Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Walliské Alpy - Dom (4545 m)

Peter61

Aduska - tvoja ucast jemne kultivovala flame o technickej obtiaznosti, ne/uzlikovani a pod., ale maaaalo :-)
Misog : nech sa zadari .
Ake brutalne prevysenie 1500 m spominas ? ved to je standart Mattertalu. Nie je to na prednych hrotoch. Iba si vybrat , aky tazky ruxak a v ktoru dennu dobu ho zacat tlacit hore lukou. Na taku rif.Teodulo alebo Hornli h. je to este viac. Akurat ze na Dom, Weisshorn a dalsie kopce po lavej strane sa to neda odrbat ziadnymi lanovkami.

Sona : ked si Erik nebude robit brzdiace uzliky, clanky budu musiet pisat ini :-(

Eric: mohol by si pls opravit tie "....gletcher" a "gate" ?

Eric

Dakujem vam vsetkym za pozitivne ohlasy. Misog: Drzim paste :)
Sona: Hej, posnazim sa, dik :)))

Sona

Velmi pekne popisane, celkom napinavy dej, Erik, mohol by si trosku zvysit frekvenciu Tvojich clankov :)

Misog

Pekný článoček. O to lepšie sa mi to čítalo, že toto leto (2011) sme tam boli, takže som si to uplne živo prechádzal pri čitani. My sme sa rozhodovali na poslednu chvilu, ze skusime prave DOM. Nakoniec sme nevyšli prave koli zlej predpovedi, nabitemu programu (Vsetko sme prisposobili tomu aby nam vyslo pocko na Mt.Blanc). Dostali sme sa v ramci aklimatizacie pod Festjoch. Takže gratulujem k vrcholu!V buducnosti sa ešte chcem určite pokusit vystupit na DOM. Je to velmi pekny kopec a dokonca z odstupom casu sa dobre spomina aj na to brutalne prevysenie z RANDY na Domhutte (myslim ze 1500 vyskovych na 4km to vychadza) s tazkymi batohmi.Takze horam zdar a DOM-u zvlást :).

Adushka

Peter, jasne, ze pise.. a niekde dole v tejto diskusii je aj moj koment :) Inak uz mam pripravene clanky z Gosaukammu a Dachsteinu. Sice to nie su stvortisicovky, ale snad potesia.

Peter61

Gyus ( kurna, tu nepise ziadna zenska ? a v SVTS mame pritom babicku so zlatym odznacikom K4000):
skusme si porovnat dlzku nasich vyletov a nas modus operandi napr. s letakom, co rozdavaju v Cermaťe pre zaujemcov o turu s HV na Matth. samozrejme, ze my nosime viac matrosa pre pripad zmeny podmienok, bludenie, jedlo, pivo a pod. alpincenter-zermatt.ch/…/outp…

Bacaardi

tak tu je to vzdy samy Messner, a Ueli Steck, a Alex Huber...

Fangorn

super článok, veľmi pekné čítanie. Gratulujem k zdolaniu skvelého vrcholu. Ad. komentáre - ako vždy - stáli návštevníci hiking.sk zase nesklamali, niektorí radami k veci, niektorí od veci (nejdem menovať)

Peter61

... a najlepsie je zavesit sa na dajake pochybne celovky vpredu, tak ako popisal Eric.
My sme sa tak kdesi za.... v okt.2005 nad T.Matliarmi v kalmitisku Obecnom lese a dokonca sme aj pri navrate na spravne suradnice aj prekrocili TZCH bez toho, aby sme o tom vedeli. Slalom medzi modrym TZCH zltou cstou ....
Inak nosit na Dom friendy a nedavat brzdiace uzly: príspevok kúsočok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Bobo7

vrana: ci uz niekto chce za vodcami visiet alebo nie, podla mna, co sa tyka orientacie, tak na tychto ludnatejsich kopcoch kazdy poprvykrat rata s tym, ze rano "chyti vlacik" :) ...len niekto je radsej vpredu, niekto vzadu...na tom nie je nic odsudeniahodne, horsie je, ak sa na to niekto vyslovene spolieha...

Eric

Ajaaj, tam bolo dobre :) Nemboj, hmotnost tiez riesime :) Na Blancu urcite stretnes vselijakych exotov, aj takych co tam tahaju statiku :) Inak, patrim do tej polovice neuznavajucej uzly, ale o tom je zbytocna debata. To je nekonecne. Nieco ako vo foteni Nikon vs Cannon :) Ucastnicky poplatok je predsa davno prepity (esteze na tej fotke s tym zahrabom nie je vidiet ta gustiozna plastova flasa :)

Peter61

Eric : tak po poriadku :-D

1.spravna taktika a vystroj je aj mala hmostnost = rychlost= bezpecnost. Ja uz obvykle vleciem po chatu/kemp nejaku svinu (napr.TS Pat.80, cca 2,40 kg), na vrcho kabelku 33 lit./700g.

  1. lano : cit. z horrroryblaboly.cz som dal ako priklad. Pre dvojku na ladovec by som bral JEDNO 40 m lano (dvojca alebo polku, su na tieto tury schvalene). Pri 3 a viac clenoch druzstva 50-60 m.
    Samozrejme, skracovat na jednu turu lano na 40/50 m je nezmysel (ale deje sa aj to : r.2008 som masiel pred Vallotkou 10 m statiky Tendon Reflective 11.0, teda dakto sa odlahcil o 800g ...)
  2. Co sa tyka dychcania na vrchole - pocasie nas neraz o donuti skratit aklimatizaciu :-(
  3. ad "uzly nenosime" : akceptovatelne pri 5 clennom druzstve. Pytaj si spat ucastnicky poplatok zo zimneho kurzu svts.sk/index.php?a=129

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov