Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový návštevný poriadok TANAP v príprave

PaliT

Už to znie ako klišé, ale ako intenzívne vedenie TANAPu bojuje za vypudenie LKT, motorových píl a poľovníctva zo svojho územia? Obmedziť drony v citlivých lokalitách, no fajn, som určite za, ale neviem sa zbaviť pocitu, že s tými prioritami to majú dosť popletené.

Peter61

@ RoL 9:10
presne to som měl na mysli pri tych 4 druhoch, ktore maju podobny pocet.
Najpresnejsi je spocitany kamzik. Gardovo 2x rocne okometricky. Potom je tych cca 1 200 medvedov, co je prepocet TU ZV na zaklade analyzy vzoriek od cca 800 ks jedincov.
Takze ak aplikujem takuto medvediu matematiku a vydelim polovnicke cisla, vyjde mi nieco podobne. Cisla od SWS tiez beriem s rezervou, ale nejdem sa s Tebou ani s nimi hadat.
A co sa tyka polovnikov? ked beham v lese a ked narazim na zaciatok spolocnej polovacky, dobehnem k nim, pytam sa, kto je tu sef a nech mi povie, kam to bude lietat.
To je tak vsetko. Keby carovali aj s cislami u vysokej a ciernej, ktoru tak prekrmnuju a potom nevedia zabranit skodam v polnohospodarstve a tak ...
PaliT : co sa tyka toho videa SL TANAPu
youtube.com/watch?v=KsqSEg5Sh…
ked som to pred casom videl, skusal som vyhladat nejake udaje o vysetreniach takychto nalezov. Najma u toho zoslabnuteho kamzika nad Majlath.ch.
Nechcem podcenovat preparatora, ale napr. nejake zakladne bakteriologicke, parazitologicke vysetrenie by sa zislo. Ak bolo vykonane, tak aspon spomeut vo filme.

RoL

Peter pri tych poctoch velkych seliem trochu opatrnosti, hlavne k stavom, ktore uvadzaju polovnici. Pri medvedoch polovnici udavali odhadovany pocet cez 2200, podla monitoringu a analyz dna zo zozbieranych vzorkov cca 1200ks. U vlka - "Podľa tvrdení ochranárov zostáva po poľovníckej sezóne na Slovensku menej ako 150 vlkov, kým podľa oficiálnych poľovníckych štatistík je ich viac ako 1500, čo je obrovský rozdiel. Podobná situácia je s rysom ostrovidom. Hrozí predátorom vyhynutie, ako tvrdia niektorí ochranári, alebo sú príliš početné, ako si to myslia poľovníci?" (Slovak Wildlife Society)

A nie ine je to u rysa. Polovnici radi prehanaju. Aj ked teda rysa oficialne nelovia.

PaliT

Peter61: Rys je vedený ako chránený druh celoeurópskeho významu, ale je takmer isté, že sa pytlačí. Vysoká je premnožená, diviaky tiež, osobne by som zaviedol aj úplný zákaz lovu vlka na celom území, nielen v TANAPe a spol.

Inak keď sme pri návštevnom poriadku – prihováral by som sa za maloplošné refúgiá, kde by sa vôbec nesmelo vstupovať (ani horolezci ani skialpisti) a podmienka voľného pohybu na ostatnom území parku by mohla byť spojená s preskúšaním z ochrany prírody aj zo zásad bezpečného pohybu + v teréne mať povinnosť výstroje podľa podmienok. Gerlach by som zabezpečil jednosmernými istiacimi pomôckami, ale zároveň zaviedol vstupné a obmedzil počet na, povedzme, 90 ľudí denne. Ochrana prírody by mala právo krátkodobo uzatvárať časti pohoria z dôvodov nejakej mimoriadnej situácie.

Úplne by som v TANAPe zakázal akúkoľvek ťažbu, poľovačky a výstavbu technických zariadení ako sú lanovky. Vlastne sa prihováram za princíp, že turista má právo vstupovať voľne do akejkoľvek zóny, kde je povolené hospodáriť, poľovať a pod., toto by som dal do ústavy, vrátane neprípustnosti obmedzovať pohyb ľudí plotmi (okrem bezprostredného oplotenia záhrad a obydlí) – tzv. "freedom to roam".

Antenkar

Ujo smrek, neviem či chcete byť zaujimavý, alebo taký ste skutočne. Pytliak je ten, kto do lesa chodí neoprávnene za účelom lovu zvery. Nezdá sa mi, že tie spomínané zvieratá by od nejakej organizácie, prípadne od vás potrebovali povolenie. Jedinou škodnou v lese je lovec poľujúci bez oprávnenia- pytliak, ktorým môže byť aj poľovník samotný. No a škodnej v lese môže byť ďaleko viac. Napríklad aj hlupák ujo, či starý chujo.

Ujo smrek

Dobre robia ked poluju aj na medvede rysy a vlky , Vlk Medved aj Rys su traja najvecsi pytliaci a skodcovia v prirode , na to netreba zabudat . Chvala bohu aspon polovnici maju rozum a nepocuvaju zeleny taliban = VLk ,tieto prtispolocenske organizacie sa nechaju nazyvat lesoochranarske zdruzenia, co je drzost .

Peter61

hej, ibaze rys je celorocne chraneny a medveda ŠL ponukaju na odstrel : lesy.sk/files/polovnictvo/*/cennik_2018_sk_ok.pdf
inak bavime sa o 4 druhoch, ktore maju podobny pocet. Ak teda vezmme do uvahy odhad medvedej populacie podla DNA 1200 ks.

PaliT

Napokon aj pravdu máš, bratmm: forestportal.sk/…/vyskyt-a-st…

Neviem presne, prečo v tom zozname "poľovnej zveri" stále uvádzajú niektoré druhy, ale aspoň lepšie chápem mentalitu poľovníkov. Pravdepodobne považujú za poľovnú zver všetko, čo má aspoň dve nohy a je to väčšie ako veverička... Z tohto pohľadu to majú neúplné, lebo im tam chýba zubor a najnovšie aj los. Tie tetrovy sú hádam z nostalgie, alebo čo.

Líšku neuvádzajú, to je, pche, iba škodná...

Podľa toho, čo si písal, by výskyt skialpošov vlastne mohol chrániť svište, nebude to všetko čiernobiele. Každopádne však úhyny kamzíkov existovali aj predtým, takže reči o tom, že za súčasný úhyn môžu vrtuľníky a turisti, môžu a NEMUSIA byť podložené.

PaliT

Rys poľovná zver? Niečo mi ušlo?

Peter61

PaliT:
co sa tyka tych kadaverov v NP :

  • tatransky kamzik je endemit, momentalne v celkom slusnych poctoch
  • rys je polovna zver
  • medved je chraneny zivocich a polovna zver
    Takze JA si myslim, ze ak sa odpracu kadavery, kamziky budu mat vacsi klud, lebo rys si zvykne, ze sa nabeha a potom mu vasci predator zabavi zradlo. Pojde nizsie do lesa.

Co sa tyka "...kamzík môže inštinktívne vyhľadávať prítomnosť ľudí v nádeji..." :
ano, v NP je to tak vedia, ze sa nestriela. Plus existuje pojem "pasivna ochrana". Teda ak sa v zime po doline pohybuju skialposi, znervoznuje to vacsinu rysov a lisok. takze napr.ked skonci skialpova sezona, lisky si pokojne sadnu ku vyhrabom svistov a maju raj. Svist je sice vychudnuty, ale lahka korist.
R.2009 bol velky pohon na skialposov, chytali ich tusim aj policajti. Chytili iba tych, co nedostali dopredu info a tych, ktori sli z trucu.
Aj teraz sa medzi pricinami padov kamzikov spomina aj plasenie ludmi a vrtulnikmi HEMS.
Spocitas si to ?

PaliT

Toto video vnáša do problematiky trochu viac svetla: youtu.be/KsqSEg5Shgc

Podľa toho sa kadavery naozaj vracajú späť, aspoň dúfam, že to tak bude aj v tomto prípade.

Zaujala ma úvaha, že kamzík môže inštinktívne vyhľadávať prítomnosť ľudí v nádeji, že ho tam rys nebude nasledovať. Fakt je ten, že som veľakrát stretol kamzíkov v bezprostrednej blízkosti bez toho, aby sa dali na útek.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum