Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poloniny a Bieszczady z Runiny

Diskusná téma K článku: Poloniny a Bieszczady z Runiny

Popisovaná túra vedie územím dvoch štátov, Slovenska a Poľska, pred vstupom do EÚ a do Schengenu by teda možná nebola... Myšlienka na túru vznikla spontánne iba deň predtým, a ešte večer som si nebol istý, ktoré východiskové miesto zvolím, Runinu či Novú Sedlicu, a akým smerom ju absolvujem, teda v smere či proti smeru hodinových ručičiek.

.ph

Ja len dodam, ze este pred par rokmi sa dali na hranici v Poloninach najst hranicne kamene s pismenom D (Deutschland) na severneh strane a pismenom M (Magyarorszag) na juznej strane. Videl som ich osobne a existenciu nemecko-madarskej hranice v tejto oblasti mi potvrdil aj kamarat s Polska.

Alexander

V oboch príspevkoch som sa možno nie celkom presne a jasne vyjadril, tak snáď do tretice to bude lepšie - dnešná hranica SK - PL od Kremenca po Hostovický Kremenec nad Osadným bola v rokoch 1939-1944 hranicou maďarsko - nemeckou. Dúfam, že stačí pre vysvetlenie, koniec-koncov, stačí trochu pohľadať, informácií na túto tému je požehnane.
Pochopiteľne, ako to už býva, boli tam aj menšie zmeny priebehu hraníc (ako aj napr. hraníc SK-CZ), keď napr. kedysi časť Bieszczadskej úzkokoľajky patrila Slovensku, čiže hranica šla trochu severnejšie v týchto miestach.

Alexander

Teda "Maďarská cesta" vychádzala na dnešnú SK-PL hranicu v mnou spomínanom mieste, a hranica maďarská bola až po Hostovický Kremenec cca nad Osadným, čiže ešte pekných "párô kilometrov na západ.

Alexander

Nevšimol som si príspevok skôr, tak sorry, ale k veci, hoci iba krátko. Info mám správne uvedené, stačí si to napr. vygúgliť či nejako inak overiť (áno, hranica bola v niektorých miestach južnejšie, napr. pretínala dnešnú cestu medzi Sninou a Stakčínom, ale pretínala aj dnešnú severnú hranicu Sk-Pl v uvedenom mieste).

Birosudi

Milý Alexander, na opisovaných miestach žiadny úsek nemohol patriť horthyovskému Maďarsku, pretože vtedajšia hranica po 1.viedenskej arbitráži viedla o niekoľko desiatok kilometrov južnejšie. Toto územie však mohlo patriť ešte Rakúsko-uhorskej monarchii v rámci historickej zemplínskej župy do roku 1918, to je však čosi úplne iné...

Daulagiri

Perfektný článok, pre mňa stále dosť neznáme končiny, keďže ich mám dosť od ruky. Ale mám ich v hlave už dlhšie, tak raz to určite vyjde.
Fotky sú parádne, chválil som aj v galérke. Vystihol si skvelé počasie a všetky farby jesene.
A toho rysa ti tiež v dobrom závidím, je to jeden z mojich veľkých snov.
Takže veľká vďaka za fotky a články s týchto miest.

Alexander

Na V. Rawku som došiel niečo po štvrtej a zdržal sa asi 40 minút, tak určite sme sa nejako míňali. Myslím, že dvoch - troch jednotlivcov som tam aj zazrel, predpokladal som však, že sú to Poliaci.
Som rád, že som "pomohol" zaspomínať, veru je na čo :-).

Jožo Š.

Určite sme sa vtedy na V.Rawke niekde minuli...prišiel som tam niekedy naobed a až do zotmenia som pobehoval hore dolu po vrchole kedže som mal v pláne tam prenocovať.Najčastejšie som sa zdržiaval v závetrí pri ukrajinskej hranici kde som sa nemohol vynadívať na zasneženú Boržavu,Runu...Toto bol môj prvý dotyk z týmito horami,Ukrajinou a z východným slovenskom vôbec.No že to bude až v tak nádhernom scenérickom podaní som nečakal.Ráno po 12hodinovom pobyte v spacáku nebolo po vetre ani stopy a tak som si nerušene vychutnával pohľady od Tatier až kdesi po Gorgany.Odtiaľto som sa potom presunul na ďalšiu nocovačku do Vihorlatu na Sninský kameň...kde to z vetrom bolo úplne opačne začal fúkať z juhu niekedy o 3-4 ráno...Tak vďaka Alex že si môžem zaspomínať.

Alexander

Bol som tam v polovici októbra, za tie dva dni som žiadnu štvorkolku nestretol, ani to nejaké rozjazdené nebolo. Poľskí pohraničníci vyšli na Kamennú lúku pešo.
Je pravda, medvedie stopy som i ja videl, ale v Stužici a v inom termíne. V oblasti Runiny sa medvede zdržujú, pred cca 2 rokmi tam jedného aj upytliačili...:-(

Jjano

Alexander, veď on by ho ani nechcel zastreliť, ale čo už má chudák robiť - musí regulovať... :-(

Je to aj kraj medveďov, medvedie stopy som stretol na zelenej značke nad Runinou.

Inak, zaujímalo, kedy si tam bol a či bola slovensko poľská hranica okolo Riabej Skaly rozjazdená od policajných štvorkoliek.

Alexander

To ti verím, pre mňa jeden z top zážitkov vôbec, ak nie priamo top. Nepochopím človeka, ktorý dokáže zastreliť také nádherné zviera...

Peter61
Šaňo, to stretnutie s rysom ti závidím -D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma