Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový návštevný poriadok TANAP v príprave

PaliT

Bohvie aký tu je právny status. Rád by som vedel, čo oprávňuje niekoho odnášať z TANAPu v podstate prírodný materiál, ktorý tam patrí do biotopu a je súčasťou prírodných procesov. Veď aj na toto musí byť nejaká legislatíva. (Dúfam, že sa tu neuplatňuje princíp, že mŕtve zviera patrí nejakému miestnemu poľovníckemu združeniu).

Peter61

@PaliT :
k tym kadaverom :
IMHO je to pre zooogov a veterinarov cenny biologicky material na rutinne laboratorne vysetrenie a takisto aj biometricke merania. Duplom preto, ze vzhladom na teploty neslo este k pokrocilemu rozkladu.

PaliT

Na DNA stačí vzorka, fakt by som rád vedel, načo tam zhromaždili všetky tie telá.
Mne to pripadá ako zásah do prírodných procesov (potom sa čudujeme, že medvede utekajú do obcí ku smetiakom). Na jednej hiking.sk prednáške nám odborník na pralesy objasňoval, že v minulosti boli napr. medvede omnoho väčšie, okrem iného aj preto, že v lesoch bolo veľa zveri, čo tvorilo omnoho väčšiu dostupnosť bielkovinovej potravy. Špecificky hovoril o kadaveroch v časoch, keď tu ešte žili pratury, losy, zubry, atď. V Tatrách šelmy potrebujú aj tento zdroj potravy.

Tie kamzíky nad Žiarskou chatou padli za obeť pyrotechnike na chate, či kvôli hluku z podhoria? Kedy to bolo? Ako to vieme?

Peter61

@PaliT :
k tym kadaverom :
IMHO je to pre zooogov a veterinarov cenny biologicky material na rutinne laboratorne vysetrenie a takisto aj biometricke merania. Duplom preto, ze vzhladom na teploty neslo este k pokrocilemu rozkladu.
Ak si to tak vezmem, od kamzikov okrem kadaverov je dostupny iba trus srst(parazitologicke vysetrenia a analyza DNA) a pri imobilizacii snad krv. Ale imobilizacia je uz tiez zasah.

Mozem sa samozrejme mylit, mozno bikemartin by vedel upresnit, co sa sa napr. vysetrit zo sera z kadaveru. Ak sa samozrejme chce vysetrovat.
Druha vec je, ze aj ked do Silvstra napadne sneh, pravdepodobne sa nespoji s ladovym podkladom a hrozi pad stada kvoli pyrotechnike ( nieco podobne ako svojho casu 14 ks nad Žiarskou ch.)

PaliT

Zaujímalo by ma, kde presne a za akých okolností spadli tieto kamzíky: spis.korzar.sme.sk/…/pocas-sv…

Na jednej strane si myslím, že ak sa preukáže, že padli za obeť vyrušovaniu, tak uzávery na konkrétnych miestach majú opodstatnenie, na druhej strane mi tie Majkove vyjadrenia bez upresnenia detailov pripadajú ako demagógia, ktorou sa pokúša presadzovať svoju agendu.

Kamzíky sa môžu splašiť aj následkom úplne legálneho pohybu horolezcov, to vyriešia len rezervácie s úplným zákazom vstupu kohokoľvek. V takýchto podmienkach budú vždy aj prirodzené úhyny, kamzík nemá mačky a na zľadovatenom teréne spadnú kdekoľvek vo svete.

Zarazilo ma, že ich takto pozbierali, veď kadavery kamzíkov patria k štandardnému jedálničku mäsožravcov od nepamäti. Neviem ako rysy, ale medvede odjakživa vyhrabávali na jar kamzíky z lavín,čo je toto za ochrana prírody? Prečo títo “ochranári” odopierajú prirodzenú potravu chráneným živočíchom?

Beta

Veľmi dobre poznám problémy autobusovej dopravy, ale vína je aj na poľskej strane. Prvý bus z Zakopaného do Lysej Poľany odchádza o siedmej, na Slovensku stihnem autobus o desiatej. V zime posledný bus do Zakopaného odchádza o 17.30, často musím cestovať stopkom. A nie je to len problém Tatier. Niekto sa snažil prísť autobusom z Poľska do Červeného Kláštoru? Rýchlejšie bude ísť 2 hodiny peši. Turistické chodniki - keď sme vstúpili do Schengen, riaditeľ TANAP-u hovoril, že chce zamknúť niektoré chodniki lebo sa boji, že do slovenských Tatier prídu stovky polskich turistov, a to nebude dobre pre prírodu.

Beta

o, vidím, že niekto sa tu polonizuje :-))

PaliT

Nepochopil si ma. O "šopkizme" si nerobím nijaké ilúzie. Ani netvrdím, že všetko nariadené poctivo dodržiavam, lebo o účelnosti zákonov, čo buzerujú pešieho turistu v miestach, kde nebránia devastácii hospodárskej, často hlboko pochybujem.
Napriek tomu viem, že v teréne existujú skutoční odborníci a znalci, ktorí majú k problematike čo povedať. A od nich chcem informácie, lebo podľa toho viem prijať vlastné obmedzenia, ktoré už nediktuje zákon, ale svedomie.

Príklad - v dávnych dobách som liezol na skaly, kde nikto nechyroval o sokolovi sťahovavom, ale pod zámienkou jeho ochrany tam bol zákaz. Keďže som sa dobre poznal s ornitológmi, ktorí robili v teréne pozorovania, tak som mal z prvej ruky informácie. Ak mi povedali, že teraz je tam moja prítomnosť potenciálne škodlivá, nešiel som tam.

Z tohto pohľadu by ma zaujímalo, čo by mi povedali o uzáverách skutoční znalci tatranskej prírody.

Vrana

Pali tvoja naivita ma uz udivuje

domov.sme.sk/…/sef-ochranarov…

Vnimajuc devastaciu narodnych parkov, myslis, ze kam sa ochrana prirody posunula za 7 rokov?

Nechcem hadzat vsetkych profesionalnych ochranarov do jedneho vreca, ale podla mna su tam uz viac menej len cudaci, ktori onanuju napr. nad sledovanim medvedov s obojkami. Samotny predmet ochrany najvzacnejsich uzemi je im ukradnuty a su schopni akurat tak dodrbat cloviecika na ture, ktory o 1-2 dni porusil sezonnu uzaveru.

PaliT

Keď som si prečítal ten návrh, tak najprv mi trošku zapulzovala žilka, ale potom som si povedal, že by som sa rád porozprával so skutočným ochranárom z terénu a položil mu na neoficiálnom fóre zopár otázok. Čo keby na také stretnutie autorov Hikingu Soňa pozvala prednášať toho ochranára, čo aj sem občas prispieva?

Ja by som napr. rád videl celoročne otvorené Rysy, Jahňací a Kôprovský štít a Kriváň. A prechody sediel, napr. trasy cez Kopské sedlo, či Javorovú cez Terynku na Hrebienok. Ale ak mi nejaký fundovaný človek z terénu vysvetlí, že tu – vtedy a vtedy – môže byť poškodená príroda, tak sa tam nebudem chcieť za každú cenu promenádovať (ja by som teda vlastne ako člen Jamesu mohol, ale tu ide o princíp).

Peter61

minv.sk/?spravne-konania-70

Verejná vyhláška – Upovedomenie o začatí konania o obmedzení vstupu verejnosti do častí TANAPu v záujme ochrany prírody a krajiny – „sezónna uzávera“ a výzva k vyjadreniu sa OU-PO-OSZP1-2017/034907-3/KM z 28.08.2017, zverej. 31.08.2017 (381,9 kB)

Príloha k VV - upovedomenie o začatí konania o obmedzení vstupu verejnosti do častí TANAPu - Situačná mapa turistických chodníkov v TANAPe navrhovaných pre zimnú turistickú uzáveru (2,0 MB)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma