Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ľadovec vo Vysokých Tatrách

Martin knor

Ano, aj som chcel napisat, ze mal byt kdesi nedaleko Brncalovej chaty. Dobre som si to zapamatal. Mysleli sme teda na to iste. Informacia je vsak pomerne stara, bolo by dobre vediet cosi novsie.

Inak, tento rok som sa na jeden ladovec (presnejsie ladovcek) v Alpach pozeral zhora. A po jednom som chodil, ale ten bol o volaco dalej.

Peter61

Medená kotlina :
asg.sav.sk/gfsb/v071/

Bogdan Gądek, Andrzej Kotyrba: Contemporary and fossil metamorphic ice in Medena kotlina (Slovak Tatras), mapped by ground-penetrating radar.
Geomorphologia Slovaca et Bohemica, 7, 2007, 1, 4 Figs., 1 Tab., 40 Refs.

This paper shows results of detailed ground-penetrating radar surveys at 500 MHz of glacieret in the Medena kotlina – the largest in the Tatras patch of metamorphic ice. The recorded radar image showed the substratum and the internal structure of the glacieret together with its hydrothermal features. It revealed also the occurrence of fossil metamorphic ice that is a glacial trace of former climate and simultaneously it is a form of contemporary permafrost. The penetration range of the performed survey reached 25 m.

ešte Kozia d.
"Non of the studied profiles showed the resistance typical for glacier ice, .."
Piotr Lamparski, Stanisław Kędzia: Permafrost occurrence in Kozia Dolinka (High Tatra Mountains) in light of ground penetrating radar investigations.
Geomorphologia Slovaca et Bohemica, 7, 2007,1, 5 Figs., 1 Tab., 13 Refs.

Sifón88

Jeden ľadovec je aj u mňa v mraziaku!... A nie, to sú párky. Tak nič, beriem späť.

Ladoborec

@Juh Neotvoril si. Ako je zname, alebo aj nie, Ondrej Nepela kedysi trenoval v Dobsinskej ladovej jaskyni. Ale tu zatial nema pod palcom X&Y.

Pinciotti

V 50-tich rokoch sa riesilo v casopise Krasy Slovenska, ci v Tatrach su alebo nie su ladovce - jednalo sa o Medennu dolinku, Ladovu dolinku a tusim Gerlachovske spady. No a po vedeckej debate to uzavreli tak , ze su to "vecne firmoviska"

Kali11

Aj vo Velkej zmrzlej je ladovec aj ked je stale mensi:(

Juh

Odstránenie suťoviska by zlikvidovalo ľadovec, takže zisk by mal len krátkodobý výhľad. Skôr by som to videl na prebudovanie našich ľadových jaskýň na niečo, ako je v Dubaji skidxb.com/ Umožňovalo by to lyžovačku aj počas najhorúcejšieho leta ;)
PS: len dúfam, že som neotvoril Pandorinu skrinku :(

Ladoborec

Toto malo zostat utajene, pretoze TM? alebo Ja a Ty da okamzite po Velkej noci odstranit sutre zo sutoviska a budu organizovat lyzovacku v Tatrach na ladovci.

Dzuch-Ban

ako poznamenal jeden chalan ked si to precital, dobsinska, ci demanovska ladova jaskyna je tiez ladovec :-D

Peter61

hejhej, Axel, ja tiez myslim, ze ten u nas na Cergove je večšý :-D

Axel

Cital, pisu tam o profile dlzky 105 metrov... No dobre, no, neni to fliacik, ale asi som zhyckany terminom ladovec, pod ktorym si predstavim nieco predsalen kusok rozsiahlejsie...

Mical

hm k firmě ja a ty ještě ledovec a v Tatrách bude opravdu už všechno

Mifo78

V clanku sa pise o 150 000 m3 ladu. Ak budeme predpokladat, ze priemerna hrubka je povedzme 10 m, plocha ladovca by v tomto pripade bola 15 000 m2, co je cca 1,5 nasobok futbaloveho ihriska. To zas az taky fliacik nie je...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov