělení dvou vrcholů není potřeba žádné sedlo, rozhodující je skutečnost, že je výše než všechny okolní body do určité vzdálenosti (v řádu stovek metrů). Aby to nebylo jednoduché, tak UIAA rozlišuje tři typy vrcholů - subvrchol (převýšení do 30 m, v Tatrách by byly ukázkovým příkladem dva vrcholy Ostrého Roháče), nezávislý vrchol (převýšení 30 m a více) a hora (převýšení nad 300 m). Ad sedlo - sedlo nemusí být nijak výrazné, pokud jdeš z Blyště na Bystrou byť jen pár metrů z kopce, tak je Blyšť i Bystrá samostatný vrchol

Bulat

No čo sa týka pochybností okolo Bystrej... všade sa uvádza, že prve tri najvyššie vrcholy ZT sú v bočných rázsochách vybiehajúcich smerom na juh- čiže 1. Bystrá, 2. Jakubiná, 3. Baranec.... Navyšší v hlavnom hrebeni je skutočne Baníkov, ktorý je 4. najvyšším kopcom ZT ... v článku je to teda uvedené správne a nemenil by som to.
Inak tiež som sa pousmial v duchu nad tým "eventom" ... vari neexistujú slovenské ekvivalenty - stretnutie, udalosť ...a tď ?? Nie som žiadny purista ale tento newspeak fakt nemusim...
A este jedna technicka pripomienka- halušky v penzione Šindľovec som mal ...a boli mimoriadne hnusné... takže Šindľovec " never more" ... oops- zas ten prekliaty newspeak... vidíte ako ste ma zmagorili :-)

Bikemartin

Komu je načo terminus ´najvyšší vrch hlavného hrebeňa´? Najvyšší vrch pohoria nestačí?

Vrana, súhlas, sedlo tam nie je, Blyšť je fakt len kóta, na ktorej sa lomí SK/PL hranica.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum