Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rozhľadne Malých Karpát

Diskusná téma K článku: Rozhľadne Malých Karpát

Obľúbeným a mnohokrát vyhľadávaným turistickým cieľom vychádzok do prírody bývajú rozhľadne. Stoja na výrazných vrcholoch, či na miestach, ktoré dovoľujú panoramatický pohľad na blízku a vzdialenú krajinu. Ich vyhliadkové plošiny často prevyšujú okolitý les a tak výhľadovému bodu zvyšujú jeho turistickú atraktivitu. V mojom stručnom príspevku som sa pokúsil zmapovať rozhľadne v Malých Karpatoch. Zároveň verím, že tento článok podnieti aj iných autorov k zmapovaniu rozhľadní v ostatných pohoriach Slovenska.

Zdenči

pekný článok...na článku v Axelovom linku som sa dobre pobavil :-). Naozaj užitočne investované peniaze do tých moravských rozhľadní. To už radšej nestavať nič.

Tono

Axel, tak to je iná haluz... Nuž, bratia asi urobili niekde chybu :)

Vladvlad

Tono: super článok, potešil.
Len by som doplnil, ak to nebude vadiť:
-na stožiar na Vysokej by som už neliezol, nie je to sranda. Tie železá sa niektoré hýbu, fúka tam často silný vietor, je to nebezpečné.
Fotky čo mám z nej v galérii: hiking.sk/…/male_karpaty-z_ro… hiking.sk/…/male_karpaty-z_vy… hiking.sk/…/male_karpaty-medz… Viem si predstaviť, že by sa nejako upravil ten stožiar a sprístupnil.

-Peterklin je úplne v pohode, oproti Vysokej luxus.

-čo ma prekvapilo, že si v článku nespomenul Devínsku Kobylu hiking.sk/…/male_karpaty-vrch… ten pohľad nemá v hlavnom mesto obdobu. Napr: hiking.sk/…/na_vrchole_kobyly… hiking.sk/…/male_karpaty-nad_… hiking.sk/…/male_karpaty-mega… hiking.sk/…/male_karpaty-malo… hiking.sk/…/male_karpaty-360_… Tu by sa mala postaviť originálna rozhľadňa.

-na Kobyle bola vraj kedysi (pred postavením tej vojenskej barabizne) aj nejaká menšia drevená rozhľadňa.
-stožiar, aký je na Vysokej, bol aj na vrchole Čertovho kopca hiking.sk/…/certov_kopec.html sú tam pozostatky.

-dávnejšie som sa dočítal, že aj na vrchole Kozliska 537m (nad Borinkou) bola nejaká menšia rozhľadnička, ale tá je dávno dole. Sú tam viditeľné pozostatky-betónový panel a kúsky železa.

-čo viem, tak kedysi, tuším hneď po vojne, boli na mnohých miestach v lesoch, veľké drevené pyramídy (tuším mali viac ako 10metrov), ktoré slúžili na mapovanie, meranie, či letecké snímkovanie. Z nich bol vraj dobrý kruhový výhľad do okolia.

Zdenči

Som tiež za to, aby sa s tým stožiarom na Vysokej niečo urobilo. Výhľady by boli ešte atraktívnejšie ako doteraz.

Tono

Ahoj Vlado, s tou Vysokou mas pravdu, pri lezeni na ten stoziar treba velmi zvazit, ci ist, alebo neist hore. Preto je aj v clanku zvyraznene upozornenie na nebezpecenstvo! Tu rozhladnu na Devinskej Kobyle som nespomenul zamerne, lebo mam dojem, ze je na ohradenom pozemku, ktory, aspon ked som tam chcel ist naposledy, strazila SBS s vlciakmi (2007). Odvtedy som tam nebol. Vies mi potvrdit, ze je to tam uz volne pristupne? Ak ano, doplnim ju do clanku.
K tomu Kozlisku a Certovmu kopcu, ano, v minulosti tam boli stoziare so signalizaciou.

Zdeno, plny suhlas, na vysokej si to priem ziada rozhladnu a potencial toho stoziara by sa mohol dat aspon ciastocne vyuzit.

Tono

Inak, este na Kobyle stala v minulosti aj turisticka chata!!!

Vladvlad

Tono: keďže je to tu verejne prístupná stránka, tak netreba nikoho navádzať na návštevu toho miesta. Ale z množstva článkov a fotiek, ktoré sú na internete je jasné, aký je stav...
Pár tých článkov: reality.etrend.sk/…/pozrite-s… panorama.sk/…/775 okocasopis.sk/…/raketova-zakl… bakurier.sk/…/dokumenty2.asp?… Súhrn z tých článkov: objekty stále patria MO SR, pozemky nie. O tie sa vedie zaujímavá debata: gpsforum.sk/…/topic,3662.15.h… a dokonca bola časť pozemku na základni už aj na predaj webcache.googleusercontent.co…!!!!!+peter+balog+pozemky+devinska+kobyla&cd=7&hl=sk&ct=clnk&gl=sk :)))
´
Nikto to tu už nestráži, možno raz za čas sa tam vyberú zelení na kontrolu, ale to je všetko. Chodia tam davy ľudí aj keď oficálne je to vojenský priestor - vstup zakázaný.
Spraviť tam oficiálnu rozhľadňu, tak to by bolo niečo, hlavné mesto by malo veľmi kvalitnú turistickú atrakciu. Len čo na to treba? Vôlu a peniaze...

O chatke sme sa bavili aj tu hiking.sk/…/ruiny_na_kobyle.h…

Martin.cibula

Informácia o drevenej rozhľadni na Devínskej Kobyle je pravdivá, pamätám si ju ako chalan, t.j. cca v roku 1980 ešte stála.

Tono

Vlado, vdaka za linky, pojdem to tam obzriet! Tu rozhladnu na Kobyle si este aj ja velmi matne pamatam :)

Vladimir Popluhar

Ako 15-ročný som vyliezol na jednu signalizačnú vežu nad Pajštúnom - pravdepodobne to bolo to Kozlisko - zážitok na celý život, kývalo sa to velmi nebezpečne a výstup bol na hranici bezpečnosti. Už nikdy som tú vežu potom nevidel tak som rád, že predsa len stála. Aby som si nemyslel, že to bol len sen.

Bežkár

Andrenalínovým zážitkom môže byť pre niektorých rekreačných turistov aj výstup rozhľadňu na Veľkej Homoli. Pri silnom vetre sa celkom slušne kýve a videl som ľúdí, ktorým z toho prišlo zle a museli to otočiť tak v druhej tretine.

Edy29

pekny a uzitocny clanok, ked porovname hustotu rozhladni v cechach s MK tak by sa este zopar rozhladni zmestilo, napr, na kacine, pezinskej babe. alebo v racianskej casti.
inak vsemudra wikipedia este spomina aj nejaku perlu v senkviciach, rozbehy a
sk.wikipedia.org/…/Zoznam_roz…

Tono

Ale ved Rozbehy su v clanku opisane, ako stvrta, najmladsia rozhladna v Cerovej, cast Rozbehy :)
Ta Perla v Senkviciach, tu nepoznam, ale mam dojem, ci nepojde len o straznu vezu vo vinohradoch. Ale overim v buducnosti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov