Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ponožky X-Socks Trekking Mountain

Diskusná téma K článku: Ponožky X-Socks Trekking Mountain

Mať nohy v suchu je tou najzákladnejšou požiadavkou každého turistu. Okrem výberu správnych topánok netreba zabúdať ani na ponožky, ktorých funkčnosť priamo ovplyvňuje celkové pohodlie. Počas minuloročnej turistickej sezóny som nosil ponožky švajčiarskej značky X-SOCKS, model Trekking Mountain a v nasledujúcom článku sa podelím so svojimi skúsenosťami.

A.

Treba aj tieto ponožky prať v špeciálnom pracom prostriedku na športové veci, alebo sa môžu prať normálne s ostatným bežným prádlom a bežným pracím práškom?

Lubo

Tieto ponozky, ako vsetky funkcne outdoorove veci, je vhodne prat s tekutym prostriedkom (nie praskom) bez pridanych zmekcovadiel. Tie totiz narusaju strukturu technickych vlakien. A najma nepouzivat avivaz.

Boro

No neviem, Lubo. Ja si periem všetky (aj outdoorové ) veci spoločne s iným prádlom a bez problému. A používam samozrejme aviváž. Len na goretex a pod.požívam špeciálny prostriedok.

Lubo

Boro, ja zas periem roky v tekutom prostriedku (nemusi ist nevyhnutne o specialny outdoor prostriedok) bez avivaze a aj moje prve nebavlnene trekove ponozky z roku 2000 stale nosim a su jedny z mojich najoblubenejsich. Ci je to vdaka alebo napriek tomu ako sa peru, neviem. Dlhodobe laboratorne testy k dispozicii nemam. Ak vsak vyrobca ponozky povie, ze neprat s avivazou, neperiem s avivazou.
P.S. Avivaz nepouzivame vobec, podla mna je to nepotrebna chemia, ktoru nemusim vypustat do Dunaja :-).

A.

A to mydlo na pranie podľa vás?

Lubo

Jadrove mydlo na pranie bez prisad v pohode vhodne na ponozky, ci ine outdoor funkcne pradlo. Pokial to chces prat v rukach, tak nevidim problem. Neviem vsak ako by sa spravalo to mydlo v automatickej pracke. Mozno keby si priamo do bubna na pradlo nastruhal vhodne mnozstvo, tak by to slo. Nemam s tym vsak ziadne prakticke skusenosti.

A.

Dakujem za názor. Keďže u nás doma chodím na hory len ja, periem si veci v rukách, lebo naši perú v pračke s práškom. Používam jadrové mydlo. Ale niekedy to dosť otravuje - pranie v rukách.

Lubo

Pokial peries v rukach, tak je to pre tu vybavu super starostlivost. Hoci pre teba je to opruz :-). Mimochodom pozor na prilis horucu vodu, idealne je prat v cca 30 stupnovej.

Pabloo

kúpil som tieto...http://www.csport.cz/bridgedale-hiking-socks-mens-p-5050.html
kôli Merinu a nosím ich furt:) perfektné

Holly

Tieto ponožky sú peckové, nohy sa mi v nich absolutne nepotia. Vrelo odporúčam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma