Diskusná téma K článku: Ako na stravu a pitie v horách Snáď každý sa pred svojou akciu zamýšľa nad tým ako sa bude stravovať. Tí majetnejší sa stravujú na chatách, ak to situácia dovoľuje a tí menej majetní zháňajú lacné potraviny, ktoré si odnesú na svojom chrbte. Sám patrím, k tým, ktorí sa veľmi nestravujú na chatách. 07/03/06 ← späť Nahlásiť adminom zobraz: naopak, len posledný týždeň, ďalšie
hm...tak ja sa priznam,ze moc vareniu neholdujem,hlavne nie v zime. Nanajvys si spravim nejake tie cestoviny,caj a polievku do hrnceka..:)
Urcite by som nemal chut tahat so sebou 3kg zemiakov,cibule,masa..to tak ked ideme niekde oslavovat na budu...
pri dlhsich pochodoch berieme so sebou nejake tie sumive aj nesumive vitaminy,nejaku slaninu,klobasu,suchu salamu, syr, pastiku, ryby, puding, ovsenovlockuvu zmes so susenym mliekom, hrozienkami a tak. To sa da nejako skombinovat aj so sackovymi polievkami, cestovinami, aj daco opiect na ohni.
co mi hlavne chyba,je ovocie,to je ma prilis velku vahu...tak si clovek musi vystacit s darmi prirody..
A inac sa len tesime na prvu chatu/dedinske potraviny/nebodaj restauraciu...kde si dame do tela...
08/03/06 08:14 loki
Ja to riešim polievkami zo sáčku a dobrými hostincami, tiež zo sáčku. Z konzerv maximálne paštiku. Syr v črievku, ale bacha na rozpučenie. No a vitamíny a magnézium. 08/03/06 08:37 mirofu
Instantne polievky mi nechutia.Radšej si dám sáčkovú(úplne najlepšiu sme vyhodnotili Gulášovú od Vitany,ale pozor-tú čo váži 127 g).Chcem ale prispieť receptom na varenie ryže.Už som veľakrát videl variť ryžu v sáčkoch,ale tá spotreba paliva je hrozná.Ja ju varím následovne: Jeden trojdecový hrnček ryže ( to je tak pre dvoch hladošov alebo troch normálnych jedákov)vysypem do ešusu a zalejem rovnakým množstvom vody + 1 deci naviac.Osolím,zakryjem a varím pokial sa voda nestratí.Odstavím a zabalím do spacáku (musí byť v teple).Za 10 min.vybalím a je hotová.Ak máte cibulu a nejaký tuk,je dobré si ju usmažiť a až potom vsypať ryžu.POZOR: pri varení nemiešať!!!Do ryže môžte pridať všetko čo vám napadne,sladké ,slané,sardinky,paštétu atď.A ešte jeden typ,volá sa to Sladké pokušenie.Stačí zaliať horúcou vodou a máte asi 2 dcl pudingu. 08/03/06 12:05 Boro
A ako to riesite ked idete trebars na 2 tyzdne? Co najcastejsie varite? Ja preto v clanku uvadzam normalnu varenu stravu. Neviem si predstavit byt 1 alebo 2 tyzdne na sackovych polievkacha a pastete. 08/03/06 16:26 Solinko
V poslednych rokoch chodim na 5-6 dni a typicka strava vyzera nasledovne (zacnem obedom, lebo prve ranajky na treku byvaju rozne):
obed = najaka rybacia konzerva alebo natierka s chlebom + paprika alebo rajcina
vecera = sackova polievka (taka gulasova je naozaj jedna z najlepsich :)) s chlebom a tvrdym syrom, ak najdem dake huby, tak skoncia v nej... + najaka sladkost...
pri vecernom vareni si pripravim aj ranajky na dalsi den = puding (mlieko zarobim zo suseneho sojoveho, do ktoreho za horuca nasypem namiesanu zmes (ovsene vlocky, hrozienka, sekane orechy...) + cerstve lesne plody (ak su) - toto je samozrejme od vecera vychladene, ale vlocky su fajn napucane... ak je chladnejsie, navarim si caj

Tekutiny doplnam rozpustnymi napojmi (Tang, Pima...). V priebehu dna zahryznem nejaky keksik, jablko, mrkvu a najlepsie, ked su naokolo lesne plody.

Podla trasy je dobre na taky 4. az 5. den doplnit zasoby (hlavne chlieb).
08/03/06 17:04 MisoB
A nejake ine varene recepty na vecer okrem sackovky? 08/03/06 17:13 Solinko
Zopar receptov a inych rad najdes tu: outdoorforum.cz/viewtopic.php?t=189 Ale vzdy musis ratat s tym ze bud jes sackove polievky alebo mas na chrbte "kredenc" ;-) 08/03/06 18:32 Rujir
Doteraz som spoliehal stale na suchu stravu t.j. cely chlieb (prvy den rozky) a vsetko co sa k tomu da jest t.j. pasteky,ryby,syr,zelenina (uhorky,mrkva,paprika) apod. Energiu zo slaniny a salamy, pripadne dost sladkosti, horka cokolada. Vacsinou ked som dakde siel na viac dni tak som zobral z domu kolac od maminky. Doteraz som taktiez bral aj dost ovocia. Ked je, tak vezmem aj domace prazene ovsaky so vsetkymi moznymi semienkami atd. Myslim ze na 4-5 dni sa da v pohode vydrzat takymto sposobom. Lebo viac som neskusal.
Pre pripad pohodlnejsich stanovaciek som si tento rok dokupil varic a tym hlavne na tieto prilezitosti bude aj tepla vecera ci caj.
No celkovo nepatrim medzi tych, co v prirode musia mat aspon raz denne nieco teple. Ked idem cely den tak vecer sa mi uz nic nechce varit na ohni apod.
08/03/06 18:52 pietro
Heh! Az teraz som si vsimol ze toto nie je klasicke forum ale diskusia pod clankom. Vacsina tych receptov z clanku je urcenych pre samovraha. Ak sa v recepte nachadza veta "Potom pridame maso z konzervy" tak je to nepouzitelne. Neviem si predstavit, ze by som do hor trepal konzervu, ktoru potom budem este 4 dni (styri preto lebo ked idem na menej tak nevarim) vlacit v batohu. Medzi prasata co nechavaju konzervy v horach nastastie nepatrim. 08/03/06 19:22 Rujir
Pridam tiez zopar tipov na jedlo na ceste.
- Zemiaky pecene v pahrebe ;-)
- Vifon polievocka s kukuricnymi lupienkami (CornFlakes).
- Pre dni, ked nie je k dispozicii chlieb, tak ako nudzovka suchare, k tomu nutella.
- Pecena kukurica (obstaranie z vlastnych zdrojov ;-) )
- Ako nahrada chleba sa da upiect "cesto na drievku" s lubovolnou prichutou.
08/03/06 19:36 Axel
Rujir preco? si vegetarian? nechuti ti maso? 08/03/06 19:40 Solinko
Rujir asi narazal na hmotnost konzervy.
Ja osobne vzdy nosim velky kus peknej oravskej slaniny. Kupujem v klasickom masiarstve, nie vakuovu v hypermarkete. Jedavam ju na ranajky spolu s chlebom a bambinom. Zapijem cajom. Viem, ze kdeaky sportovy gastroenterolog by krutil hlavou, ze tolko tukov na rano nie je uplne idealne riesenie. Mne sa to takto vsak dobre osvecilo. Vecer mozem slaninu pouzit do nejakeho varenia ak sa k nemu dokopem. Slanina sa ani v teple nepokazi, nesmie sa vsak nosit v sacku ani v alobale. Najlepsie v mastnom papieri, do ktoreho ju zabalili v masiarstve. Slanina sa da cela zjest (teda skoro), takze netreba vlacit prazdnu konzervu.
Z klasickych konzerv beriem len tuniaka.
Ovsenym vlockam som neprisiel na chut. Susene mlieko ma nikdy nenapadlo, vyskusam, je to dobry tip :-). Pocas dna ficim na iontaku, cerealnych tycinkach a podobne. Cokolada ako prva pomoct nesmie chybat.
08/03/06 20:22 Lubo
to solinko: Lubo ma pravdu. Ide o tu konzervu. Si predstav ze ides na hrebenovku Nizkych Tatier, chcelo by sa ti trepat styri dni konzervu so sebou? Je jedno kedy ju zjes, obal musis niest stale. Inak ako vegetarian by som asi zomrel od hladu tak do troch dni.. ;-)
Inak Lubo ma pravdu ze slanina je neprekonatelna. Druhou klasikou je lovecky salam (alebo akykolvek iny suchy salam ale lovecak je proste klasika). Z pastet beriem vzdy len jednu ako zeleznu rezervu (samozrejme v hliniku).
Inak ovsene vlocky same o sebe su kentus, ale ked ich este doma zmiesas s orechami, hrozienkami, mandlami plus cimkolvek co ti chuti, cele to polejes trochou medu a das to zapiect do rury. Musli co takto vzniknu su naozaj super a tak styri dni sa daju jest bez toho, aby si ich mal plne zuby. :-)
Inak dobra je aj instantna zemiakova kasa. Lahka, dobra (zalezi na znacke) a zasyti. S trochou oravskej slaniny a malou cibulkou uplna basta. :-D
08/03/06 20:36 Rujir
Zemiaky pecene v pahrebe su isto pochutka... ale aby som v batohu niesol zemiaky, aby som si ich trebars na treti den upiekol? To si ich rad odpustim :)
Podobne je to aj s klasickymi polkilovymi konzervami (rozne hotove jedla) - neefektivne sa tam vlaci prilis vela vody. Ked uz nejake konzervy, tak "hutnejsie" (osvedcili sa mi napr. sproty v oleji)... a plechovky po najblizsiu civilizaciu nosim zlisovane pomocou kamenov.
Este som zabudol na pohanku: je sucha a staci ju len zaliat dvojnasobnym mnozstvom vody, nechat zovriet a v prikrytom esuse zabalit do spacaka. Za pol hodinku je napucana = hotova... - a vraj aj zdrava :). Samozrejme treba to nejako ochutit (da sa aj na sladko+orechy+ovocie...). Vedlajsi efekt = nahrejes si spacak. Ja si za hrst pohanky zvyknem hodit aj do vecernej polievky.
09/03/06 08:05 MisoB
Rujir: ako neviem ake problemy mas s nosenim konzervy ja som ich nosil a 2 sa mi zvysili 09/03/06 17:48 hasty
Pridaj príspevok RSS tejto témy
Kontrolný reťazec:
Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vysvetlivky → klikni na postavičku
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Zbojnícka chata, Rainerova útulňa a Bilíkova chata dnes 00:00 nová téma
Vareškovým hrebeňom na Slavkovský štít včera 20:00 14 príspevkov
Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby včera 18:27 20 príspevkov
Pes v NP včera 16:37 60 príspevkov
Útulňa pod Svetlou skalou včera 15:40 7 príspevkov
Najkrajšie pešie okruhy 1. + 2. diel včera 15:00 nová téma
Príprava a výstup na Mont Blanc včera 14:37 20 príspevkov
Problémy s registráciou včera 12:19 687 príspevkov
vrtulnik na horach včera 08:00 34 príspevkov
Chata pod Soliskom a Škutnastá poľana s bábom včera 00:47 2 príspevky
Pača – Úhorná – Hekerová – Smolník 18/06/19 20:30 4 príspevky
3-5 day hike recommendation 18/06/19 16:56 3 príspevky
Zaujímavé videá 18/06/19 16:01 400 príspevkov
Grossglockner ??? 18/06/19 15:55 29 príspevkov
Verejná doprava a turistika (1. časť) - história 18/06/19 13:06 35 príspevkov
Rastie spoločenská objednávka pre ochranu prírody 18/06/19 12:30 77 príspevkov
Beskid, Kasprowy Wierch a Dolina Gąsienicowa v zime 18/06/19 10:32 1 príspevok
Rozhľadňa Čajka nad Bojnicami 18/06/19 08:54 12 príspevkov
Jesenný okruh Súľovskými skalami 17/06/19 23:33 3 príspevky
Malá Studená dolina s deťmi 17/06/19 17:09 1 príspevok
Odpad v prírode a my 17/06/19 16:11 65 príspevkov
Z Mlynickej do Furkotskej doliny cez Bystrú lávku 17/06/19 12:39 33 príspevkov
Turistické značkované trasy 17/06/19 10:35 1447 príspevkov
Stredoveké bane Slosberg a Rabenstein 17/06/19 10:12 15 príspevkov
Zajtra začína letná sezóna v TANAP-e 17/06/19 09:58 4 príspevky
Hikeplanner
rozšírené hľadanie
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.2 (0.03)