Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Múr pod Vápennou

Diskusná téma K fotke: Múr pod Vápennou

"Tento múr dalo vybudovať panstvo na hraniciach urbáru a panských pozemkov ako takzvaný záskok. Záskok mal funkciu že zver z urbárnych pozemkov mohla bez problémov preskočiť na panské ale späť už sa nedostala. Pri poľovačke panstvo nahnalo zver zo spodu k múru a tam ju dorážalo, takže nemalo uniku." (zo stránky obce Sološnica). Čas vzniku nepoznám, ale určite je to niečo staršie. Jedná sa o zaujímavý "útvar" začínajúci pod Malou Vápennou. Najľahšie sa dá spozorovať z trasy pôvodnej červenej TZT. Kto nepozná, oplatí sa navštíviť. Ja som pri tomto múre dlhšie nebol. Včera som sa v jeho okolí ocitol, tak reku navštívim ho a s fotkou sa tu v galérii podelím :)

Priesil

Šľachta poondiata, vôbec sa nemení. Akurát je dnes modernejšia.

MatusM

paráda, zaujímavé, tiež som nevedel, načo tam ten múrik je

Vladvlad

Som rád, že niekomu fotka pomohla.
Igor: za nasmerovanie na túto lokalitu vďačím ako som už nižšie písal Michalovi. Síce som tadiaľ išiel aj predtým, ale bola hmla a dosť snehu, takže múr som neviem ako prešiel bez povšimnutia.
V poslednom čase som sa nejak začal zameriavať na rôzne historické a menej známe lokality v MK: či už osídlenie, hradiská a hlavne lesné železničky. Ale všetko len tak laicky-z turistického a poznávacieho hľadiska.
Ako som zistil je toho ešte dosť čo som nevidel :)

Bulat

Vlado, úprimne zíram, čo ty dokážeš v Malých Karpatoch objaviť !

Lubo

Vzdy som sa divil naco tam ten mur bol postaveny. Vdaka za vysvetlenie :-)

Meky

:) od "malokarpatského guru" takéto riadky potešia.Ale ako píšeš,je ozaj na neuverenie,že tento múr prežil až dodnes.

Vladvlad

Michal: Je to on. Chcel som uviesť do popisu, že za jeho spoznanie vďačím tebe cez tvoju tému vo fóre. Ale tak ďakujem ti aspoň takto :)
Áno, dnes určite dopadlo v tej oblasti o kúsok viac snehu (podľa radaru na shmú).
Múr ma fascinuje, že si dal niekto kedysi tú námahu a postavil to tam. Jeho zachovanie do dnešných dní je tiež obdivuhodné. Predsa len, sú to iba naukladané skaly.

Meky

Ups.Myslel som,že si to fotil dnes...

Meky

Tak to je ten múrik,čo sme o ňom "onehdá" debatili...Inak myslel som,že by tam mohlo byť viac snehu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky