Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brestová, Salatín a Pachoľa zo Zverovky

Diskusná téma K článku: Brestová, Salatín a Pachoľa zo Zverovky

Z oblúka kopcov okolo Roháčskej doliny mi chýba v mojej pomyselnej tabuľke prejdených trás úsek Brestová – Baníkovské sedlo. Takmer na koniec októbra plánujú geokešerskí kamaráti turistický event do Západných Tatier. Každý si môže zvoliť trasu podľa svojej kondície a aktuálnych podmienok, dôležité je, aby končila na Zverovke, kde sme sa máme potom všetci stretnúť. Kvôli náhlemu ochladeniu, ktoré prinieslo prvé tohtoročné sneženie, si väčšina volí za trasu okruh cez Roháčske plesá. Len zopár sa nás vydáva na hrebeň a to práve na úsek Brestová – Baníkovské sedlo.

Daulagiri

Fajnový článok aj fotečky, príjemné čítanie takto na večer. Väčšia dĺžka trasy je pre mňa zatiaľ nepochodená.
A tie halušky na Šindľovci vtedy naozaj za veľa nestáli, už si spomínam bulat :-)
Inak v ten deň som bol vo Vysokých Tatrách a tam to bolo o oblakoch, hmle a hustej hmle, vôbec som netušil že niekde môže byť v tých okamihoch takto krásne.

Jjano

Adush, Matúš, jednu vec nepochopím: Obidvaja ste zamestnaní. Odkiaľ, do šlaka, máte toľko času na turistiku? :-))))

Ďakujem za pekný článoček a ďalšiu inšpiráciu. :-)

Vrana

2 honza: Suhlasim. Vtip je v tom ze kota "Blyst" nie je vrchol. Je to len miesto kde sa hreben lame, ale stupat sa da dalej na Bystru. Uplne rovnako je to aj s Velkym Krivanom, len tam ta kota nema ziaden nazov a je blizsie k vrcholu.

Rozsutec je specificky v tom, ze ma viac vrcholov, pricom hlavny hreben MF neprechodza najvyssim vrcholom.

Honza286

Vrana, to se domníváš, že hřeben může jít pod vrcholem? To snad ne, to by pak nebyl hřeben. Hřeben už ze své definice spojuje vrcholy a sedla, tudíž nemůže vést po úpatích vrcholů.

Honza286

MatusM: Máš pravdu, ale pokud si dáš četnost záznamu bodu na nejnižší možnou hodnotu, je ta přesnost i co se převýšení týče dostatečná.

MatusM

Na súčet nastúpaných, či klesnutých metrov sa spoliehať nedá, ukladaná trasa je len množina uložených bodov s určitou časovou frekvenciou..

Ale aktuálnu nadmorskú výšku ti GPS určí pomerne spoľahlivo.

Vrana

2 honza: Rozsutec lezi na hlavnom hrebeni, ale jeho vrchol nie. Vrchol v zmysle najvyssi bod masivu. Rozumies?

S Velkym Krivanom si mi dal vlastne za pravdu.

Honza286

Ad Velký Kriváň, ten samozřejmě leží na hlavním hřebeni Malé Fatry, ze Snilovského sedla jdeš do kopce na rozcestí pod samotným vrcholem V. Kriváně, poté klesáš a následně mírně stoupáš na Pekelník.

Honza286

Vrana, máš opravdu značné nedostatky ve svých znalostech, pokud tvrdíš, že Rozsutec leží mimo hlavní hřeben Malé Fatry. Opravdu by mě zajímalo, kudy dle tebe vede hlavní hřeben Malé Fatry, když nevede přes Rozsutec? No a o užitečnosti GPS na Slovensku ti povím jednu získanou zkušenost - GPS se mi více jak osvědčila v mnoha slovenských pohořích s nedostatečným značením (např. Velká Fatra). Ad přesnost GPS - hodně záleží na přesnosti mapových podkladů, výškově je gps přesná +- 5 m /100 m výšky, problém nastává jen při výrazné změně tlaku zapříčiněného změnou počasí (přecházející fronta).

Vrana

2 MatusM: nikoho nepresviedcam, dokonca Aduske som s Banikovom dal za pravdu.

O GPS si myslim svoje. Na Slovensku zbytocnost a presnost je na smiech.
hiking.sk/…/rohacske_kolecko2…

Jedinu zmysluplnu odpoved dal Tomas, hoci jeho trasovanie hrebena MF v useku Velky Krivan - Snilovske sedlo by ma zaujimalo. Ja si totiz myslim, ze vrchol Velkeho Krivana lezi mimo hlavneho hrebena pohoria rovnako ako Bystra. Podobne vrchol Rozsutca.

Ale uznavam, ze su to hluposti. Skor na zamyslenie sa, ako na hlbsie skumanie ;-)

Antenkar

Tak článok sa mne osobne páčil, fotografie tiež. Neriešim ostrosť a ani gramatickú správnosť. Nebola to domáca úloha. Čo sa týka geografickej správnosti, sem tam menšia debatka nezaškodí, ak neprerastie do príliš vážnych škriepok. Ide o to , čo najviac priblížiť tým , ktorí ešte danú časť Slovenska nepoznajú , to čo by ich tam mohlo čakať v danú dobu. A to článok splnil bez výnimky. Vďaka. A ahojte niekde na vrcholkoch.

MatusM

Vrana, čudná kombinácia otázok buď/alebo. Odpoveď je ani, ani.

Veď si zapni GPS a prejdi sa po hlavnom hrebeni z východu na západ, či naopak, bez toho aby si odbočil. Najvyšší bod dosiahneš na Baníkove.

Dá sa k tomu pristupovať aj z iného pohľadu, to nikomu neberiem. Nepatrím k tým, čo chcú silou mocou presviedčať iných o svojej pravde. Ale to mi nebráni podávať môj pohľad ako fakt:) Asi toľko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma