Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový návštevný poriadok TANAP v príprave

Lubo

Som rad, ze mame tvoju doveru :-) Verim, ze ju nesklameme :-).

Sheriff

ahojte, tak uz som trochu vychladol a mozem trosku aj argumentovat...
najma teda ohladne chaty v rackovej som dostal info asi pred pol rokom od domacich, ze sa tam planuje zahajit nejaka vystavba na mieste terajsej koliby pod klinom. tukal som si na celo a vravel, ze je to nejaky miestny drb... preto ma tato "vyhlaska" tak poburila, ked vidim, ze zase par mocnych prejde cez rozum nam bezmocnym... a mozeme kricat kolko chceme, nepomozeme si...
som za otvorenie davnejsie uzavretych chodnikov, ale nie som za otvorenie chranenych uzemi, aj ked je fakt, ze som sa sam informoval, ci by bola moznost s ochranarmi na tieto uzemia vstupit. nebola... no, a ked chcete, volajte ma ultrazeleny, vobec to nie je pravda... skor je to bezmocnost...

Lubo

Info o planovavych novych chatach nebude sucastou novej vyhlasky. Ide o zamer, navyse pod Klinom ma vraj ist o obnovu koliby. Ako to bude vyzerat, kedy a ci vobec, nie je zatial iste.
Mimochodom, osobne by som privital, keby do velmi chranenych lokalit robili enviromentalne sprevadzanie ... zamedzilo by sa hulvatstvu a ludia by mohli nazriet na miesta, ktore su chranene a zoznamit sa s dovodmi preco tomu tak je. Lebo chranime hory nie pred clovekom ale pre cloveka.

Sheriff

uvidime, ako ta "obnova" bude vyzerat... aby tam nevznikla najskor obcerstvovacia letna restauracia, potom 10 miest na spanie a po 20 rokoch celorocna chata s luxusom a pristupom autami po koniec terajsej spevnenej cesty...
ano, spristupnime uzavrete a chranene miesta, ale nie preto, aby dva roky pozorovali, ci to skodi prirode, a po dvoch rokoch vyhlasili ze nezbadali ziadny mrakantny rozdiel a bum ho, otvorime aj posledne zachovane zakutia... v tomto smere a style akom je to napisane som pesimista...

Vilo

Vážení, 2 poznámky:

  1. nový návštevný poriadok vítam
    • a táto poznámka patrí aj niektorým z vás, čo sem píšete: príroda nie je súkromným, ani kolektívnym majetkom ochranárov, aby mali konečné slovo v tom kto, kedy, kde a za akých okolností do nej môže vstúpiť. Tá neuveriteľná arogancia, s akou pristupujú k návštevníkom hôr (pričom vôbec nerozlišujú slušných od vandalov) je prinajmenšom porovnateľná s javmi, ktoré najviac kritizujú - správanie sa bezohľadných drancovateľov, hulvátov a tupých ignorantov z opačnej strany názorového spektra. Zdravý rozum predpokladá kompromisy - a z ich strany zaznieva váťazoslávny pokrik vždy, keď "prevalcujú" svojím fanatizmom väčšinu.

Je načase s týmto skončiť. A prírodné krásy využívať rozumne. Nový návštevný poriadok so všetkými jeho návrhmi vítam ako prvý krok v tomto smere.

Honza286

Konečně nějaký aspoň zčásti pozitivní návrh. Jediné, co se mi nelíbí, je výstavba dalších chat, těch je už v Tatrách dost. Bohatě stačí vymezit na hřebenovce Západních Tater mísa pro stanování, ale tam se mi nelíbí že chtějí povolit pouze bivak:/. I s těmi Beliankami souhlasím, ale otázkou je, kolik bude ten průvodce stát, aby to nebylo třeba tolik jako na Gerlach:( Jinak například navrhované znovuobnovení značky na Furkotský štít je víceméně logické, vždyť je to od Bystrého sedla tak 10 minut. Podobně postupují i v některých lokalitách Poláci (že by se TANAP inspiroval tam?).

Vmlyn

Zatial to vyzera slubne, aj ked na optimizmus je priskoro. Az sa umozni (a zabezpeci) vystup na Gerlach a Lomnicky stit bez horskeho vodcu a az pri pohybe v neznackovanom skalnom terene na mna strazca nebude hulakat a pokutovat ma a namiesto toho mi priatelsky poradi, potom uverim, ze sme sa (cca po 30 rokoch) vratili k normalnym ludskym pomerom. Inac som za to, aby sa podobne ako v Polsku platilo nevysoke vstupne do dolin. Tym sa znizi podiel tych "navstevnikov", ktori Tatram skodia.

Lubo

Oo, neviem ci Gerlach a Lomnicak vyzeraju slubne.
Skor by som tvrdil, ze ani nie. Ostatne veci by sa vsak mohli trochu pohnut. S drobnym vstupnym do dolin by som suhlasil v pripade, ak by bolo zaistene, ze vybrane peniaze sa priamo investuju do danej doliny. Tak by su najnavstevovanejsie doliny alebo sedla mohli aspon ciastocne zarobit opatrenia, ktore sa tam vzhladom na posobenie cloveka musia robit.
Mimochodom, dalsie info k tejto teme je tu: hiking.sk/…/otvoria_sa_dalsie…

Mudry

Zaujimavy prispevok akurat autorka musi byt absolutne neznala problematiky alebo jej to pisal Klauco co je takmer to iste: navstevny poriadok spracovava Sprava TANAP s KUZP v Presove od roku 2003 ale kym sa neschvali zonacia nepohne sa ani navstevny poriadok, preto je iluziou pisat co bude ked bude - uvedene navrhy su zrejme len snahou bradateho sekcneho vyuzit dva roky (uz len:-) vo funkcii na MZP SR a splatit tak sluby ktore ho do funkcie vyniesli...ak sa nemylim hm

Sona

Matador, vsimni si prosim, ze Tebou spominany clanok vysiel 2.7., zatial co clanok na sme.sk 29.10, takze tazko mozes porovnavat aktualnost informacii v oboch clankoch. V case pisania nasho clanku boli aktualne tie informacie, ktore tam su. V novsich clankoch mame novsie informacie, napriklad tu hiking.sk/…/schengen_a_turist…
uvadzame, ze podla informacii z Ministerstva ZP by mal byt novy navstevny poriadok prijaty pred buducorocnou letnou sezonou, mozno uz od februara.

Peter61

Pre Honzu286
z hiking.sk/…/turisticke_trasy_…

SZCZEGÓŁOWE ZASADY ORGANIZOWANIA WYCIECZEK ORAZ ZBIOROWYCH IMPREZ TURYSTYCZNYCH I SPORTOWYCH W GÓRACH .
§ 3.1. Wycieczki piesze lub narciarskie na terenach górskich, leżących na obszarach parków narodowych i rezerwatów przyrody oraz leżących powyżej 1000 m n.p.m., mogą prowadzić tylko górscy przewodnicy turystyczni.

Honza286

To Peter61: Sice nevím, z jakého zákonu to máš, ale je to jedno, poněvadž tam je psáno, že v horském terénu (nad 1 000 m) mohou (nikoli musí) provádět pouze horší průvodci. Dle mě to bude spíše zákon týkající se obecně průvodců a v tom případě platí totéž v lehce jiné podobě i v ČR, zřejmě i na Slovensku tomu tak bude). Je to v podstatě totéž, co platí v Praze, kde mohou dělat průvodce pouze lidí s licencí pro průvodcování v Praze, v horách mohou tedy provádět pouze licencovaní horší průvodci (ten přesný termín se bude stát od státu lišit).

Honza286

Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně, takže to lehce upřesním. V tom předpise není psáno nic o tom, že organizované skupiny musí mít průvodce, ale pokud jej mají, tak musí mít licenci jako horský průvodce (je to z důvodu bezpečnosti, znalosti lezecké techniky apod.).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov