Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lačnovský kaňon (NPR Kamenná Baba)

Diskusná téma K článku: Lačnovský kaňon (NPR Kamenná Baba)

Vydáme sa mini Slovenským rajom v pohorí Branisko, spoznáme dedinku, ktorá nám dáva pocit, že sme na konci sveta. Budeme sa predierať pavučinami zarastenými chodníkmi a obdivovať slovenské orchidey či ľalie. Túru zakončíme na horskej chate Tatran a autobusové prestupovanie si spestríme občerstvením v kaštieli vo Fričovciach.

Bazin

este som zabudol dat GPS log, pre rychlu orientaciu......http://mapy.hiking.sk/?trasa=mjDqP

Lubo

Bazin, vdaka za tracklog, pridal som ho do kapitoly TRASA.
P.S. Velmi pekna tura, clanok aj fotky :-)

Bazin

vdaka, bola to ozaj dobra tura zabudnutym svetom

PJano

Sú správne a chválihodné oslavy takýchto prekných, hoc aj tak slovensky skromných kútov. Práve preto, že sú to krásy naše, slovenské, určite sa k nim viacej hodí používanie rýdzo slovenských a pritom plnohodnotných označení. Opisy, ktoré obsahujú namiesto prevzatého, i keď zdomácneného, slova kaňon slová tiesňava, tiesnina, tesnina, úžľabina, úžľabie, inokedy prielom, priesmyk a podobne, sú o čosi autentickejšie, slovenskejšie.

Bazin

PJano plne suhlasim, len bohuzial treba to povedat aj tvorcom map.

PJano
  1. Kvalita mapových diel je kapitolou samou osebe. Akoby sa tvorcovia máp nemohli stále vymaniť z okov historických deformácií, pozostatkov z čias, kedy medzi nimi takmer zásadne neboli žiadni Slováci...
  2. Táto stránka je významným mienkotvorným médiom. Preto je vážne a smutné, ak upozornenie na používanie nesprávnych (kľúčových) turistických termínov "turistická značkovaná trasa" a "turistický značkovaný chodník" namiesto správnych termínov značkovaná turistická trasa a značkovaný turistický chodník (aj s písomnými vyjadreniami najvyšších jazykových autorít v SR a v ČR) bolo "vyriešené" vetou: "Bez diskusie."
Sona

Jan, na Tvoje podnety sme odpovediali dlhym e-mailom, ktory zdaleka neobsahoval len vetu "Bez diskusie". Pri termine turisticka znacena trasa (TZT) ide o terminus-technicus podla normy "STN 01 8025 - Turisticke znacenie".

Peter61

Vazeni Ľiptáci a Blaváčky !
Láskavo prestaňte zaondiavať tému o Šariši drístami o estéen a pod. Nech mi ct.doc.Guldan (= autor STN) prepaci, ale idem po cervenej znacke, po modrej znacke a pod. !!!

Mame na Slovensku vynikajuci system znacenia, akurat, ze uz vacsinou postarsi makaci uz nestihaju obnovovat to, co zub casu, lesaci a podobni znicia. Dristy ako vcera a pod. nicomu nepomozu.
hiking.sk/…/prve_znackovacie_…

Bazin

myslim ze jazyk ma sluzit ludom a nie my jemu, teda vzdy som mal 3-4 zo Sj ale myslim ze mi kazdy rozumel , a len memorujuci pravopisci vymyslali. A ak sa aj tu bude pranierovat moja praca v duchu spisovneho Sj nepouzitelneho pre obyc. ludi tak prestanem pisat a nech sem napise spravne spisovne clanky Pjano a jemu podobni....A jemi jedno ci to je kanon alebo zlab ci tiesnava , hlavne ze mi da niekto vediet ze nieco take je na Slovensku spisovnom ci hovorom ....

Bazin

a mymochodom pre zmenu HZS pouziva termin TZCH...

V.v.l.a.a.d.o.o

Toto je článok o Lačnovskom kaňone, čo je nesprávny, nenáležitý a nevhodný názov. Na Slovensku sú jedine kaňony Štítnika a Slanej , ostatné môžu byť tiesňavy, rokliny a pod. Ide o morfologicky úplne odlišné tvary.

Bazin

morfologiu som nestudoval, teda sa sklanam a treba to dat vediet maptvorcom, vdaka vlado

Lubo

Pani, prosim nerieste hluposti!

Pokial je Lancovsky kanon v mape a pokial clanok presiel cez geograficke oko Funttomasa (oboje = pravda), tak niet co riesit. Navyse ide o zauzivany nazov turistickej destinacie (ako povedal ujo Gugel).

Tak uz Bazina nepranierujte volovinami a radsej povzbudte k pisaniu dalsich clankov. Jeho doterajsie tri su podla mna velmi hodnotne a tesim sa na dalsie.

P.S. V zmysle pravidiel prosim diskutujucich, aby sa drzali temy = tura Lacnovskym kanonom. Kto chce preberat morfologiu, nazvoslovia, STN normy a pod, nech sa paci, nech zalozi novu temu vo fore Polemika: hiking.sk/…/forum-polemika.ht…

Zdenči

Roman, len sa nedaj odradiť. Píš aj naďalej.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma