Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako zbrzdiť pád na zľadovatelom svahu?

Diskusná téma Ako zbrzdiť pád na zľadovatelom svahu?

Zdravím. V súvislosti s vážnymi a dosť medializovanými pádmi na zľadovatelých terénoch z posledných dní ma napadá otázka: Ako spomaliť taký pád? Existujú nejaké odporúčania do akej polohy zaujať telo pri takom páde? Existujú okrem mačiek a cepínov aj nejaké iné technické pomôcky ako minimalizovať riziko pádu, či jeho dĺžky? Napríklad neexistujú nejaké pásy, či iné vonkajšie "chrániče" posiate zvonka klincami, ktoré by ma zbrzdili? Viem si predstaviť, že by som v takom postroji možno vyzeral ako nejaký extravagantný čávo, či pankáč. Predsa sa ale pýtam, však opatrnosti nikdy nie je dosť...

Vlad

Jak brzdit?
Nauč se brzdit cepínem podle horolezecké metodiky (kurzy, knihy, web,..). To je základ, punk tě nezachrání. Je třeba reagovat rychle, jak se to rozjede nebo začneš metat salta, je to v prdeli. Obecně drsnější oblečení je lepší než hladký šusťák, ale na ledě je to asi jedno.

Peter61

tak ako napisal vlad. Akurat ze lepsie sa to cvici zo zaciatku na snehu, lebo teraz by kurzisti potrebovali chranice kolien laktov etc. ako hokejisti. Na snehu sa to cvicieva aj so vselijakymi kotrmelcami apod. ale teraz by to bolo o hubu vid vieo zo soboty.
Ako povedal s V.I.Lenin : Cvicit, cvicit, cvicit ! plus.google.com/…/57166842878…
svts.sk/index.php?a=429$ret
svts.sk/index.php?a=434$ret
svts.sk/index.php?a=436$ret

poznamka :

  • u nas sa cvici brzdenie padu v mackach s kolenami ohnutymi, ale najdete aj brzdenie mackami ( US, LT...)
  • na snehu/firne je mozne brzit aj palickou, kamenom apod. na lade je ucinny iba cakan.
Miloš Štepita

Odpoveď je ťažko. Môžete mať prečítanú literatúru a metodiku k tejto téme, za sebou kurzy pohybu vo vysokohorskom teréne v zime, výzbroj aj výstroj priamo úmerný podmienkam v ktorých sa pohybujete, nič z toho nepomôže, ak nebudete konať rýchlo.Aj za cenu vykĺbenia ramena musíte cepínom, palicou alebo ruksakom znížiť rýchlosť pádu na minimum.Ak naberiete rýchlosť, začne byť pád nekontrolovateľný, otočí vás, robíte kotrmelce, trením trháte vrstvy oblečenia až po kožu / vnútonosti a čakáte, čo vás zastaví: Skala znamená zastavenie nezlúčiteľné so životom. Zastaviť vás môžu stromy - kosodrevina, borovica, smrek , všetko závisí v akej rýchlosti...Verte mi, ked spadnete na zladovatelom terene so strmym svahom na vsetko zabudnete, nic nestacite vytiahnut co by vas zabrzdilo a cakate co vas zastavi a ako to s vami dopadne...

Lenrob

Zdar, existuju rozne zimne kurzy vht, existuju kluby vht, horolezecke kluby, mnozstvo literatury... Ked si niekto precita fora, pozicia si macky a cepin, ale pod svahom si macky dava naopak a potom pobeha chatarovi drevenu podlahu, cakan nesie ako permonik, v pripade nejakej udalosti asi vela nenarobi... Zaklad je cvicit, cvicit, cvicit...

horolezeckametodika.cz/…/brzd…$ret

Peter61

Milos - ta posledna veticka ".Verte mi, ked spadnete..." je dobre demotivacna. Idem vratit preukaz a hodit si maslu.

Lenrob - dobry uvod a dobry link na Tomasa ( ja som teraz pred chvilou vypisany tiez, ale padol mi infernet ci co). Iba o tom brzdeni lopatkou cakana : uz sa neuci, lebo tessty OeAv ci DAV nepotvrdili lepsi ucinok v makkom snehu a je to nebezpecie poranenie hrotom otocenym k telu.

Qeci: tutoka, dobra otazka. Mame v cerstvej pamati neststia a nehody, takze TERAZ je cas kupit si macky a cakan a ist trenovat. Po skonceni lyz.sezony je eset dost snehu na zjazdovkach. Treba si vyhlidnut svah z bezpecnym dojazdom, vziat stare gate. Ak je sneh iba na rovine, tak dvaja tahaju a jeden brdzi. Zacat bez maciek a potom s mackami.

Sona

Kazodpadne, ked lyziar vybaveny len lyzami a palicami nabehne na ladovy usek na zjazdovke, ci pod vlekom, tam nepomoze nic a na to ani modelovu situaciu nenatrenujes.

Peter61

Sona: ak ide zivot, tak otocka na brucho a brzdit hrotm palice.
Je ale pravda, ze na trening na lade by clovek potreboval chranice na kolena a lakte ako hokejista alebo SWAT

Jjano

Peter, to je čistá teória. Ja som si svoj 300-metrový pádošuch absolvoval pred 21 rokmi a doteraz si pamätám tie okamihy bezmocnosti...

Ako chceš brzdiť hrotom palice, keď ju držíš za druhý koniec (ak ju teda pri tom páde nestratíš)? Čakan je skvelá vec, ale faktom je, že na lyžiach skrátka nemáš pri pádošuchu šancu. V najlepšom prípade sa Ti dá pád chvíľu trochu regulovať, ale aj to je len také hypotetické, v skutočnosti si hračkou prírody a fyziky... a osudu :-)

Lubo

Nuz, v prvom rade je nutne drzat lyze v poriadku, najma hrany mat riadne nabrusene. Pokial lyzujem a je tvrdo, jazdim pomalsie a lad ocakavam. Priamo na nom nebrzdim ale tlacim to do traverzu a az smerom spat hore do kopca, co ma zastavi. Nasledne postupujem podla situacie - bud najdem bezpecnejsiu liniu alebo zalozim macky pod viazko (alebo na nohy a lyze na chrbat) a dostanem sa mimo nebezpecenstvo.
Zaklad je na lyziach nekontrolovatelne nepadnut, potom je to uz loteria. Samozrejmost je helma, v zlych podmienkach na hlave stale, nie len pri zjazde.

Ivan Žila, horský vodca UIAGM

Pokusim sa uviest niektore informacie na pravu mieru. Posmyknutie a nasledny pad na strmom snehu, firne, lade nema daleko od volneho padu. Na 30 st ladovom svahu ziska padajuce telo rychlost 1,4 m/s na 20 cm! Ak je pad dlhsi ako niekolko desiatok metrov, nie je mozne ho zastavit! Preto je absolutne klucove vediet rychlo a spravne zareagovat. A to sa musi poctivo nacvict. A bezpecne, v rukach mate zbran. Toto nie je priestor na presny popis, ale ak uz to chce niekto cvicit bez odborneho dohladu, nech si najde bezpecny svah s dobrym dojazdom do roviny, bez prekazok. Prilbu na hlavu, dobre sa obliect. Vsetky cviky bez maciek! Treba sa naucit pretocit na brucho a ziskat navyk pokrcit nohy v kolenach a zdvihnut chodidla zo snehu. To je zaklad. Potom sa prida praca s cepinom. Treba vediet ako ho drzat a co s nim. Na lopatku je dobre nasadit tenisak, predidete faceliftingu. Cvikov je cela skala, neda sa to tu presne opisat, potrebna je ukazka a prax. Brzdenie palickami, chranice, drsne oblecenie su bludy, zabudnite na to. Hlavne myslite na to, ze klucova je prevencia. Nepadat! Vediet chodit na mackach, aj bez nich, vediet pouzivat cepin. Budte opatrni!!! Hore zdar!

Lenrob

Tutoka mal mozno trosku konkretizovat na akom svahu a ako je vybaveny, inak tu zas vznikne zmes vsetkeho. Lyziar v lyz. stredisku, freerider, skialpinista, snowboardista, bezkar, musher, sneznicovy turista, turista s mackami a cepinom, turista s cepinom, s mackami, turista so psom, turista s palickami, turista, tiezturista... Hlavne padajte pomaly, abo radsej vobec... Prisit na lyziarsku kombinezu haciky na ryby, celotelvy uvaz s lanom a kotvou + lavinovy airbag...rieseni je vela.

Kali11

Chodil s nami na skialp v povolani kuklac,ktory skakal z helikoptery a bol trenovany.Ked som sledoval jeho pad v Zlomyskovej,tak som si myslel,ze v strede kamenneho pola,kde pristal je po nom.Nebolo,iba krival a nadaval.Na Popradskom som sa opytal ako prezil.Povedal ze si spomenul na trening a pri pade si chranil hlavu a vs, co ho ucili.Tak ze tato tema iste zmysel

Peter61

Doktor, diky za nazor. To all: aby ste nemuseli klikat, okrem UIAGM je Ivan Zila napr. aj sefom komisie alpinizmu james.sk/object.asp?pageid=25…

Klucova je prevencia padu, teda vediet chodit na mackach etc. Cast ludi si mysli, ze raz za rok si pozicia macky + cakan a staci.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma