Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Útulňa Schovánka

Diskusná téma K článku: Útulňa Schovánka

Ďalšia malá útulňa v Strážovských vrchoch. Takmer dokonale ukrytá. Kto o nej nevie, takmer isto na nu nenatrafí. Všetci kamaráti mi hovorili, že v tejto útulni boli. Niektorí vraveli, že vyhorela, iní, že je postavená nanovo, ďalší zase, že je stále taká istá. Nikto mi však nevedel povedat, kde presne je. Preto som sa rozhodol vybrať sa do týchto miest a nájsť ju. Mala by byť niekde v blízkosti Fačkovského sedla.

Monika Kotianová

Na Schovanku som si dnes prešlapala chodníček. Na Dlhej lúke by sa zišli aj snežnice, snehu pod kolená. Útulňa je čistá, všetko upratané, drevo bolo nachystané aj vo vnútri. Videla som tri sekery, ja som nekúrila. Bola som pozrieť aj na bivaku pod Havraňou skalou. Tam bola nová celta, sekera a dokonca aj Pepo .Pridala by som aj fotky, len som neprišla ako na to.

Anonymized_25093

Na Schovanke vsetko v poriadku. Pribudli matrace ale kusok strechy je zniceny. To asi poskodil ten spadnuty/odpileny strom.
Tak isto piecka doskuhuje dvierka sa nedaju zatvorit.

Fangorn

Sorry ako nechcem ti brat ilúzie ale partie co chodia chlastat na útulne naozaj netrápi nejaký trápny hiking.sk aby tu hľadali inšpiráciu :-)

Pavel Forgáč

Jaro Flídr - hiking má na toto malý dosah aj keď samozrejme nejaký má. Útulne sú dnes zverejnené na mapy.cz, boudyinfo.cz, iných českých stránkach a tuším niečo o tom chystá aj hikemates. Takže dnes sa dopátrať k útulni je celkom ľahké. Osobne si myslím, že najviac škody však robia sociálne siete, na ktorých sú rôzne stránky venujúce sa turistickej tématike. Tam sú desiatky až stovky tisíc sledovateľov a ľudia tam radi nahadzujú aj fotky útulní. Takže týmto spôsobom sa spopularizovali a dnes môžme vidieť výsledok. S ožranskými partiami mám takú skúsenosť, že sú to väčšinou miestny z okolia. A tí útulňu väčšinou hľadať na internete nemusia.

Jaro Flídr

Ale Schovanka nikdy nebola útulňa! Že sa dostala na Hiking je veľká škoda pre všetkých, ktorí ju stavali, zveľaďujú a navštevujú.

Pekm

Ahojte, ja som asi z ineho sudka ale ja by som povedal, ze turistovi vzdy dobre padne aj vacsi luxus. Nie je na neho odkazany a vydrzi bez problemov aj za zlych podmienok ale ked je nieco pekne a "luxusne" tak preco sa nepotesit. Za mna vsak by to pri tychto "luxusnych" formach utulni uz chcelo minimalne spravcu alebo mozno kluce na meno alebo nejaky iny sposob.
PS - ozranske partie vedia byt tiez nenarocne cize ak im staci len chlast a klobasa na opekanie tak je jedno ako luxusna je utulna aj tak hrozi riziko znicenia.

Adee.e

Problem nieje v tom, ze je nejaka utulna vycapena na nejakej webstranke. Lebo tomu sa (uz) neda zabranit, aby sa niekde zverejnila.
Problem je v tom, ze tieto utulne su luxusne chaticky, ktore si svojou vybavenostou priam koleduju o pruser.
A Partyzan je proste totalny priklad, ked bol po prvom vypaleni opat postaveny ako hotel a opat vyhorel.
To, ze svoloc chodi do hor na ozranske party, je proste fakt, s ktorym nikto nic neurobi. Ide len o to, aby sa eliminovali moznosti takej svoloci ist chlastat na hory. A teda, aby sa "nenosili riady", pod cim chapte, aby utulne boli fakt stroho vybavene a neposkytovali luxus ako stol, stolicky a uz vobec nie nejaku inu vybavu. Co sa tyka pece a pricni, to je na debatu, ale v zime piecka potesi a spat na zemi ssa tiez nie kazdemu chce..

Tkno

Tiez si myslim, ze riady a podobny nezmyselny luxus pritahuje prave tu cielovu skupinu ludi (turisti to nebudu), ktoru tam oni nechcu. Nerozumiem ako si to mozu neuvedomovat. Stazovat sa na "turistov" je tiez uplne nepochopenie situacie. Skutocny turista vdacny za noclah tam urcite robit bordel nebude.

Kludne by som im vyhovel v tom, ze by sa to odstranilo odtialto aj s GPS koordinatmi a mozu si ju zamknut. Ale potom sa treba zaujimat aj o to, preco to ma byt niekoho sukromna chatka, pripadne ci to tam stoji s vedomim a povolenim vlastnika pozemku, atd.. Kto by si totiz nechcel (nacierno?) postavit vlastnu sukromnu chatku v lese?

PaliT

Opäť zaúradovala ožranská partia, na druhej strane som si nemohol nevšimnúť v tom statuse zmienku o tom, ako tam "niesli riad" a to je presne ten problém. Každý objekt, ktorý ja zameraný na víkendové pobyty, si koleduje o skazu...

Nemyslím si totiž, že tú demoláciu spôsobili turisti, čo tam prenocovali na viacdennej túre, ale nejaká partička, čo si išla užiť "chatu zadarmo", tak nejako asi skončil aj Partyzán...

Matobee

Je to veľmi pekná, až rozprávková útulnička. :-)

V decembri medzi sviatkami som počas túry týmto hrebeňom Strážovských vrchov stretol v Zrube na tretej rampe partiu, ktorá sa stará, resp. pravidelne navštevuje oba tieto objekty s cieľom zabezpečiť ich trvalú udržateľnosť.

Miroslav Svitek

V rámci výstupu na Dlhú lúku sme s manželkou celkom neočakávane našli totemovú lúku i Schovanku. Moje trampské srdiečko zaplesalo a čudujem sa, že som pri plánovaní výstupov v okolí Čičmian, si nedal tú námahu a nepozrel si zaznačené útulne a chaty v okolí. Asi zato, že sme bývali v Kaštiely v Čičmanoch. V Schovanke je všetko v poriadku a aj ťažba v okolí bola urobená s citom, čo sa nedá povedať o rozrytých lesných cestách pod Šibeničnou, či na zelenej nad Klimkovou dolinou.

Anonymized_25093

Aktualny stav:

Vsetko bolo v poriadku, minimum odpakov. Drevo bolo nachystane aj ked vo vnutri nebolo ziadne suche drevo na zalozenie ohna. Nejake stiepky som nasusil a ostalo plno dreva z toho co som natahal pre vlastnu potrebu. Papier a pepo nebolo.

Petrik bol v poriadku, nedymil.

Nablizku som si vsimol holorub (z luky nad budou ho je vidiet smerom na vychod), blizsie som ho nebol skumat. Ze vraj sa tam niekde blizko nedavno intenzivne tazilo.

Pipas

Bol som tam 20-21.10 sám. Trošku to vypadalo opustene a myslím, že aj vybavenie nie je také ako predtým, asi tam dlhší čas nikto nebol. Peterky bohužiaľ dymia a neodporúčam ich používať, snáď sa mi podarí nejaké zaobstarať a doviezť.

Pavol "Chodec" Horvath

Na Schovanke vsetko v poriadku. Cestou na Schovanku z Fackovskeho sedla prebieha tazba, takze idylka sa skoncila...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum