Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kde v Tatrach najviac chyba horska chata?

Diskusná téma Kde v Tatrach najviac chyba horska chata?

Chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor. Som studentka architektury a ako diplomovu pracu budem navrhovat horsku chatu. Mala by to byt chata vo vysokohorskom prostredi sluziaca prevazne turistom a horolezcom ako zakladna na viacdnove vylety. Chcela by som si vybrat lokalitu v Tatrach, ktora je viac-menej realna (odhliadnuc od zakazov TANAPu, co si v skolskej ulohe mozem dovolit). Vas by som chcela poziadat o nazor, ktora lokalita v Tatrach (Vysoke, mozno Rohace) by takuto chatu este potrebovala a to: A/ za sucastnych podmienok (turisti mozu len na znacene trasy, horolezci skoro vsade) B/za hypotetickej situacie, ze by sa turistom spristupnila vascina rozumne narocnych ciest. Zatial vychadzam zo sucastnej turistickej (a lavinovej) mapy a starsich map chodnikov, ktore su uz zrusene a mam vytipovane lokality Temnosmrecistych plies pripadne okolia sedla Zavory, ktore podla mna maju potencial na napojenie aj do Polska a siroko daleko sa prespat nikde neda. Vopred dakujem za akukolvek odpoved.

Juh

Čiste teoreticky Jamnícka dolina niekde v okolí Jamníckych plies.

Gebirger

temnosmrecinske plesa cisto logisticky dobry napad,aj vzhladom na starsie chodniky napr. chalubinkeho vrata atd.,no prosim ta zuzka nedavaj ju tam:D ten pokoj tam to je proste nadhera...kazdopadne zaujimava otazka treba pouvazovat

Radana

Verím tomu, že ako návrh by sa to tam neuveriteľne vynímalo a turisticky by to bolo zaujímavé.
Ale...
radšej nie (ani Závory ani Temnosmr.plesá!) Ty to navrhneš a nejaký iniciatívny debil sa toho chytí. Jedno prekrásne, relatívne zabudnuté miesto (všetkými turistami čo potrebujú chatičky aby niekde vyšli a krátke trasy), by už takým nebolo. A neviem, či by sa ochranári (prístup cez Tichú) ešte raz tak zmobilizovali, aby tomu zabránili.

Radana

Samozrejme myslím Kôprovú dolinu, ale Tichej by sa to tiež týkalo :-))

Adushka

Ja by som tiez navrhovala tu Jamnicku dolinu ked uz :)

Shatterhand

Možno Ťa sklamem, ale podľa môjho názoru Tvoja diplomová práca vo Vysokých Tatrách uplatnenie nenájde. Odporúčam knihu I. Bohuša ml. - Tatranské chaty - majáky v mori skál a snehu, ale aj ďalšie tituly Bohuša st., Houdeka, Marca, starých sprievodcov Kroutila atd. Tiež návštevný poriadk TANAP-u. Zistíš, že v histórii tam existovalo viac horských chát než v súčasnosti a že podmienky pre chaty, turistiku a horolezectvo sa pomaličky sprísňujú. Existujú aj chatky v Bielovodskej, v Javorovej a v Zadných Meďodoloch, patria ŠL TANAP-u a zbytočne sa nepropagujú. Prítomnosť chaty totiž generuje zvýšenú návštevnosť. A v okolí Závor, Kôprovská a jej odnože alebo Tichá, pre viacdňové výlety turistov a horolezcov? Ani náhodou. Treba si uvedomiť, že vo Vysokých Tatrách nie je jediné miesto na turistickom chodníku, ktoré by bolo ďalej ako 4-5 hod od chaty, osady alebo parkoviska (max asi vrchol Slavkovského). Tichá vlastne nie je ani vo Vysokých Tatrách ani v Roháčoch, ako si chcela, ani nie je horolzecky atraktívna. Kôprovská má okolie aj horolezcom zakázané. A prepojenie s Poľskom, to je nočná mora našich ochranárov, prečo myslíš, že bol zrušený chodník z Mengusovského sedla k Hincovým plesám a z Chalubinského vrát k Temnosmrečinským? Po vstupe do Schengenu aj Tomanovská dolina. Stačí sa ísť pozrieť v sezóné na Morskie oko - Poľsko má totiž 7-8 x viac obyvateľov a 5-6 x menšiu časť Vysokých Tatier...

Frenzyturkey

Viem že to je trošku mimo, ale ked su temou tatry, tak by som chatičku dal na Veľký Bok. Do Nízkych Tatier. Tam mi veľmo chýba a myslím že by sa aj ujala. Keď ma raz zasponzoruje nejaká Gorila, splním si sen..
Akože tiež by sa trochu vytratilo čaro divočiny tam, ale na druhú stranu, otvorila by tým zase trošku iné možnosti východu Nízkych.
toľko úvaha :)

Pabloo

menej chát - viac divočiny, možno by sa to dalo aj naprojektovať:)

Adushka

Neviem, co vsetci Zuzkup znechucujete, vsak nech chatu kludne naprojektuje kde chce, nikde nie je napisane, ze sa to v najblizsom desatroci aj bude realizovat. Je to predsa diplomova praca.. Zuzkap, keby tam nebola podmienka, ze ma chata sluzit aj horolezcom, tak si stale stojim za svojou Jamnickou d. a tiez tie Nizke Tatry pod Velkym Bokom by neboli od veci. Ak su horolezci hlavna podmienka, tak sa drz odporucania FunTTomasa :)

Sanco

Nestor slovenskej turistiky, pán Janoška, v čase, keď prebiehala diskusia o chystanej výstavbe chaty pod Rysmi bol proti jej výstavbe a navrhoval ako perspektívne lokality buď záver Kôprovej alebo záver Tichej doliny. Takže ideš na to veľmo dobre :-)

Vladeno

Juuuuj to zas bude špekulovania... =0)Kde áno,kde nie... A prečo áno a prečo nie... Ale budiž... V každom prípade zaujímavá téma. Dovolím si citovať z knihy: ...Javorová dolina má atribúty,ktoré priťahujú najmä milovníkov neporušenej vysokohorskej prírody. Do dlhej tatranskej doliny sa zatúla len hŕstka turistov,ktorým neprekáža zdĺhavá chôdza,veľké prevýšenie a absencia turistických zariadení,ako sú chaty,bufety,lanovky... ...Pre mnohých je Bielovodská dolina pridlhá,nestojí v nej žiadna chata,ktorá by poskytla úkryt pred nepohodou,preto sa do jej záveru vydávajú len zdatnejší vyznávači vysokohorskej turistiky. V doline hľadajú a nachádzajú neporušenú prírodu,lebo do tienistých kotlov pod vysokými skalnými stenami civilizácia neprenikla... Samozrejme podobných božských miest bez davov ľudí je v Tatrách i v ostatných horách viac (nedá mi spomenúť moje milované i domáce rudohorie). Každý určite nájde to svoje... No,ale k otázke. Ja poviem: "Jamnícka dolina."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum