Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Odpad v prírode a my

Diskusná téma K článku: Odpad v prírode a my

Akosi to už patrí k sebe, že tam, kde sa zdržiavajú a pohybujú ľudia, sa postupne zvyknú hromadiť aj odpady. Možno si niektorí z používateľov tohto turistického portálu povie, čo to má spoločné s nami - turistami, cyklistami a milovníkmi prírodných krás. Ale musím zahanbene priznať, že sa to neraz týka aj nás, ktorí trávime v lone matky prírody často celé dni. A prečo tento článok? Pretože už dlho som doslova v nemom úžase, čo všetko sa dá nájsť v lese, rieke, alebo popri cestách.

Brunto

vsetko je to o vychove uz v detskom veku...ja ako chlapec ked som chodil s otcom po hore tak som nikdy nevidel ze by dakedy zjedol svacinu a dopil pivo a supol to na zem...vsetko pekne naspat do plecniaka,vzdy ma ucil ze co si donesies do hory plne a samozrejme aj tazsie, uz domov lahko donesies prazdne...a preto ma ani len nenapadlo nikdy v zivota v hore nieco zahodit a teraz sa k tomu takisto snazim aj ja viest svoje deti,aby to brali automaticky a ako samozrejmost ze co si doneses si aj odnes...a samozrejme ze zbierame aj po duhych "nestastnikoch" bordel co po ceste najdeme...nuz ale ked vidia ze aj ocinko zpapka horalku a sup s nou na zem,co si maju tie decka uz od malicka zafixovat v hlavach..?

Ice-age

brunto presne ako hovoris ako ta naucili ked si bol maly tak sa spravas aj teraz, ja som chodil hlavne z dedom co donesies do lesa si z neho aj odnes ak som aj nieco odhodil tak som to musel zdvyhnut ak som trucoval tak aj po zadku sa uslo ked som bol maly :-)

Zdenči

nechapem tych ludi, ktori si to plne v batohu vynesu, ale prazdny obal je uz pre nich tazky. A tiez nechapem, ze si da niekto tu namahu vyviezt odpad do lesa. Ved mozno kratsia trasa je na zberny dvor alebo ku kontajneru, kde moze zadarmo odpad odovzdat. To iste pri prerabke bytov. Ako blbec som vsetko tlacil do vriec a potom odvazal na zberny dvor a minule som nacapal rano o 4.30 susedu, ako zvaza vytahom stavebny odpad a pcha ho do kontajnera na KO. Ze ja som nevedela, ze sa to nesmie...kua, to kde zijeme?

PJano

Pribúda takých návštevníkov, na ktorých platí len hrubá sila! "Drobným technickým problémom" je však, že ak má byť fyzická sila účinná, musí jej byť zjavne viac, najlepšie niekoľkonásobne viac. Úplne "ideálne" by bolo každého hulváta, ktorého pri odhadzovaní smetí v lese alebo na horách prichytíme, obstúpiť a stručne, jasne a rozhodne ho vyzvať, aby si svinčík po sebe vzal a vložil ho pred nami do svojho batoha. A potom ho "prepustiť". Prípadne ešte si ho aj odfotografovať a upozorniť ho, že si jeho ksicht zapamätáme a pokiaľ sa nám ešte dakedy pritrafí pri podobnej činnosti do cesty, dostane už medzi oči alebo po lebeni. To by malo väčšine chrapúňov na zapamätanie stačiť. Väčšina návštevníkov nechodí do hôr preto, aby sa pozerali na odpady voľne popohadzované alebo dokonca trčiace spod kameňov alebo inde pozastrkované(!), ale ani preto nie, aby upratovali a odnášali svinstvo po takýchto tupcoch. (Ja som ochotný "ruku priložiť" len k výchove, hoc aj "pästnej", tých, ktorí ešte "nevedia".) Dnes je informácií dosť a dosť. "Nevedia" len tí, ktorí vedieť nechcú. To sú tupci a ignoranti.

Priesil

Lebo nas opantal materializmus, neustale nieco zhanat. co povazujeme za nevyhnutne vlastnit,kupis - vyhodis a stale dookola. Absolutna neucta k svojmu okoliu a krajine v style za mojim domom konci to co ma zaujima. A kam sa da dostat autom konci ludsky rozum (vyrok mojho znameho ) Pridem za dedinu, za mesto ci do lesa na aute a sup odpad do prirody. A tak vyzera cela nasa krajina. Potom ostavam v nemom uzase aj ja.

Noro.hory

"Najradšej" mám ľudí, ktorí sa vrátia napr. z Rakúska, vzdychajú ako je tam čisto, nikto si ani len papier nedovolí odhodiť, v porovnaní s nimi aký bordel máme a len čo dotyční prekročí hranice v Bergu, čo urobí ako prvé? Vyhodí z okna auta fľašu od minerálky.... Veď už som doma, tak môžem robiť bordel, no nie? Bohužiaľ, celé je to v ľuďoch.....

Peter61

Stano ked si spomeniem na posledny "lov odpadkov" na Pustom poli : Kolko sa rozkladaju tie latexove lubrikovane ochranne pomocky ?

Btw. tejto jari sme tam ulovili iba dve igelitky odpadu . Takze "brigady" maju zmysel, ak v lese nie je smetisko, tak predsa len cast zurujucich pozbiera aspon fľašky.

JarinoM

Raz pred pár rokmi som išiel bicyklom z Topoľčian na Duchonku, cca 17 km. A napadlo ma rátať odhodené PET fľaše popri ceste.Došiel som k číslu 150.Hrôza!

Lukáš Lenon

Mam kamarády v podkrkonoší, a pravidelně chodí čistit hory. Jednou našli asi v 1400m vyhozenou starou televizi. Takovou tu obrovskou těžkou teslu. Chápete to? Proč se s tím někdo tahal, aby to v těch horách nechal??? Nechápu!

Brunto

jarinoM...ked si si dal tu robotu s ratanim flias povedla cesty,uz si ich mohol aj pozbierat....hhh

Peter61

Brunto - hhhh - logistika nic ?
Jednu igelitku odnesiem hocikedy, ale na take mnozstva potrebujem vrece, resp.pri sklenenych flasiach a konzervach aj obaly, rukavice a pod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma