Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krajom Milana Rastislava Štefánika

Diskusná téma K článku: Krajom Milana Rastislava Štefánika

Vianočné prejedanie mi už pomaly „liezlo von ušami“, keď mi v posledný sviatočný podvečer zavolal Feri. Hneď na úvod na mňa „vybafol“: "Nemáš zajtra chuť na menší výlet?" Dlho som nerozmýšľal. Aspoň nejaká zmena okrem jedla a „svätej“ televízie. Súhlasil som aj pod vplyvom pekného, skôr jesenného ako zimného počasia, panujúceho po tie dni.

FunTTomas

Ďakujeme na upozornenie. Nezrovnalosti sme v texte opravili.

Johny TOM

Vlapek: Až teraz po Tvojom upozornení som si uvedomil, čo za nezmysel som uviedol v druhom odstavci. Neviem, na čo som pri písaní myslel! Máš pravdu,jedná sa o Horné Košariská a nie o Kopčany.

Godman

Predpokladám, že v prípade Kopčian, uvedených v článku, šlo o prepletenec dvoch informácií: Kopčany sú domnelé rodisko Masaryka a rodiskom jeho "spolupútnika" v prvej čsl.vláde Štefánika sú Košariská, kadiaľ logicky podľa itinerára musela vaša trasa prechádzať.
A už sa iba tak obtriem o článok..., mám z jeho obsahu a atmosféry akýsi ponurý dojem..., taká vybojovaná a za trest túra...

Vlapek

Jony TOM
Tak neviem, v škole nás učili že Štefánik sa narodil v Košariskách. Wikipedia k tomu píše: Košariská patří svojí rozlohou a počtem obyvatel mezi nejmenší obce Myjavského okresu. Tvoří ji devět usedlostí – kopanic: U Štefov, Dolné Košariská, U Plačkov, Horné Košariská, U Martinkov, U Šindelov, U Mosnákov, Trvajová a Lopušná. Kopčany sa nespomínajú. Predpokladám že to bol preklep. Kopčany na Záhorí sa spomínajú v suvislosti s T.G.Masarykom.

Johny TOM

vladvlad: Tvoj príspevok ako kritiku neberiem. To len na vysvetlenie pre ďalších nadšencov prírody.
vlapek: jedná sa o rodisko M.R.Śtefánika, ktoré sa nachádza pod Bradlom.

Vlapek

Žiadam autora článku o vysvetlenie kde u Brezovej sú Kopčany. Viem len o tých na Záhorí, Zemplínskych Kopčanoch a v časti v Petržalke.

cez Brezovú pod Bradlom, Bradlo, Kopčany a Lopušnú späť do Brezovej pod Bradlom.....

Vladvlad

Jasné Johny TOM, ja som svoj príspevok dal len ako doplnenie, nie ako kritiku.
Modrá značka je len od jesene 2011.
Ale celkovo pekný článok aj fotky.

Johny TOM

Bulat: máš pravdu, zle som zoštylizoval vetu. Myslel som to tak, ako uvádzaš.
Vladvlad:výlet sme absolvovali v decembri 2009. Modrá značka v tej dobe asi neexistovala, pretože nie je uvedená ani v knihe "Turistické informačné miesta", ktorú vydal KST k 1.9.2010. To isté platí aj pre cyklochodník.

TK

Vysvetleni vety na pomniku, ktera Vas tak udivila, je taky(krome duvodu, ktery nize uvadi boro) mozne hledat v autorovi navrhu Dusanu Jurkovicovi, ktery mel k ceskym zemim vzdy hezky vztah, dlouho tady zil, obohatil nas radou nadhernych staveb a asi taky nikdy nezapomnel, kde nasla rada jeho pribuznych, prchajicich v 19. stoleti ze Slovenska, politicky asyl.

Vladvlad

Fajn článok, z tiež pre mňa blízkej lokality.
Len mám z neho pocit, že trasa bola absolvovaná už dávno.
Z červenej značky pred Dlhými rovňami mapy.hiking.sk/?x=17.53397… klesá na Brezovú (do Matejkovej doliny) modrá značka, takže nie je dôvod ísť po tej prudkej asfaltke.
Od vyústenia žltej značky v Dolných Košariskách do "centra" Košarísk ide vedľa cesty samostatný asfaltový cyklochodník. Vo februári som po ňom išiel.
Utečenecký tábor v doline Čierneho blata tuším pred troma rokmi vyhorel, odvtedy je mimo prevádzky.

Boro

Než napíšeš politický komentár k vete na mohyle, mal by si si niečo o Štefánikovi aj zistiť.Aspoň toľko, že bol vo vláde prvej Čs. republiky ministrom vojny. A to, že je na jeho životnú činnosť hrdý aj iný národ ako Slováci, nič nemení na jeho význame.

Bulat

pekný článok z mojho rodiska- len zopár pripomienok k textu- Horné a Dolné Košariská su iba mieste časti jednej obce, niečo ako horný a dolný koniec, nie dve dediny ako by mohlo vyplyvat z članku... ďalej- "po 1700 klesaní sme prišli k smerovníku ..." to by bolo velmi slušné prevýšenie i na Alpy, nieto ešte na Myjavskú pahorkatinu :-) ... možno autor myslel dlžku chodze, ale z kontextu to budí dojem prevyšenia

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum