Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kde v Tatrach najviac chyba horska chata?

Lubo

Oficialna ubytovacia kapacita je zavisla od toho, co povolia hygienici. Horska chata je rovnake ubytovacie zariadenie ako akekolvek ine a platia tam rovnake pravidla. Hygienici pozaduju urcite hygienicke zazemie. Stav na chatach skor toleruju akoby boli spokojni, takze navysovanie bez zmien v zazemi je nemozne. Tam zasa narazaju chaty na limity, ktore im kladie ochrana prirody. Lebo viac vody v chate = menej vody v plese a nevyhnutne zasahy do uzemia. Zaroven je tu problematika odpadovej vody a teda dalsich zasahov do uzemia, aby to splnalo ekologiu.
Z horskych chat maximalne Brncalka vyhovuje a to az nedavno, ked Tomas spravil v suterene luxusne sprchy a zachody. Ma vsak ovela jednoduchsiu situaciu vdaka nizsej polohe a dostupnosti vozidlom.

Takze mozno by stalo za do to nehadzat to opat na volu chatarov robit bufetarsku komerciu. Vacsine chatarov ide o to, robit to dobre pre ludi, co tatranske prostredie maju radi. Samozrejme, je dolezite zarobit, ked je vela ludi a ano, je pravda, ze tam hore je nizka elasticita dopytu, je zaroven vsak aj velmi variabilny a pritom naklady kolisu len malo alebo vobec nie. Ja to preto beriem OK, ze dam za pivo 3 eura a za caj 2 eur, lebo viem, ze vdaka tymto peniazom ich najdem otovrenych aj 22.12. ked vacsina kaviarni a restauracii v Smokovci je zavreta lebo je mimosezona.

Eric

Jasne, reagoval som na ceny najma exponovanych chat, co na nase pomery tatranske chaty su. Aj u nas su na nizsie polozenych chatach nizsie ceny (vacsinou). Co sa tyka kapacity, myslim, ze ked to stacilo doposial, bude to stacit aj nadalej. Ti co spali doteraz v bivakoch, budu v bivakoch spat aj ked sa chaty nafuku 10x, im v drvivej vacsine nejde o cenu, ale o nieco uplne ine, co na chate urcite nenajdu :) Inak ja som nikdy nemal problem s ubytkom aj ked bola plna sezona a ked sa jedna o nudzove prespanie, myslim, ze ziadna chata nema problem poskytnut jedalen (rpip ine priestory), ved v podstate na to boli zriadene.

Jjano

Cojaviem, navýšenie kapacity nie je iba pridanie postelí. Bolo by treba potom riešiť aj energetiku, vodu, tuhé odpady, tekuté odpady... to všetko vplýva jednak na financie a jednak na enviro únosnosť a ani jedno, ani druhé nie je nafukovacie.

Cojaviem

Ono eric, je to tak ako pises a mnoho ludi to neriesi. ale ver, ze sa najde aj dost takych co to riesia a nie zrovna prijemnym tonom a primeranym slovnikom..
Chat nech zostane kolko je len je tu jeden problem. Tak ci tak tam v sezone spava omnoho viac ludi ako je kapacita, tak preco tie kapacity nenavysit? Jediny tomas zatial ide touto cestou..
Co sa tyka alp. Ceny na chatach su velmi podobne cenam v podnikoch dole v dedine. Samozrejme na chatach, ktore lezia na exponovanych miestach je to o cosi drahsie.

Eric

Myslim, ze na alpskych chatach vobec nikto neriesi, ze tam su ceny prehnane. A ze su. Neverim, ze by liter stolovej vody normalne stal 7 € :) A kto nechce, nech si ju vynesie odspodu. Tak ako to robime vsetci z ostbloku. Rad by som videl rekaciu imaginarnych televiznych prevadzkovatelov chaty pod Medenou vezou, keby sa tam niekto zacal stazovat na zdvihnutie ceny :))) Viem si to zivo predstavit. Treba si uvedomit, ze v niektorych castiach sveta jednoducho platia iba zakony fyziky a nie trhu. Ja osobne som rad, ze je tych chat v Tatroch "len" tolko kolko je a nepridal by som uz ani jednu. V meste miniem mesacne na kraviny desiatky eur a mam riesit, ci caj stoji 1,20 alebo 2 €, alebo noclah 10 alebo 20 €, ked tam idem parkrat (a niekedy iba raz) za rok?

Knor

Remy - ked idem sam, tak mi tam pauza akosi nie a nie vyjst :-D .

Remy

Peto,
predpokladam, ze sam vies, ako to tam chodi. Myslim, ze nie vsetko sem na web patri...
Takze to zhrniem. Ked idem okolo nejakej chaty a vyjde mi tam pauza, tu kofolu alebo polievku si tam dam:)

Peter61

ale no, remy ....
vsetci najomcovia by radi zvysili ubytovacie kapacity, ale to by to majitelom museli povolit ochranari etc.
Napr. a napr. na Brncalke za Gantnera v zime boli dole v bare poschodove postele

Remy

Povodne boli Tatranske chaty postavene na iny ucel. Dnes su z nich v prvom rade "bufety" s lukrativnou polohou a ich zameranie je jednoznacne viac na "dennych konzumentnych turistov". Logicky, je to ekonomickejsie. Preto som nezaregistroval (aspon osobne) aby najomcovia investovali do rozsirenia ubytovacich kapacit. Teryho 24 , Zbojnicka 16, Rysy 14 (novo postavena)...(V Alpach chaty podobnej velkosti maju podstatne viac posteli)
Aspon vidiet, o akeho zakaznika tu ide.

A kym jedni "turisti" riesia ci dostali pivo alebo polievku do plastu, druhi radsej chaty obchadzaju a zasiju sa niekde v bivaku...

Cojaviem

Svojho casu sme sa na jednej chate pri prechode na euro dost natrapili nad otazkou ci dat caj za 1,20, alebo rovno 1,50.
Dnesne ceny narastli oproti tym casom priam raketovo a to za relativne kratky cas. Bez problemov konkuruju aj alpskym chatam..
Snad aspon zamestnanci na chatach sa aj rovnako raketovo priblizili tym alpskym vyplatam:)

Rc1

vrana ja som sa tej frazy nechytil. cely tento dialog zacal kvoli tomu ze tu mal niekto namietky ze cena nie je "normalna" a pomohlo by jej trosku konkurencie dalsou chatou v susedstve. tot vsjo :-)

Rc1

ano presne toto som mal na mysli. tych par vh chat v tatrach je len spicka ladovca. tam si to kst strazi celkom dobre. ale tiez sa mi zda ze som take nieco zazil na zamke kedysi davno ale je pravda ze to bol iny majitel. preto ta moja skepsa voci fungovaniu chat systemom trhovej ekonomiky. a vobec sa nejedna ci sa jedna o majitela kst alebo kohokolvek ineho. na druhej strane som uz pocul ze za stalo uz viackrat ze chatar poslal dole niekoho s tym ze ma plno a nemali rezervaciu. to ci to bol nejaky teambuilding alebo iba nahoda nebudem spekulovat.

Peter61

2 rc1 :
spomen si/najdi si tu napr. negativne reakcie ludi, ktori nasli chatu zavretu v Ne popo ( Červenec, Čergov, nasli by sa aj na ine pociatocen pismenka)

Vrana

zvlastne ze sa chytis len nepodstatnej frazy "normalna cena" ...

Skor sa zamysli nad tym, ze sa nestane, aby si celu chatu rezervovala na teambuilding nejaka firma a pre verejnost bude chata niekolko dni zavreta. Ver tomu, ze kopa firiem by to rada urobila.

Alebo ze najomca zavre 1.11. kram a otvori az po Vianociach. Lebo je mimosezona a neoplati sa mat otvorene kvoli 10 turistom co pridu na chatu od pondelka do stvrtka. Aj na hluche obdobia musi chata zarobit v sezone.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov