Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spitzerberg – najjužnejší vrch M. Karpát

Diskusná téma K článku: Spitzerberg – najjužnejší vrch M. Karpát

Je sobota alebo nedeľa popoludní. Nachádzate sa v našom hlavnom meste alebo v jeho okolí. Povinnosti, ktoré ste mali a pre ktoré ste nemohli vyraziť na nejaký dlhší výjazd do prírody naraz ubudli a rozmýšľate čo s voľným časom, ktorý Vám zostal. Presne takto rozmýšľam a ponúkam malú alternatívu, ktorá môže prekvapiť. Je síce pravda, že bude asi treba auto, ale stačí aj bicykel a trošku orientačných schopností, pretože kam Vás vyšlem, je veľmi málo značiek a k tomu, ak človek pozná trošku rakúske značenie, vie o čom asi hovorím. Takisto je táto túrička veľmi vhodná pre rodiny s deťmi s tým, že sa môžu rodičia rozhodnúť nechať sa viesť so svojimi ratolesťami. Je to dobré pre rozvíjanie orientačných schopností Vašich detí.

Tidoj

Pekné. Mne k tomu napadlo, že kto nechce víno, tak v Edelsthali sa plní minerálka Römerquelle - u nás pomerne drahá. (Ale asi sa tam nedá degustovať ani kúpiť). Ako napovedá názov, bola známa už počas rímskeho (carnuntského) osídlenia tebou spomínaných priestorov.
Ja som bol priamo v Edelsthali len raz, s kamarátom od Sečoviec, a bolo nám bars dzivne, že tam bolo úplne mŕtvo. Nikde nikoho, ani len štekajúce psy. Rakúšania v sobotu siestujú zatvorení. Asi.

Vladimir50

Pekný príspevok, ešte by som k nemu dodal:
Výborným východiskovým miestom na Špitzerberg je aj tzv. cesta vínnych pivníc, Kellergasse Prellenkirchen. Tu sú súradnice zákruty, za ktorou začínajú pivničky: N48.08767 E16.9846, sú to staré pivnice s typickými rakúskymi bušenšankmi, z ktorých je vždy aspoň jeden otvorený a pozýva na víno… (tie v Edelstali, o ktorých píšeš v članku nebývajú otvorené pre verejnosť, aj keď aj tam sa dá dohodnúť na posedení)

A ešte čo píše o Spitzerbergu TwinCity Journal:
Cesta vínnych pivníc Prellenkirchen sa nachádza v prírodnej chránenej oblasti Spitzerberg. Táto oblasť tvorí časť vinárskeho regiónu Carnuntum, ktorý sa vyznačuje skalnatými stepmi, suchým porastom a panónskou klímou. Všetky spomenuté súčasti vytvárajú ideálne podmienky vinárstvu. Návštevu cesty Kellergasse sa oplatí spojiť s obhliadkou vinárskeho múzea alebo poznávacím výletom za panónskou faunou a flórou na troch nových spitzerbergských turistických trasách.
Jedna z trás začína práve pri Kellergasse a náučné panely sú aj v slovensčine. Tých veľmi zvedavých návštevníkov očakáva miestne Veterné informačné centrum (Windinfozentrum v Prelôenkirchene) s interaktívnou výstavou na tému Dobrodružstvo vietor.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma