Komentár
K článku: Prístrešok Sečianske lazy pod Babami
nová témaK článku: Prístrešok Sečianske lazy pod Babami
nová témaZabka k článku: Jarný výstup na Žľab a útulňu Zemlianku z Drietomy Martin ďakujem:) Rada navštevujem okolie Trenčína a vždy sa tam rada vraciam. Ty si mal tiež pekný zážitok aj fotky sú toho dôkazom:) Prajem pekné jarné potulky …
+ 1 ďalší príspevokMartin knor k článku: Začína jarná uzávera vo Vysokých a Západných Tatrách. Čo je v tomto období povolené? Naozaj pekne napisane. Vacsinu svojich tur absolvujem na Slovensku, ale prave kvoli tomuto pisem najma o Rakusku. Dufam, ze sa turisti pozru k susedom a zacnu p …
+ 11 ďalších príspevkovAnna.lenkeyová k článku: Cerovou vrchovinou - zabudnutou kráskou Gemera Tu je ozaj krásne. Tiež sme to pochodili trikrát, úžasne krásny kraj je to. Prvýkrát sme išli z Blhoviec na Gudu a pokračovali na Steblovú skalu a do Hajnáčky, …
+ 17 ďalších príspevkovSimonaK k článku: Ľubova útulňa na Chotári Nevie sa, ako to vyzera v sucasnosti na utulni? Rada by som tam sla prespat, no nevidim nejake nove prispevky ohladom chaty. Ci najlepsie bude sa obratit priamo …
+ 3 ďalšie príspevkyPeter61: Práca Na Horách 2024 auf der Stüdlhütte Allrounder*in / Koch/Köchin (m/w/d) gesucht alpenverein-muenchen-oberland…
+ 87 ďalších príspevkovKladivir k článku: Kratšie výlety: Hrad Hajnáčka, rozhľadne, Červená a Biela skala, Matka Božia a Štúrova lavička Radosť už len čítať, asi prekonáme lenivosť a niekam sa vyberieme...
nová témaAdushka k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (1) Hehe, treba si prečítať článok, ktorý vyjde o necelý týždeň ;) Inak od Vusanje je na Kolatu dlhší nástup, z Valbone je to pekná nekompromisná direktka, krátka a …
+ 3 ďalšie príspevkyMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Máme upozornenie pre ten úsek už od decembra 2023, ale vďaka :)
+ 3324 ďalších príspevkovMatobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …
+ 6 ďalších príspevkovMatobee k článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce Maťo veru vyrazil som v sivejšom marci na juh za už trošku veselšou krajinou. Zažil som pred 2 rokmi Krupinskú planinu okolo Bzovíka v zelenom a sviežom máji v …
+ 27 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Horalka58: to je ako zo šlabikára medvede.sk/?action=prevencia
+ 37 ďalších príspevkovJanabilesova k článku: Potulky za krásami terchovských osád s deťmi Pridávam zábery z interiéru zvoničky U Marunov. Kľúče nám ponúkla pani, ktorá býva v dreveničke hneď pri zvoničke, ani sme nevedeli, že sa dá ísť dovnútra. Pote …
+ 10 ďalších príspevkovK článku: Za jarnými kvetmi na Devínsku Kobylu s deťmi
nová témaMuska k článku: Atraktívna Hradová a malebné okolie Tisovca Uff, tak tam ešte rýchlo vybehnem. Mne sa to doterajšie "lezenie" hrebienka celkom páči/lo. :)
+ 13 ďalších príspevkovMatobee k článku: Jesenno-zimný Slavkovský štít Jedným slovom nádhera. :-) Tiež som tam bol takto v jeseni, ale výhľady do diaľav boli obmedzenejšie a sniežiku bolo len kúsok na vrchole.
nová témaPeter61 k článku: Chcete zabiť medveďa? Ade.e , aj majster tesár sa utne.
+ 609 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Za zakvitnutými čerešňami v Brdárke Svatopluk, teraz som si všimol tvoj dotaz. Z Rakovca som šiel po žltej na Babinú, kde som prespal v stane a druhý deň som pokračoval po žltej cez Vlachovo do Br …
+ 9 ďalších príspevkovK článku: Prístrešok v sedle Korcháň
nová témaMatobee k článku: Juhovýchodnou časťou Levočských vrchov v marci :-) :-) :-)
+ 3 ďalšie príspevky
Diskusná téma K článku: Ako na stravu a pitie v horách
Diskusná téma K článku: Ako na stravu a pitie v horách
Snáď každý sa pred svojou akciu zamýšľa nad tým ako sa bude stravovať. Tí majetnejší sa stravujú na chatách, ak to situácia dovoľuje a tí menej majetní zháňajú lacné potraviny, ktoré si odnesú na svojom chrbte. Sám patrím, k tým, ktorí sa veľmi nestravujú na chatách.
hm...tak ja sa priznam,ze moc vareniu neholdujem,hlavne nie v zime. Nanajvys si spravim nejake tie cestoviny,caj a polievku do hrnceka..:)
Urcite by som nemal chut tahat so sebou 3kg zemiakov,cibule,masa..to tak ked ideme niekde oslavovat na budu...
pri dlhsich pochodoch berieme so sebou nejake tie sumive aj nesumive vitaminy,nejaku slaninu,klobasu,suchu salamu, syr, pastiku, ryby, puding, ovsenovlockuvu zmes so susenym mliekom, hrozienkami a tak. To sa da nejako skombinovat aj so sackovymi polievkami, cestovinami, aj daco opiect na ohni.
co mi hlavne chyba,je ovocie,to je ma prilis velku vahu...tak si clovek musi vystacit s darmi prirody..
A inac sa len tesime na prvu chatu/dedinske potraviny/nebodaj restauraciu...kde si dame do tela...
Ja to riešim polievkami zo sáčku a dobrými hostincami, tiež zo sáčku. Z konzerv maximálne paštiku. Syr v črievku, ale bacha na rozpučenie. No a vitamíny a magnézium.
Instantne polievky mi nechutia.Radšej si dám sáčkovú(úplne najlepšiu sme vyhodnotili Gulášovú od Vitany,ale pozor-tú čo váži 127 g).Chcem ale prispieť receptom na varenie ryže.Už som veľakrát videl variť ryžu v sáčkoch,ale tá spotreba paliva je hrozná.Ja ju varím následovne: Jeden trojdecový hrnček ryže ( to je tak pre dvoch hladošov alebo troch normálnych jedákov)vysypem do ešusu a zalejem rovnakým množstvom vody + 1 deci naviac.Osolím,zakryjem a varím pokial sa voda nestratí.Odstavím a zabalím do spacáku (musí byť v teple).Za 10 min.vybalím a je hotová.Ak máte cibulu a nejaký tuk,je dobré si ju usmažiť a až potom vsypať ryžu.POZOR: pri varení nemiešať!!!Do ryže môžte pridať všetko čo vám napadne,sladké ,slané,sardinky,paštétu atď.A ešte jeden typ,volá sa to Sladké pokušenie.Stačí zaliať horúcou vodou a máte asi 2 dcl pudingu.
A ako to riesite ked idete trebars na 2 tyzdne? Co najcastejsie varite? Ja preto v clanku uvadzam normalnu varenu stravu. Neviem si predstavit byt 1 alebo 2 tyzdne na sackovych polievkacha a pastete.
V poslednych rokoch chodim na 5-6 dni a typicka strava vyzera nasledovne (zacnem obedom, lebo prve ranajky na treku byvaju rozne):
obed = najaka rybacia konzerva alebo natierka s chlebom + paprika alebo rajcina
vecera = sackova polievka (taka gulasova je naozaj jedna z najlepsich :)) s chlebom a tvrdym syrom, ak najdem dake huby, tak skoncia v nej... + najaka sladkost...
pri vecernom vareni si pripravim aj ranajky na dalsi den = puding (mlieko zarobim zo suseneho sojoveho, do ktoreho za horuca nasypem namiesanu zmes (ovsene vlocky, hrozienka, sekane orechy...) + cerstve lesne plody (ak su) - toto je samozrejme od vecera vychladene, ale vlocky su fajn napucane... ak je chladnejsie, navarim si caj
Tekutiny doplnam rozpustnymi napojmi (Tang, Pima...). V priebehu dna zahryznem nejaky keksik, jablko, mrkvu a najlepsie, ked su naokolo lesne plody.
Podla trasy je dobre na taky 4. az 5. den doplnit zasoby (hlavne chlieb).
A nejake ine varene recepty na vecer okrem sackovky?
Zopar receptov a inych rad najdes tu: outdoorforum.cz/viewtopic.php… Ale vzdy musis ratat s tym ze bud jes sackove polievky alebo mas na chrbte "kredenc" ;-)
Doteraz som spoliehal stale na suchu stravu t.j. cely chlieb (prvy den rozky) a vsetko co sa k tomu da jest t.j. pasteky,ryby,syr,zelenina (uhorky,mrkva,paprika) apod. Energiu zo slaniny a salamy, pripadne dost sladkosti, horka cokolada. Vacsinou ked som dakde siel na viac dni tak som zobral z domu kolac od maminky. Doteraz som taktiez bral aj dost ovocia. Ked je, tak vezmem aj domace prazene ovsaky so vsetkymi moznymi semienkami atd. Myslim ze na 4-5 dni sa da v pohode vydrzat takymto sposobom. Lebo viac som neskusal.
Pre pripad pohodlnejsich stanovaciek som si tento rok dokupil varic a tym hlavne na tieto prilezitosti bude aj tepla vecera ci caj.
No celkovo nepatrim medzi tych, co v prirode musia mat aspon raz denne nieco teple. Ked idem cely den tak vecer sa mi uz nic nechce varit na ohni apod.
Heh! Az teraz som si vsimol ze toto nie je klasicke forum ale diskusia pod clankom. Vacsina tych receptov z clanku je urcenych pre samovraha. Ak sa v recepte nachadza veta "Potom pridame maso z konzervy" tak je to nepouzitelne. Neviem si predstavit, ze by som do hor trepal konzervu, ktoru potom budem este 4 dni (styri preto lebo ked idem na menej tak nevarim) vlacit v batohu. Medzi prasata co nechavaju konzervy v horach nastastie nepatrim.
Pridam tiez zopar tipov na jedlo na ceste.
Rujir preco? si vegetarian? nechuti ti maso?
Rujir asi narazal na hmotnost konzervy.
Ja osobne vzdy nosim velky kus peknej oravskej slaniny. Kupujem v klasickom masiarstve, nie vakuovu v hypermarkete. Jedavam ju na ranajky spolu s chlebom a bambinom. Zapijem cajom. Viem, ze kdeaky sportovy gastroenterolog by krutil hlavou, ze tolko tukov na rano nie je uplne idealne riesenie. Mne sa to takto vsak dobre osvecilo. Vecer mozem slaninu pouzit do nejakeho varenia ak sa k nemu dokopem. Slanina sa ani v teple nepokazi, nesmie sa vsak nosit v sacku ani v alobale. Najlepsie v mastnom papieri, do ktoreho ju zabalili v masiarstve. Slanina sa da cela zjest (teda skoro), takze netreba vlacit prazdnu konzervu.
Z klasickych konzerv beriem len tuniaka.
Ovsenym vlockam som neprisiel na chut. Susene mlieko ma nikdy nenapadlo, vyskusam, je to dobry tip :-). Pocas dna ficim na iontaku, cerealnych tycinkach a podobne. Cokolada ako prva pomoct nesmie chybat.
to solinko: Lubo ma pravdu. Ide o tu konzervu. Si predstav ze ides na hrebenovku Nizkych Tatier, chcelo by sa ti trepat styri dni konzervu so sebou? Je jedno kedy ju zjes, obal musis niest stale. Inak ako vegetarian by som asi zomrel od hladu tak do troch dni.. ;-)
Inak Lubo ma pravdu ze slanina je neprekonatelna. Druhou klasikou je lovecky salam (alebo akykolvek iny suchy salam ale lovecak je proste klasika). Z pastet beriem vzdy len jednu ako zeleznu rezervu (samozrejme v hliniku).
Inak ovsene vlocky same o sebe su kentus, ale ked ich este doma zmiesas s orechami, hrozienkami, mandlami plus cimkolvek co ti chuti, cele to polejes trochou medu a das to zapiect do rury. Musli co takto vzniknu su naozaj super a tak styri dni sa daju jest bez toho, aby si ich mal plne zuby. :-)
Inak dobra je aj instantna zemiakova kasa. Lahka, dobra (zalezi na znacke) a zasyti. S trochou oravskej slaniny a malou cibulkou uplna basta. :-D
Zemiaky pecene v pahrebe su isto pochutka... ale aby som v batohu niesol zemiaky, aby som si ich trebars na treti den upiekol? To si ich rad odpustim :)
Podobne je to aj s klasickymi polkilovymi konzervami (rozne hotove jedla) - neefektivne sa tam vlaci prilis vela vody. Ked uz nejake konzervy, tak "hutnejsie" (osvedcili sa mi napr. sproty v oleji)... a plechovky po najblizsiu civilizaciu nosim zlisovane pomocou kamenov.
Este som zabudol na pohanku: je sucha a staci ju len zaliat dvojnasobnym mnozstvom vody, nechat zovriet a v prikrytom esuse zabalit do spacaka. Za pol hodinku je napucana = hotova... - a vraj aj zdrava :). Samozrejme treba to nejako ochutit (da sa aj na sladko+orechy+ovocie...). Vedlajsi efekt = nahrejes si spacak. Ja si za hrst pohanky zvyknem hodit aj do vecernej polievky.
Rujir: ako neviem ake problemy mas s nosenim konzervy ja som ich nosil a 2 sa mi zvysili