Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kde v Tatrach najviac chyba horska chata?

Diskusná téma Kde v Tatrach najviac chyba horska chata?

Chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor. Som studentka architektury a ako diplomovu pracu budem navrhovat horsku chatu. Mala by to byt chata vo vysokohorskom prostredi sluziaca prevazne turistom a horolezcom ako zakladna na viacdnove vylety. Chcela by som si vybrat lokalitu v Tatrach, ktora je viac-menej realna (odhliadnuc od zakazov TANAPu, co si v skolskej ulohe mozem dovolit). Vas by som chcela poziadat o nazor, ktora lokalita v Tatrach (Vysoke, mozno Rohace) by takuto chatu este potrebovala a to: A/ za sucastnych podmienok (turisti mozu len na znacene trasy, horolezci skoro vsade) B/za hypotetickej situacie, ze by sa turistom spristupnila vascina rozumne narocnych ciest. Zatial vychadzam zo sucastnej turistickej (a lavinovej) mapy a starsich map chodnikov, ktore su uz zrusene a mam vytipovane lokality Temnosmrecistych plies pripadne okolia sedla Zavory, ktore podla mna maju potencial na napojenie aj do Polska a siroko daleko sa prespat nikde neda. Vopred dakujem za akukolvek odpoved.

Martin Štefko

Priklnil by som sa na sever - Bielovodka. Neviem, či tam ešťe funguje horolezecké táborisko. Kedysi som tam strávil 2 James týždne, pre lezcov by to bolo jednoznačne prínosom...

Peter61

.... a ked som este kukol na ceňňýk na r.Tracuit, tak ubytko je uz iba s polpenziou.

Peter61

hej, bol som tam 21.7.2013. mysleli sme si, ze na tych zbytkoch murov zo starej chaty urobia dajaky winterram, ale ked tak kukam, tak len taka "ohrada"
tracuit.ch/cabane_infos.php

Peter61

Ad vcera 21:14 + Lubo:
mozno zbytcocne podrobnosti : v januari a februari na Brncalku vyvazali viacmenej na skutri, ale aj na s prekladkou z kolesoveho vozidla na na skuter.
No a drobnostky : traverz na konci lesa nad potokom treba obcas odhadzat. Pred ostrymi zakrutami treba vylozit sanky za skutrom, preniest tovar a nalozit. Aj zo 3x za vyvoz.
A ak je ladovy tobogan a letovo, tak zranenych zvazaju vrtulnikom .

Cojaviem

Nechce sa mi zachadzat do zbytocnych podrobnosti..ale kolko kg tak podla teba odvezie to auticko na jeden vyvoz a kolko krat by si to bol ochotny za den na nom otocit hore dole?
Alebo si skor nachystat veci a za hodinku lietania mam vsetko na chate?
To su veci co sa inde uz ani neriesia..
No u nas na chate bolo v takomto obdobi od 1 do 2 zamestnancov, prave preto, ze nebolo moc co robit...ale pokial nemas aj v zime zopar tyzdnov plno, HO a pod., tak to nevykryjes ani ked bude caj stat 3 eura. To je skor opat otazka na spolky. Chcete mat aj teraz otvorene? Nech sa paci? Ale za polovicny najom a pod.

Lubo

Ano, siel som, ale dole. Najprv jednym vozidlom k chatke a odtial inym. Nie je to pohodlne, no zasobovanie alebo vyvoz materialu na nejaku rekonstrukciu su vyrazne jednoduchsie ako tie veci lietat alebo nosit.

Ano, myslim si, ze vyssie ceny na najcastejsie kupovane polozky zabezpecuju, ze chata moze byt otvorena aj mimo sezonu. Okrem toho, ze to maju zo zmluvy povinne. Bol som nedavno cez tyzden na Zbojnicke a za cely cas, co som si lebedil na chate prisli mozno 2-3 turisti. Je to uzasne, no nieco to stoji, ked personalu je pomaly viac ako hosti.

Cojaviem

Ano remy, napisal si to aj za mna. Navyse, ak na terinke aj teraz spi 50, 60 ludi, kade tade po zemi, (rekord je okolo 90),tak by mozno prave preto bolo vhodne prisposobit tomu aj prevadzku chaty, aby napr. taka cisticka vobec mala vyznam a nemuselo sa..no to je jedno..
A neverim, ze v dnesnej dobe to moze byt technologicky problem. A pozor nehovorim, ze to je ulohou chatarov,najma ak hovorime o financovani.
Inak lubo, to, ze si das na chate caj 22.12, alebo aj 24.12. naozaj nema suvis s tym, ci platis za caj 1,50, alebo 2 eura.
Podla teba je na terinke nejako obmedzena spotreba vody napr. na den? No nie je. Ked je plno cerpalo sa aj 3x denne.
Viezol si sa niekedy tym autom na brncu? To len margo toho, ze je lahsie dostupna a autom:)
A nie eric, tatranske chaty naozaj nie su na exponovanych miestach. Inak mas pocit rozdielnej ceny na terinke a na zamke?
Praca na chate a chatarcenie su krasne, ale zaroven je to makacka, ci uz fyzicky, ale casto aj psychicky. Mozno by som cakal viac akcnosti v smere ku rekonstrukciam chat od spolkov, ktore ich vlastnia. A mozno aj preto, ze chat v tatrach je tolko ako v alpach v jednej mensej doline nebola by od veci aj podpora od statu.

PaliT

Ešte raz som sa pozrel do mapy. Viem si predstaviť chatu zameranú primárne na horolezcov a skialp v Bielovodskej doline v kotli pod Kačacou a Ťažkou dolinou, cca. tu: mapy.hiking.sk/?x=20.11494…

Mala by byť v tradičnom štýle, s modernými technológiami, nie príliš veľká, s prevádzkou pripomínajúcu chatu pod Borišovom.

Prvotný zámer by bol skrátiť nástupy do priľahlých dolín, okrem toho by to bola zastávka pre turistov smerujúcich na Poľský hrebeň a cieľová destinácia pre výletníkov, ktorí sa chcú prejsť dolinou od Lysej Poľany. Žiadna megalománia ani atrakcie, klasická oldskúl horolezecká chata.

Remy

Mimochodom, pre mna by mala hore ovela vacsi prinos utulna typu Durkova.

Remy

Limity? Podla mna su mimo logiky.
Ak v peknom pocasi vylezie napr. na Terynu nie 150 ale 500 ludi, ktori tam piju, jedia, chodia na toaletu, tak nech mi nik nehovori ze o 10-20 pricni viac na prenocovanie ma vacsi ekologicky dosah.

A co sa tyka cien, tie neriesim. Kto chce, zaplati, kto nechce, nezaplati.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma